Grupul BRICS cere armistițiu umanitar durabil în Fâșia Gaza și eforturi internaționale pentru încetarea totală a ostilităților

Grupul BRICS cere armistițiu umanitar durabil în Fâșia Gaza și eforturi internaționale pentru încetarea totală a ostilităților
Publicat: 21/11/2023, 22:06

Grupul BRICS a condamnat, cu ocazia summitului desfășurat marți, atacurile asupra civililor israelieni și palestinieni, și a cerut instituirea imediată a unui armistițiu durabil în Fâșia Gaza, intensificarea asistenței umanitare și eforturi internaționale pentru încetarea permanentă a confruntărilor între armata israeliană și grupul islamist Hamas.

Grupul națiunilor emergente – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – a organizat marți un summit prin videoconferință pe tema conflictului din Orientul Mijlociu. La reuniune au participat și liderii Argentinei, Egiptului, Etiopiei, Iranului, Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, precum și secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

”Au fost condamnate actele de violență îndreptate împotriva civililor palestinieni și israelieni, inclusiv crimele de război, atacurile generale și vizarea infrastructurii civile, precum și acțiunile de provocare, de instigare și distrugere. Am evidențiat că trebuie protejați civilii, în conformitate cu dreptul umanitar internațional și cu reglementările internaționale în domeniul drepturilor omului. (…) Am condamnat orice tip de transfer forțat, individual sau masiv, precum și acțiunile vizând deportarea palestinienilor de pe propriul teritoriu. (…) Am exprimat preocupări profunde privind situația umanitară precară din teritoriile palestiniene ocupate”, arată Declarația grupului BRICS, difuzată de Președinția sud-africană a organizației.

Liderii statelor din cadrul BRICS au reiterat angajamentul în favoarea ”soluționării pe cale pașnică a diferențelor și disputelor” și au cerut instituirea ”imediată” a unui armistițiu umanitar durabil” care să conducă la încetarea ostilităților.

”Am reiterat susținerea puternică pentru eforturile regionale și internaționale în sensul obținerii încetării imediate a ostilităților, în sensul protejării civililor și furnizării de asistență umanitară”, subliniază grupul BRICS.

Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, a acuzat, marți, Israelul de comiterea unor ”crime de război” și a unor acte de ”genocid” în Fâșia Gaza. ”Pedepsirea colectivă a civililor palestinieni prin utilizarea ilegală a forței de către Israel este o crimă de război. Refuzul deliberat de a furniza medicamente, carburanți, alimente și apă locuitorilor din Fâșia Gaza echivalează cu genocidul. Cerem imediat comunității internaționale să adopte acțiuni urgente și concrete pentru a pune capăt suferințelor din Fâșia Gaza și a deschide calea pentru soluționarea corectă și pașnică a acestui conflict”, a declarat Cyril Ramaphosa, cu ocazia reuniunii.

La rândul său, președintele Chinei, Xi Jinping, a cerut organizarea ”rapidă” a unei conferințe internaționale de pace. ”Nu poate fi pace, nu poate exista securitate durabilă în Orientul Mijlociu fără o soluție corectă la cauza palestiniană. Toate părțile implicate în conflict trebuie să înceteze imediat ostilitățile, violențele și atacurile, trebuie să elibereze deținuții civili și să evite pierderile de vieți omenești”, a declarat Xi Jinping.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 14.128 de morți în Fâșia Gaza, inclusiv 5.840 de minori. Alte peste 33.000 de persoane au fost rănite, conform Ministerului local al Sănătății, subordonat mișcării islamiste Hamas.

În Israel, atacurile armate comise de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic s-au soldat cu aproximativ 1.200 de morți și 5.400 de răniți. Cel puțin 239 de persoane răpite pe 7 octombrie din sudul Israelului sunt ostatice în Fâșia Gaza.

Foto: Profimedia

Citește și:

Joe Biden reafirmă că Israelul și grupul Hamas sunt ”foarte aproape” de un acord, dar rămâne prudent / Ar putea fi eliberați zeci de ostatici

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×