INDIA. Proteste violente după un caz similar cu cel al lui George Floyd din SUA. Ce a declanșat furia

Redactor:
Gândul
INDIA. Proteste violente după un caz similar cu cel al lui George Floyd din SUA. Ce a declanșat furia
Proteste violente în India

Moartea unui bărbat şi a fiului său după arestare, victime ale torturii poliţiei, potrivit familiei, au dus la proteste masive pe continentul indian. Valul de indignare împotriva brutalităţii forţelor de ordine a dus la o paralelă cu moartea lui George Floyd în SUA.

Moartea celor doi bărbaţi în micul oraş Sathankulam a declanşat un val de proteste în stat, unde comercianţii au declanşat miercuri o grevă.

Cei doi bărbați, J. Jayaraj, 58 de ani, şi Bennicks Immanuel, 31 de ani, au fost arestaţi la 19 iunie în statul Tamil Nadu din sudul Indiei, acuzaţi că au lăsat magazinul deschis după ora legală, în ciuda măsurilor de izolare în vigoare în legătură cu pandemia de coronavirus.

Ei au decedat câteva zile mai târziu la spital, potrivit unor surse oficiale. Familia îi acuză pe poliţişti de violenţe împotriva lor şi afirmă că ei sufereau de hemoragii rectale. Doi poliţişti implicaţi în arestarea lor au fost suspendaţi, conform autorităţilor acestui stat.

„Cerem aceeaşi justiţie care s-a făcut pentru George Floyd”

„Vinovaţii nu trebuie să rămână nepedepsiţi”, a scris sâmbătă pe Twitter un star de la Bollywood, Priyanka Chopra Jonas.

„Cerem aceeaşi justiţie care s-a făcut pentru George Floyd”, a declarat la rândul său actriţa Krystle D’Souza, conform Agerpres.

Avocatul şi militantul Jignesh Mevani a scris că în India cazurile precum cel al lui George Floyd sunt „mult prea numeroase”.

În vârstă de 46 de ani, afro-americanul George Floyd a fost ucis de un poliţist alb la 25 mai la Minneapolis, ceea ce a dus la proteste în SUA şi la un val de indignare la nivel internaţional.

Conform unui raport al Comisiei Naţionale pentru Drepturile Omului, 3.146 de persoane au murit în secţii de poliţie în India în 2017-2018. Conform aceleiaşi surse, poliţia susţine deseori că este vorba de sinucideri sau de decese naturale.

Inchide