Ginerele regelui Juan Carlos al Spaniei a fost audiat de magistrați într-un dosar de corupție

Ginerele regelui Juan Carlos al Spaniei a fost audiat de magistrați într-un dosar de corupție
Publicat: 24/02/2013, 17:44
Actualizat: 04/07/2013, 00:59

Ginerele regelui Juan Carlos al Spaniei, Inaki Urdangarin, a fost audiat sâmbătă de o instanță din Mallorca, fiind acuzat de fraudă fiscală într-un dosar de delapidare de 6 milioane euro care a erodat încrederea populației în casa regală, potrivit CNBC.

Cazurile recente în care mai mulți politicieni au fost acuzați că ar fi primit milioane de euro mită au generat un val de nemulțumire în rândul populației, într-o perioadă economică extrem de dificilă, cu recesiune prelungită, șomaj de 26% și măsuri de austeritate.

Inaki Urdangarin, fost jucător de handbal în echipa Spaniei, este acuzat că și-ar fi folosit influența dată de relația cu familia regală pentru a câștiga contracte profitabile cu statul, vizând organizarea de evenimente în principal în Mallorca, dar și în alte părți ale Spaniei.

Fundația Noos, condusă de Urdangarin, este suspectată că a obținut sume exagerate de la stat pentru organizarea de conferințe privind afacerile în sport și de ascunderea profiturilor în străinătate.

Zeci de agenți de poliție au fost desfășurați sâmbătă pentru a asigura securitatea tribunalului din Palma de Mallorca. Urdangarin a coborât dintr-o mașină și a parcurs rampa de acces de 30 de metri din fața clădirii acompaniat de scandările unei mulțimi de câteva sute de persoane, care au afișat pancarte cu sloganuri precum „Jos monarhia!” sau „Asta nu e democrație”. Peste 100 de jurnaliști au fost de asemenea prezenți.

Audierile au avut loc în spatele ușilor închise. Urdangarin, 45 de ani, este acuzat de fraudă, fals, delapidare și corupție. O condamnare ar putea aduce o pedeapsă cu închisoarea, precum și amenzi.

Una dintre primele bătălii importante ale lui Urdangarin cu justiția vizează eliberarea pe cauțiune a sa și a unui fost partener al Fundației Noos, pentru care cei doi ar trebui să plătească 8,2 milioane euro pentru a evita executarea silită și punerea activelor sub sechestru.

Aceeași instanță l-a audiat sâmbătă și pe Carlos Garcia Revenga, fost trezorier al Fundației Noos și secretarul personal al soției lui Urdangarin, Infanta Cristina (47 de ani).

Magistrații încearcă să stabilească răspunderea fiicei regelui în dosar și gradul de implicare al acesteia în afacerile fundației. Punerea sub acuzare a unui membru al casei regale ar fi un precedent istoric în Spania.

Infanta Cristina este singura dintre cei cinci directori ai Fundației Noos care nu a fost pusă sub acuzare în dosar.

Casa regală a luat măsuri pentru a se distanța de Urdangarin, al cărui titlu nobiliar este Ducele de Palma. Fotografiile cu acesta au fost șterse de pe site-ul familiei regale. Totodată, ginerele nu are voie să participe la evenimentele casei regale timp de mai bine de un an.

Urdangarin a devenit un personaj disprețuit de populație la Palma, unde au ieșit la lumină mai multe cazuri de corupție. Autoritățile locale au organizat recent un eveniment televizat în timpul căruia au redenumit „Bulevardul Ducelui și Ducesei de Palma”.

„Este o rușine pentru insulele noastre, care au susținut puternic casa regală”, spune o locuitoare din Palma, intervievată în apropierea tribunalului unde a fost audiat, sâmbătă, ginerele regelui.

Juan Carlos, rege din 1975, a fost cea mai populară personalitate în Spania la sfârșitul anilor ’70, deoarece a jucat un rol cheie în tranziția către democrație după îndelungata dictatură a lui Francisco Franco.

În urma scandalurilor recente însă, unii politicieni au început să ceară public abdicarea regelui și ascensiunea la tron a prințului Filip, deoarece prestigiul casei regale a fost erodat de acuzațiile de corupție aduse lui Urdangarin și de alte gafe. Anul trecut, în timp ce premierul Mariano Rajoy încerca să evite un acord de finanțare externă cu UE prin măsuri de austeritate fără precedent în Spania, regele Juan Carlos a căzut și s-a rănit la șold în timpul unui safari, la vânătoare de elefanți în Botswana, împreună cu un grup de prieteni bogați. Maiestatea Sa și-a cerut scuze public pentru călătoria fastuoasă, atitudine fără precedent în timpul domniei sale. Vacanța a rămas secretă până la incidentul care a pus în pericol sănătatea regelui.

Sondajele indică scăderea ratei de încredere a regelui la 58%, de la niveluri cu mult mai ridicate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale