ÎNGRIJORARE. Retragerea militarilor americani din Germania a creat tensiuni în cadrul NATO, recunoaște secretarul general al Alianței

ÎNGRIJORARE. Retragerea militarilor americani din Germania a creat tensiuni în cadrul NATO, recunoaște secretarul general al Alianței
Publicat: 16/06/2020, 17:54

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage 25.000 de militari din Germania şi atacurile lui împotriva Berlinului au accentuat tensiunile dintre Washington şi aliaţii săi europeni din cadrul NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut, marți, că acest anunţ de retragere deja oficial este „o problemă importantă” pentru Alianţă.

„Este vorba de un acord bilateral între Germania şi SUA, însă problema este importantă pentru Alianţă”, a declarat Stoltenberg la sediul NATO din Bruxelles, potrivit Agerpres.

Donald Trump crede că Germania datorează NATO miliarde de dolari

Președintele american Donald Trump a decis să reducă până la 25.000 numărul de soldalți americani în Germania şi şi-a justificat decizia prin cuvinte virulente împotriva acestei ţări, acuzată că „datorează NATO miliarde de dolari”.

Stoltenberg a declarat că „nu s-a decis deocamdată când va fi implementată această decizie”. El a declarat că a discutat cu Trump, precum şi cu ministrul apărării german Annegret Kramp-Karrenbauer, care a afirmat săptămâna trecută că nu a fost informată despre această decizie.

Secretarul general al NATO a insistat asupra diferenţei dintre prezenţa permanentă a forţelor militare americane în cadrul unor acorduri bilaterale şi angajamentul militar american în cadrul NATO.

„Prezenţa trupelor americane în Europa s-a întărit în timpul ultimilor ani”

„Prezenţa trupelor americane în Europa s-a întărit în timpul ultimilor ani”, a spus el. Stoltenberg a invocat „o mai mare rotaţie a prezenţei militare americane în ţările baltice şi o prezenţă navală la baza spaniolă din Rota”.

Jens Stoltenberg a subliniat de asemenea investiţia militară americană în manevrele din Europa. Astfel, în opinia sa, dezangajamentul bilateral va fi compensat cu o creştere a angajamentului în cadrul NATO.

Pe de altă parte, Generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges, care a comandat forţele terestre americane din Europa, a avertizat, duminică, în cadrul unui interviu pentru The Times, că retragerea forţelor americane din Germania reprezintă un risc la adresa securităţii Europei.

„Dacă Kremlinul consideră că ţările NATO nu sunt solidare, ar putea încuraja Rusia să lanseze o invazie asupra României sau ţărilor baltice”, a declarat generalul american, scrie Monitorul Apărării.

Generalul Ben Hodges: Rusia vrea să controleze Nordul Mării Negre

Generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges a realizat, de curând, în cadrul Institutul de cercetare CEPA (Center for European Policy Analysis) o strategie pentru flancul estic al NATO, intitulată: ONE FLANK, ONE THREAT, ONE PRESENCE unde a considerat că acţiunile Rusia sunt cea mai mare ameninţare la adresa securităţii României.

Referitor la acţiunile viitoare ale Kremlinului, generalul american a spus că Rusia are dorinţa să controleze Nordul Mării Negre şi anticipează că „Odesa este în meniu la un moment dat, ceea ce înseamnă că şi Moldova este în calea ei.”, potrivit sursei citate.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”