Grevă generală în Catalonia, după violențele poliției spaniole din ziua referendumului. Drumuri blocate, școli și obiective turistice închise

Grevă generală în Catalonia, după violențele poliției spaniole din ziua referendumului. Drumuri blocate, școli și obiective turistice închise
Publicat: 03/10/2017, 17:15

Mulțimea s-a adunat în capitala catalană scandând „independență” și catalogând poliția spaniolă drept „forță de ocupație” și somându-i pe polițiști să părăsească regiunea nord-estică a Spaniei, potrivit The Guardian.

Poliția municipală din Barcelona a spus că în jur de 15.000 de oameni au oprit traficul în oraș, purtând drapelul separatiștilor catalani și strigând: „Străzile vor fi întotdeauna ale noastre”.

Protestele vin ca urmare a grevelor parțiale sau generale ale muncitorilor din toate sectoarele de activitate, la îndemnul micilor sindicate și al grupurilor pro-independență locale.

„Un asemenea atac fără precedent la adresa democrației reclamă un răspuns unitar. Am făcut apel la toate sectoarele să ia parte la asta”, a spus Javier Pacheco, secretar general al uniunii sindicale Comisiones Obreras.

Totuși, chiar dacă sindicaliștii susțin această mișcare, conducerile instituțiilor de stat se opun unei astfel de manifestări.

Școlile și universitățile au fost închise marți, la fel și foarte multe alte întreprinderi mici în urma indemnurilor uniunilor locale care susțin independența Cataloniei.

Stațiile de metou din Barcelona, altădată extrem de aglomerate, au fost pustii astăzi, la fel și piața Boqueria. Totuși, nu au existat informații despre probleme în domeniul marilor industrii sau în activitatea aeroportului din Barcelona.

„Oamenii sunt nervoși, extrem de nervoși. Au adus violența cu ei. Au bătut oameni care țineau mâinile ridicate. Cum am putea să nu fim revoltați?”, a spus Josep Llavina, un bărbat de 53 de ani, care are propria afacere și a venit marți în Barcelona special pentru a participa la protestul din fața sediului poliției.

Muzeul de artă contemporană din Barcelona și Sagrada Familia erau așteptate să se alăture protestului, iar echipa de fotbal FC Barcelona a spus că va participa și ea la grevă, niciuna dintre echipele sale, fie că este vorba despre echipa mare sau cele de juniori nu va desfășura marți antrenamente.

Cel puțin 893 de civili și 33 de ofițeri de poliție au fost răniți în cursul zilei de duminică, după ce polițiștii au luat cu asalt secțiile de votare, trăgându-i afară pe votanți și trăgând cu gloanțe de cauciuc în mulțimile de pe străzi.

Astfel de scene s-au petrecut în aproape toate localitățile din regiune.

Șeful Drepturilor Omului din cadrul Organizației Națiunilor Unite, Zeid Ra’ad al-Hussein, s-a declarat „foarte deranjat” de neliniște din Spania, în timp ce președintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis autorităților de la Madrid că trebuie să evite utilizarea violenței în viitor.

Parlamentul european va organiza și o dezbatere specială miercuri în această cauză.

Autoritățile regionale au transmis că 2,26 de oameni au votat în cadrul referendumului de duminică din Catalonia, reprezentând 42% din electorat. Totuși, orice încercare de declarare a independenței regiunii nu se va lovi doar de refuzul Madridului, ci și de o mare parte din populația catalană, care numără 7,5 milioane de oameni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”