Henry Kissinger: „Europa ar trebui să-și asume un rol mai activ pe plan internațional”

Redactor:
Silviu Bănilă
Henry Kissinger: „Europa ar trebui să-și asume un rol mai activ pe plan internațional”
Fostul Secretar de Stat american Henry Kissinger a acordat recent un interviu pentru SPIEGEL. În această conversație, Kissinger a vorbit despre noua sa carte, în care analizează crizele globale ale momentului, de la Siria la Ucraina și limitele influenței americane. Kissinger spune că a acționat conform convingerilor sale în timpul războiului din Vietnam.

Kissinger a fost considerat parțial responsabil pentru bombardamentele cu napalm din Vietnam, Cambodgia și Laos, în urma cărora au murit sau au fost schilodiți mii de civili. Același personaj a organizat puciul împotriva președintelui chilian Salvador Allende și a fost acuzat că știa de tentativele de asasinat ale CIA.

Kissinger a scris recent a 17-a carte din cariera sa de observator politic și militar, „Ordinea Mondială”. „Suntem amenințați de haos, de armele de distrugere în masă și terorismul transfrontalier. Există un fenomen al teritoriilor neguvernate, care are un impact major asupra haosului global”, a declarat Kissinger în interviul acordat celor de la SPIEGEL.

„Sper să fim îndeajuns de înțelepți încât să nu declanșăm un război de treizeci de ani. Crimeea e un caz special, Ucraina a făcut parte mult timp din Federația Rusă. Anexarea acestei peninsule nu a fost sinonimă cu o cucerire globală. Nu seamănă cu momentul în care Hitler a intrat în Cehoslovacia”, a mai spus Henry Kissinger, cu privire la criza din Ucraina.

Kissinger a vorbit și despre șansele lui Hillary Clinton de a ajunge președintele Statelor Unite ale Americii: „Hillary este o prietenă de a mea, o persoană puternică. Poate servi cu succes funcția de președinte al SUA”.

Potrivit lui Kissinger, America are credința că poate schimba lumea nu doar prin diplomație, ci și prin acțiuni militare. Europa nu percepe lucrurile în acest mod, spune fostul Secretar de Stat în timpul administrațiilor președinților Richard Nixon și Gerald Ford.

Inevitabil, Henry Kissinger a fost abordat și cu privire la strategia sa din timpul războiului dus de americani în Vietnam. „Am studiat aceste lucruri și am scris o carte despre Vietnam, intitulată „Ending the Vietnam War”, în care rememorez ce s-a întâmplat acolo. Trebuie să vă reamintiți că administrația mea a moștenit războiul din Vietnam. Mulți soldați au fost detașați acolo de președintele Johnson. Administrația Nixon a demarat retragerea graduală a soldaților începând cu 1971. Am acționat prudent, în funcție de convingerile mele”, a declarat Kissinger.

Kissinger a subliniat că Europa ar trebui să-și asume un rol mai activ în stabilirea ordinii mondiale. „În urmă cu un secol, Europa avea monopolul asupra ordinii globale. În prezent, este preocupată doar de sine însăși. Germania este cea mai importantă țară din Europa și ar trebui să aibă un rol mai activ pe plan extern. O respect foarte mult pe doamna Merkel și cred că este persoana potrivită la conducerea Germaniei. Am fost prieten cu toți cancelarii germani de până acum”.

Inchide