Grecii au obosit să mai spere. Deziluzionați, acum mai așteaptă un singur lucru de la alegerile de duminică

Grecii au obosit să mai spere. Deziluzionați, acum mai așteaptă un singur lucru de la alegerile de duminică
Publicat: 19/09/2015, 14:44
Actualizat: 19/09/2015, 21:09

După alegeri în ianuarie și un referendum în iulie care nu i-au scăpat pe greci de măsurile de austeritate cerute de UE, majoritatea își mai doresc un singur lucru: stabilitate. Aceasta este concluzia la care au ajuns jurnaliștii Wall Street Journal după ce au vorbit cu mai mulți cetățeni.

„Aceste alegeri constante stopează totul în afaceri. Nimeni nu angajează, toată lumea așteaptă să vadă ce se va întâmpla”, a declarat Panagiotis Fountoulakis, un fost manager dintr-o companie tehnologică, care a adăugat că trebuie să-și găsească un loc de muncă până în iarnă, înainte ca rezervele de bani ale familiei sale să se termine. „Stabilitatea politică este cea mai mare dorință a mea, dar nu sunt încrezător că o vom obține”, a continuat el.

Niciuna din formațiunile politice nu va reuși să guverneze singură după alegerile de duminică, potrivit sondajelor. Va fi necesară formarea unei coaliții. Iar în Grecia aceste alianțe politice nu au viață lungă.

„Alegerile nu vor face nicio diferență. Nu înseamnă nimic”, a spus Marianna Moutafidi, o bătrână fermieră din nordul Greciei. Ea nu va mai vota duminică, după ce a participat la scrutin în ianuarie. Marianna a adăugat că numai autodisciplina și munca mai pot salva economia Greciei, dar din păcate tinerii nu sunt prea dornici să muncească.

Nu toți grecii sunt, însă, așa de pesimiști. „Cred că am atins nivelul cel mai de jos, iar după acesta se pot întâmpla lucruri bune”, a declarat Iphigenia Alisandratou, a cărei familie deține o mică fabrică de pantofi. Ea a adăugat că Grecia trebuie să se bazeze pe afacerile de familie și că este necesar ca țara să producă mai multe lucruri. „Avem lucruri de produs”.

Ce spun sondajele

Principalii candidați în alegerile parlamentare programate duminică în Grecia, în al treilea scrutin din 2015, sunt Alexis Tsipras, din partea Syriza, și conservatorul Evangelos Meimarakis, liderul partidului Noua Democrație.

Alegerile au fost convocate luna trecută de Tsipras în încercarea de a obține un mandat cu o mai largă susținere populară, după încheierea acordului controversat cu creditorii europeni în schimbul celui de-al treilea program de asistență financiară pentru Grecia. Tsipras și-a dat demisia în data de 20 august, după doar opt luni la conducerea Guvernului grec, convocând alegeri anticipate.

Formațiunea de extremă-stânga Syriza a lui Tsipras, are un avans ușor în fața partidului de centru-dreapta Noua Democrație, conform ultimelor sondaje de opinie.

Șase cercetări sociologice efectuate vineri relevă că Syriza și Noua Democrație vor obține puțin peste 25% din voturi în alegerile de duminică, departe de necesarul pentru formarea majorității în Parlamentul de la Atena.

Partidul lui Alexis Tsipras pare a avea un avans de circa 1% în sondaje în fața formațiunii conservatoare conduse de Vangelis Meimarakis. Spre exemplu, conform unui sondaj efectuat de Institutul Marc la cererea Alpha TV, Syriza este creditată cu 26,2%, iar Noua Democrație cu 25,1%.

Potrivit sistemului electoral grec, partidul care se clasează pe primul loc în alegeri primește 50 de locuri suplimentare în Parlamentul de 300 de membri.

În cazul în care Syriza va beneficia de acest bonus, poate forma ușor o coaliție cu Partidul Socialist (PASOK) și cu formațiunea de centru To Potami.

Partidul de extremă-stânga Unitatea Populară, format în august de circa 40 de parlamentari care au părăsit Syriza, și mișcarea naționalistă Grecii Independenți, foștii parteneri de coaliție ai lui Alexis Tsipras, sunt creditați cu mai puțin de 3%, sub pragul necesar intrării în Parlament.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”