HOPE 13. Primii patru copii SALVAȚI din peștera inundată din Thailanda. Operațiunea continuă luni dimineață

HOPE 13. Primii patru copii SALVAȚI din peștera inundată din Thailanda. Operațiunea continuă luni dimineață
Publicat: 08/07/2018, 17:42

17:05Echipa de scufundători din Marina militară thailandeză urează tuturor noaptea bună și vise frumoase, semn că prima parte a operațiunii de salvare a fost un succes.

17:00 Șeful operațiunii de salvare a anunțat într-o conferință de presă că numărul exact al copiilor salvați până în acel moment este de 4. Ceilalți 9 sunt încă în interiorul peșterii, iar operațiunea a fost suspendată pentru 10 ore, din cauză că salvatorii au epuizat rezervele de oxigen. Toți cei patru copii se află în spitalul din Chiang Rai. La operațiunea de astăzi au participat 90 de scufundători: 40 thailandezi și 50 străini.

16:30Este anunțată o conferință de presă a guvernatorului provinciei Chiang Rai Narongsak Osottanakorn, care conduce operațiunea de salvare pentru ora 17:00 (ora României, 21:00, ora locală). El va oferi ultimele detalii oficiale.

Cine trebuie să fie evacuat primul? Salvatorii aveau de ales între cel mai în putere, ca să poată evalua cel mai bun timp pentru evacuarea unui copil sau cel mai slăbit, ca să nu riște nimic. Jurnalistul Florian Bitluski, care lucrează în Bangkok, scrie că până la urmă, medicul australian a decis să-l scoată primul pe cel mai slăbit dintrre copii. Acesta a primit primul ajutor de la echipele medicale aflate la intrarea peșterii, apoi a fost dus urgent la spital. La ora 15:50doi copii fuseseră deja scoși din peșteră și alți doi ajunseseră în ultima zonă, de unde pot ieși pe jos.

Salvarea celor 13 tineri din peștera inundată este urmărită pe tot globul. Mesajele de încurajare pe Facebook sau twitter, cu haștagul #ThaiCaveRescue curg pe timeline. „Cât curaj și câtă forță psihică la acești puști,” scrie Patricia din Franța, într-un mesaj pe twitter. „Incredibil! Și părinții lor… în toate aceste zile… Și mult respect pentru salvatorii care au făcut totul să-i scoată de acolo!”

15:30 GeneralulKongcheep Tantrawanitanunță că alți patru copii au ajuns in ultima cameră a peșterii, de unde vor ieși pe jos la suprafață.

15:20Alte patru ambulanțe au fost chemate la gura peșterii.

15:14Jurnaliștii au fotografiat un elicopter care i-a preluat pe cei doi băieți, pentru a-i duce la spitalul din

Video cu trecerea celei de-a doua ambulanțe care a plecat de la intrarea în peșteră.

15:00Două ambulanțe cu sirenele pornite au trecut în viteză pe lângă grupul de jurnaliștii și îi duc la spitalul din Chiang Rai pe primii doi copii salvați.

14:15Un al treilea copil a ajuns în siguranță la echipele de medici de la intrarea în peșteră.

14:10 Primii DOI COPII au fost SCOȘI DIN PEȘTERĂși vor fi trimiși la spital, anunță autoritățile thaliandeze.

Avid de publicitate ca întotdeauna, miliardarul Elon Musk a preluat din zbor drama copiilor din Thailanda și ar fi trimis în zonă o echipă de experți. Soluțiile propuse de Musk sunt spectaculoase, dar total lipsite de realism și imposibil de pus în practică în acest caz. El propune construirea unui mic submarin cu ajutorul căruia copiii să traverseze zonele inundate ale peșterii sau introducerea unui tub din polietilenă, prin care să alunece afară cei 13 tineri.

Un rol esențial în operațiunea de salvare îl are medicul australian Richard Harris, un anestezist din Adelaide, considerat unul dintre cei mai buni specialiști din lume în situații de acest gen. El este cel care a verificat starea de sănătate a copiilor și a confirmat că operațiunea poate începe. „De peste 30 de ani face scufundări și explorează peșteri din Asia și Australia,” spune despre el David Strike, un alt expert în scufundări. „Este expert în medicina de urgență și m-a uimit adesea prin calmul și precizia deciziilor pe care le-a luat în situații critice.”

Potrivit corespondenților BBC, în nordul Thailandei a început să plouă. În aproximativ 6 ore, salvatorii ar trebui să reușească să aducă la suprafață primul dintre cei 12 copii blocați în peșteră. Fiecare copil va fi condus spre ieșire de câte doi scafandri profesioniști. Pe traseu, în câteva puncte de control, îi așteaptă medicii care vor verifica dacă pot continua drumul spre ieșire.

Iată cum sunt aduse în interiorul peșterii mâncarea și apa pentru copii și salvatori.

12:30Au trecut 6 ore de când echipa de salvatori a intrat în peștera Tham Luang și se presupune că au ajuns la cei 13 tineri. Ar trebui să înceapă evacuarea primului copil.

Salvatorii au la dispoziție doar trei, maximum patru zile pentru a-i scoate pe copii din peșteră. În a doua parte a săptămânii viitoare, sunt prognozate puternice ploi musonice care vor ridica nivelul apei freatice și ar putea inunda secțiunea de peșteră în care s-au refugiat copiii. „Astăzi și în următoarele 3-4 zile, condițiile sunt perfecte pentru intervenție,” a precizatNarongsak Osottanakorn, guvernatorul provinciei Chiang Rai. „Nivelul apei e scăzut, iar vremea și starea de sănătate a copiilor sunt încă bune. trebuie să profităm de această conjunctură favorabilă.

Poate părea paradoxal pentru o țară înconjurată de mări și ocean, dar nici unul dintre cei 12 copii nu știe să înoate. Culmea! Părinții din țările Asiei de Sud-est consideră că e mai bine așa, pentru că – dacă ar ști să înoate – copiii lor s-ar aventura mai des în valuri și… s-ar îneca. Doar 20% din locuitorii țărilor asiatice mai puțin dezvoltate știu să înoate, chiar dacă practică meserii cum ar fi cea de marinar sau pescar. În consecință, statisticile arată că înecul este cauza principală a morților accidentale printre copiii sub 15 ani din Thailanda, unde – în medie – 4 copii se îneacă zilnic.

Potrivit estimărilor echipei de salvare, va dura cel puțin două zile până când toții copiii vor fi scoși din peșteră. Primul dintre ei ar putea fi adus la suprafață în această seară (21:00,ora locală, 19:00, ora României). Din informațiile oficiale, se pare că pomparea apei din peșteră a dat rezultate și nivelul a scăzut.

Un videoclip postat marți pe Facebook de Marina regală thailandeză arată cum medicul care a ajuns la cei 13 copii le oblojește rănile și îi încurajează.

Unul din motivele pentru care salvatorii s-au grăbit să înceapă operațiunea de salvare este scăderea la 15% a nivelului de oxigen din aerul pe care îl respiră copiii. În mod normal, aerul respirat de oameni conține 21% oxigen. Potrivit specialiștilor, scăderea acestui nivel provoacă durere de cap, amețeli și afectează capacitatea creierului de a prelucra informațiile. Cu aceste probleme se confruntă alpiniștii la altitudini mari. Totuși unii specialiști apreciază că acest pericol nu ar fi atât de mare, deoarece la starea copiilor contribuie mai mulți factori. În avantajul copiilor este că se află sub nivelul mării, iar presiunea atmosferică este redusă.

Întreg mapamondul urmărește cu emoție soarta celor 12 tineri fotbaliști thailandezi și a antrenorului lor și le transmit mesaje de încurajare prin rețelele de socializare.

06:10Echipa de salvatori a intrat în peștera Tham Luang. Sunt 5 scafandrithailandezi și 13 din forțele speciale americane sau britanice. Pentru a vă face o impresie despre dimensiunile peșterii, iată o imagine a intrării.

AFP a realizat o schemă simplificată care arată cum va decurge operațiunea de salvare. Copiii vor fi ajutați să parcurgă, unul câte unul, tunelul până la ieșirea din peșteră. Sunt trei pasaje inundate. Pe primul, copiii îl vor traversa însoțiți de câte un scafandru din forțele speciale, dar următoarele două vor trebui să le parcurgă singuri. Cea mai dificilă porțiune este ultima înainte de ieșire, complet inundată, cu o lungime de 30 de metri și în care există locuri care nu pot fi traversate cu butelia de oxigen în spate.

Măsti speciale de scufundare pentru copii au fost aduse pentru operațiunea de salvare.

Principalele obstacole pe care trebuie să le depășească salvatorii sunt explicate într-un scurt videoclip realizat de Channel News Asia. Scafandrii vor trebui să scoată copiii unul câte unul, traversând cele două porțiuni ale tunelului de ieșire din peșteră inundate cu apă și noroi, unde vizibilitatea este aproape zero și curenții puternici îi izbesc de pereți. Vor trebui să îi ajute să se strecoare prin crevase înguste, dimensiunile celei mai mici fiind de 72 de centimetri / 38 de centimetri. Aproximativ 6 ore estimează ei că au nevoie pentru scoaterea fiecărui copil.

06:00Salvarea a început la ora locală 10:00, a anunțatNarongsak Osottanakorn, guvernatorul provinciei Chiang Rai, care conduce operațiunea. Toată lumea care se afla în fața peșterii a fost evacuată. Au rămas doar salvatorii, medicii și forțele de ordine. Centrul de presă a fost mutat la 3 kilometri distanță de intrare. Corespondentul CNN Matt Rivers arată condițiile în care lucrau jurnaliștii până acum.

04:00 Echipele de salvare se pregătesc de intervenție. Scafandrii din Marina militară thailandeză sunt sprijiniți de celebrii scufundători SEALS ai Armatei americane și de cei britanici, precum și de alți specialiști în astfel de intervenții din mai multe țări. „ÎMPREUNĂ… Ne-am unit forțele cu echipele internaționale ca să aducem mistreții acasă. Hooyah ! 8 iulie 2561″ este ultimul mesaj postat pe contul de Facebook al Thai Navy Seals, care indică începerea operațiunii. Echipa de fotbal din care fac parte cei 12 copii se numește Mistreții Sălbatici

03:00Mai multe ambulanțe au fost aduse lângă intrarea în peșteră, semn că ziua cea mare a sosit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului