În ce țară va fi tipărit noul pașaport britanic post-Brexit. Patronul care a pierdut contractul este revoltat. „O invit pe Theresa May să discute cu angajații mei”

În ce țară va fi tipărit noul pașaport britanic post-Brexit. Patronul care a pierdut contractul este revoltat. „O invit pe Theresa May să discute cu angajații mei
Publicat: 22/03/2018, 16:12

May a anunțat în decembrie 2017 că Marea Britanie, care a adoptat un pașaport vișiniu în 1988, va reveni la pașaportul albastru dinaintea intrării în blocul comunitar.

Pașapoartele britanice sunt realizate acum de firma De La Rue, care, în ciuda denumirii, este o entitate britanică, cu sediul în nordul Marii Britanii. CEO-ul companiei a spus că a pierdut contractul pentru imprimarea noilor pașapoarte, după ce firma franco-olandeză Gemalto a oferit un preț mai mic.

Gemalto, o firmă franco-olandeză, a obținut contractul, scrie cnbc.com. „O să îi privesc pe angajații mei în ochi și o să le explic de ce sunt mai bune pașapoartele franceze decât cele britanice…”, a declarat Martin Sutherland, CEO-ul De La Rue.

„Le invit pe Theresa May și pe Amber Rudd (ministrul de interne) la fabrica mea, ca să explice angajaților dedicați muncii lor de ce au mutat producția pașapoartelor în afara Marii Britanii”, a mai spus acesta.

„Sacre Bleu!”, a „exclamat” titlul cotidianului pro-Brexit Daily Mail. Contractul De La Rue, care se încheie în iulie 2019, valorează 400 milioane lire sterline (566 milioane dolari). Acțiunile firmei au scăzut cu 5% în tranzacționare. Ministrul de interne al Marii Britanii a apărat decizia de a tipări pașapoartele în Franța.

„Compania aleasă a demonstrat că poate îndeplini mai bine nevoile în privința serviciului de pașapoarte, oferind o calitate ridicată și cea mai bună valoare pentru banii plătiți”, a spus ministrul britanic de interne.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult