Hackerii chinezi au dat lovitura în SUA. Datele a milioane de angajați guvernamentali sunt în pericol

Hackerii chinezi au dat lovitura în SUA. Datele a milioane de angajați guvernamentali sunt în pericol
Publicat: 23/06/2015, 11:59

Oficiali americani la curent cu investigația afirmă că acest număr poate fi mai mare.

Directorul poliției federale americane (FBI) James Comey este cel care a prezentat această estimare – de 18 milioane – într-o ședință recentă cu ușile închise la care au participat senatori. El a folosit doar datele interne OPM, potrivit acestor oficiali. Ar fi afectate inclusiv pesoane care au aplicat pentru posturi guvernamentale dar care nu au ajuns să lucreze pentru Guvern.

Aceiași hackeri care au accesat datele OPM ar fi reușit să pătrundă și în sistemele KeyPoint Government Solutions, o firmă subcontractantă a OPM, afirmă oficialii citați. Când a fost descoperită breșa de la OPM, în aprilie, anchetatorii au descoperit că au fost utilizate certificate de securitate de la KeyPoint pentru penetrarea sistemului agenției.

Unii anchetatori consideră că, după intruziunea de anul trecut, oficiali OPM ar fi trebuit să blocheze orice acces de la KeyPoint și că dacă ar fi făcut acest lucru ar fi evitat pagube mai grave. Însă o persoană la curent cu ancheta afirmă că oficiali OPM nu cred că acest lucru ar fi contat. De aceea se crede că breșa de la agenție a avut loc înainte de cea de la firmă.

Hackerii sunt suspectați, de asemenea, că și-ar fi construit accesul la sistemul OPM pe „ușa din spate”, înarmați cu un acces de nivel înalt de administrator de sistem. Un oficial a numit acest tip de acces „cheile regatului”.

Contactată de CNN, firma KeyPoint nu a dat curs invitației de a comenta.

Anchetatori americani cred că în spatele intruziunii cibernetice – considerate cel mi mai grav atac informatic comis vreodată împotriva Guvernului Statelor Unite – se află Guvernul Chinei.

OPM a rămas la estimarea de 4,2 milioane, numărul persoanelor notificate până în prezent în legătură cu faptul că le-au fost compromise informațiile. Un purtător de cuvânt al agenției a declarat că investigația este în curs și că nu a veritifcat un număr mai mare.

Numărul real al persoanelor afectate urmează să crească, în parte deoarece hackerii au accesat o bază de date în care sunt stocate formulare guvernamentale utilizate pentru autorizări de securitate – chestionarele SF86 – care conțin informații private despre membri de familie și asociați ai fiecărui oficial guvernamental afectat, afirmă oficialii citați.

Conducerea OPM urmează să fie audiați săptămâna aceasta în Congres cu privire la atacuri și la modul cum le-au răspuns. Congresmenii și angajații Guvernului sunt tot mai frustrați de faptul că răspunsul administrației Obama a minimalizat gravitatea breșei.

Auditori interni de la OPM au declarat săptămâna trecută în Comisia pentru supravegherea afacerilor guvernamentale și reformă din cadrul Camerei Reprezentanților că baze de date-cheie în care sunt depozitate date sensibile din domeniul securității naționale, inclusiv cereri de verificare a antecedentelor, nu îndeplinesc standardele de securitate federale.

„Este vorba nu doar despre un volum mare (11 din 47) de sisteme IT aparținând OPM care operează fără o Autorizare validă, ci și despre faptul că mai multe dintre aceste sisteme se află printre cele mai critice și sensibile aplicații care aparțin agenției”, scrie Michael Esser, adjunctul inspectorului general pentru audit al OPM, într-o mărturie pregătită pentru Comisie.

Șefa OPM, Katherine Archuleta, începe să fie criticată extrem de dur atât cu privire la eșecul agenției de a proteja date-cheie în domeniul securității naționale – extrem de vizate de agenții străine de spionaj -, cât și pentru lentoarea cu care agenția a furnizat informații.

„Îmi doresc să fi fost la fel de energică și harnică în a ține informațiile departe de hackeri pe cât sunteți în a le ține departe de Congres”, i-a spus săptămâna trecută, la audieri, reprezentantul democrat Stephen Lynch, din Massachusetts, șefei OPM.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×