Insula Madagascar, lovită de ciclonul Batsirai. Cel puțin zece morți. Circa 150.000 de persoane ar putea fi strămutate

Publicat: 07/02/2022, 11:50

Cel puțin 10 persoane au murit în urma unui ciclon care a lovit sud-estul Madagascarului. S-au declanșat inundații și mai multe clădiri au fost dărâmate. Aproximativ 150.000 de persoane ar putea fi strămutate.

Pagubele provocate de ciclonul Batsirai au agravat situația produsă de ciclonul Ana, care a lovit insula în urmă cu două săptămâni, informează The Guardian.

Unul dintre cele mai afectate orașe a fost Nosy Varika, unde aproape 95% din clădiri au fost distruse „ca și cum tocmai ar fi fost bombardate” și inundațiile au blocat orice acces, a spus un oficial.

„Am văzut doar dezolare: copaci smulși, stâlpi de electricitate căzuți, acoperișuri rupte de vânt, orașul complet sub apă”, a declarat Nirina Rahaingosoa, un locuitor din orașul Fianarantsoa, care se află la 420 km de capitală.

În regiunea centrală Haute Matsiatra, sătenii au scos noroiul de pe un drum pentru a înlătura daunele provocate de o alunecare de teren cauzată de Batsirai.

Ciclonul Ana a lovit insula la data de 22 ianuarie, iar 55 de persoane au murit în urma alunecărilor de teren și a clădirilor care s-au prăbușit.

150.000 de persoane ar putea fi strămutate

Programul Alimentar Mondial (World Food Programme), care a citat estimări ale autorităților naționale, a declarat că aproximativ 595.000 de persoane ar putea fi afectate direct de Batsirai, iar alte 150.000 ar putea fi strămutate din cauza alunecărilor de teren și a inundațiilor, scrie France24.

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat că acest continent „se confruntă cu cele mai grave efecte ale fenomenelor asociate cu încălzirea globală, cum ar fi secetele, inundațiile și cicloanele”.

În fiecare an, în timpul sezonului ciclonic, care durează din noiembrie până în aprilie, circa 10 furtuni sau cicloane traversează partea sud-vestică a Oceanului Indian, de la est spre vest, făcând adeseori victime şi provocând pagube materiale importante.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase