Incendiul uriaș de vegetație din Cipru nu ar fi izbucnit din cauze naturale. Un bărbat de 67 de ani a fost reținut

Incendiul uriaș de vegetație din Cipru nu ar fi izbucnit din cauze naturale. Un bărbat de 67 de ani a fost reținut
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05/07/2021, 11:19

Incendiul de vegetație care afectează Cipru în ultimele zile nu ar fi avut cauze naturale, potrivit primelor informații din ancheta autorităților.

Patru oameni au murit și zece localități au fost evacuate din cauza acestui incendiu, considerat a fi cel mai grav din istoria țării, informează Digi24.

Un bărbat de 67 de ani a fost reținut de către autorități, fiind acuzat că ar avea legătură cu izbucnirea acestui incendiu.

Potrivit sursei citate, cele patru persoane care au decedat proveneau din Egipt și lucrau la o seră. Cei patru au încercat să scape de flăcări cu ajutorul unei dube, dar nu au reușit să fugă la timp. Vehicului a fost găsit răsturnat și complet ars.

Până în prezent, 55 de kilometri pătrați de vegetație au ars în urma incendiului.

Cel mai grav incendiu de vegetație din Cipru

Mai mulți oficiali ciprioți, printre care și directorul Departamentului pentru Păduri, Charalambos Alexandrou, au declarat că acesta este cel mai grav incendiu din istoria țării.

Președintele țării, Nicos Anastasiades, a descris incendiul drept „o tragedie”.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Twitter, acesta a scris că este vorba despre „cel mai grav incendiu după 1974” și a promis că autoritățile de la Nicosia le vor oferi imediat ajutor persoanelor afectate.

Mai multe state, precum Grecia, Marea Britanie, Italia și Israel, au trimis ajutoare în Cipru, în special pompieri și avioane specialiate în stingerea incendiilor.

La rândul său, Uniunea Europeană a activat Mecanismul european de Protecție Civilă.

În Cipru nu a mai plouat aproape deloc din luna aprilie, iar temperaturile au urcat până la 40 de grade Celsius.