HAOS în centrul Parisului: PIETRE aruncate spre forțele de ordine, mașini INCENDIATE, GAZE lacrimogene și peste 100 de manifestanți REȚINUȚI

HAOS în centrul Parisului: PIETRE aruncate spre forțele de ordine, mașini INCENDIATE, GAZE lacrimogene și peste 100 de manifestanți REȚINUȚI
Publicat: 01/12/2018, 16:38
Actualizat: 26/03/2019, 06:26

Zeci de mii de persoane au participat, sâmbătă, la un nou miting al mișcării „Vestele Galbene” în mai multe orașe din Franța, informeazăpublicațiaLe Figaro.

La mitingul desfășurat pe Bulevardul Champs-Élysées din Paris au participat aproximativ 5.500 de persoane, a declarat premierul Édouard Philippe.

Unii manifestanți au atacat cu pietre forțele de ordine, care au ripostat cu tunuri de apă și gaze lacrimogene. Cel puțin 107 persoane au fost reținute de forțele de ordine.

Guvernul Édouard Philippe s-a arătat dispus să discute cu reprezentanți ai manifestanților. „Suntem deschiși dialogului cu cei care sunt pregătiți în mod sincer pentru acest dialog”, a declarat Benjamin Griveaux, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Paris.

Mai multe mașini au fost incendiate de protestatari, pompierii intervenind pentru a stinge flăcările.

Mișcarea „Vestelor Galbene” denunță prețurile mari la carburanți, generate de accize, și nivelul de trai din Franța. Președintele Emmanuel Macron a adoptat un ton conciliant, dar a refuzat să renunțe la introducerea unei taxe suplimentare pe carburanți, prevăzută în strategia privind viitorul energetic. Macron a subliniat că Administrația de la Paris nu va ceda în fața violențelor, subliniind că va aplica un plan care prevede închiderea tuturor termocentralelor pe bază de cărbune și a unor centrale atomoelectrice până în anul 2022.

Valul de proteste ale „Vestelor Galbene” s-a declanșat în Franța pe 17 noiembrie. Sâmbăta trecută, la manifestații au participat peste 100 mii de persoane. De la 1 ianuarie 2019 ar urma să intre în vigoare o nouă majorare.

Foto: Hepta