Grecia prelungește carantina națională până pe 7 decembrie. Locuitorii pot ieși din case după ce primesc aprobarea autorităților prin SMS

Redactor:
Florentina Dinu
Grecia prelungește carantina națională până pe 7 decembrie. Locuitorii pot ieși din case după ce primesc aprobarea autorităților prin SMS
Foto: caracter ilustrativ

Grecia a anuntat joi, 26 noiembrie, prelungirea „lockdown”-ului până la 7 decembrie cu scopul de a combate al doilea val de COVID-19, întrucât „povara epidemiologică rămâne ridicată”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Stelios Petsas, citat de AFP.

„Există semne incipiente de reducere a numărului de cazuri de coronavirus. Dacă acest ritm descrescător continuă, presiunea asupra sistemului public de sănătate va scădea și putem lua în considerare un plan de revenire la o anumită normalitate”, a adăugat Stelios Petsas.

Locuitorii Greciei trebuie să primească undă verde din partea autorităților prin SMS

Cei care intenționează să iasă din case au obligația de a informa printr-un mesaj la un număr indicat numele, adresa, locul și motivul deplasării. Tot pe telefon primesc confirmarea că pot părăși locuința, doar în scopul precizat. Doar magazinele pentru nevoi esenţiale, supermarketurile şi farmaciile sunt deschise în toată țara.

„Povara epidemiologică rămâne ridicată”

Creșterea infecțiilor cu coronavirus din luna octombrie a forțat guvernul elen să impună a doua carantină națională a Greciei de la începutul pandemiei.

Țara a totalizat un număr de 97.288 de cazuri COVID-19 și 1.902 de decese în timpul pandemiei, nordul Greciei fiind cel mai afectat.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a decretat inițial un „lockdown” pentru perioada 7- 30 noiembrie, care va fi prelungită până pe 7 decembrie. 

În urmă cu o lună, ţara înregistra doar 87 de pacienţi la terapie intensivă, în timp ce numărul lor a depăşit 500 vinerea trecută. De la 667 la 20 octombrie, numărul de contaminări zilnice variază în prezent între 2.500 şi 3.000.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a asigurat între altele că numărul de paturi la ATI a crescut de la 557 la 1.260 în câteva luni pentru a face faţă pandemiei.

Însă 80% dintre paturile din Atena sunt deja ocupate, iar în Salonic, al doilea oraş grecesc ca mărime şi cel mai afectat de coronavirus, guvernul a fost obligat să rechiziţioneze două clinici private săptămâna trecută pentru a face faţă lipsei de paturi.

Grecia a impus o interdicţie de circulaţie pe timp de noapte

La începutul lunii, autoritățile elene impuneau o blocare parțială în Grecia. Barurile și restaurantele din zonele cu risc ridicat au fost închise, iar utilizarea măștilor de față a devenit obligatorie la nivel național.

Mai mult, Grecia a adoptat o interdicţie de circulaţie pe timp de noapte, după o creştere semnificativă a numărului de noi infectări zilnice care a adus o presiune asupra sistemului sanitar.

Astfel, secretarul de stat pentru protecţie civilă, Nikos Hardalias, a anunţat o interdicţie de circulaţie pe timp de noapte în întreaga ţară, „între orele locale 21.00 (19.00 GMT) şi 05.00 (03.00 GMT)”.

Prin urmare, vor fi permise doar „deplasările în scop de serviciu şi sanitar” vor fi autorizate, a precizat Hardalias.

„Din păcate, coronavirusul știe să treacă prin crăpăturile neglijenței câtorva, ceea ce subminează efortul multora. Și vremea bună încetează să mai fie aliatul nostru, întrucât în ​​curând vom petrece tot mai mult timp în interior. De aceea trebuie să acționăm acum. Acum. Înainte ca unitățile de terapie intensivă să fie copleșite sub greutatea vieților puse în pericol. Trebuie să acționăm unde avem capacitatea de a detecta și urmări cazurile ”, anunța și premierul.

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Fiul unui mare lider PSD a vrut să se arunce de pe pod! Momente uluitoare...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
ULTIMA ORĂ. ȘOC! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu femeia din Bacău care a murit...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide