Guvernul Republicii Moldova a dispus retragerea ambasadorului din Rusia. Igor Dodon, prietenul lui Putin, condamnă decizia

Guvernul Republicii Moldova a dispus retragerea ambasadorului din Rusia. Igor Dodon, prietenul lui Putin, condamnă decizia
Publicat: 18/12/2017, 22:48

Guvernul de la Chișinău a anunțat luni după-amiază decizia de chemare la consultări pe termen nedeterminat a ambasadorului moldovean la Moscova, Andrei Neguță, invocând acțiuni de „intimidare” ale Rusiei.

„În legătură cu cazurile de hărțuire și intimidare de către autoritățile Federației Ruse a persoanelor oficiale și oamenilor politici din Republica Moldova, intensificarea acestora în ultima perioadă și lipsa unor reacții oficiale la demersurile repetate ale autorităților moldovenești pe marginea acestor cazuri, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a decis chemarea la Chișinău pentru consultări a ambasadorului Andrei Neguță, pe o durată nedeterminată. În cadrul discuțiilor urmează a fi examinate căile pentru depășirea situației create, evitând pe viitor acțiuni de natură să submineze relațiile moldo-ruse pe care autoritățile moldovenești și le doresc să fie prietenești, de încredere și respect reciproc”, a transmis instituția printr-un comunicat.

Igor Dodon condamnă vehement decizia

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a declarat „dezamăgit” de hotărârea Ministerului Afacerilor de Externe de retragere a ambasadorului din Rusia pentru consultări, informează Unimedia. Igor Dodon a subliniat că Rusia este principalul partener strategic al Republicii Moldova, avertizând că decizia Guvernului riscă să afecteze relațiile diplomatice. „Am interpretat aceasta drept o altă provocare a Guvernului de a submina parteneriatul strategic dintre țările noastre”, a afirmat Igor Dodon, acuzând că „eurounioniștii din conducerea” Guvernului Republicii Moldova vor deteriora deliberat relațiile cu Rusia pentru a-și arăta „loialitatea față de Occident”.

„Dacă scopul acestei provocări este de a-mi întrerupe vizita în Rusia, nu va avea niciun efect: nu-mi voi schimba planurile și voi face o vizită în Rusia, oricum”, a adăugat Dodon. Liderul prorus urmează să efectueze o vizită la Moscova pe 26 decembrie.