INTERNAȚIONAL. ONU cere „reinventarea lumii”! Ce schimbare majoră urmează să aibă loc. Totul se va decide la controversatul summit P5

INTERNAȚIONAL. ONU cere „reinventarea lumii”! Ce schimbare majoră urmează să aibă loc. Totul se va decide la controversatul summit P5
INTERNAȚIONAL. ONU cere „reinventarea lumii”! Ce schimbare majoră urmează să aibă loc. Totul se va decide la controversatul summit P5 / Sursa FOTO: https://upload.wikimedia.org
Publicat: 26/06/2020, 06:46

Organizația Națiunilor Unite vorbește despre nevoia unei „reinventări a lumii”, în contextul în care întreg globul n-a putut oferi un răspuns coordonat la pandemia Covid-19. Noul coronavirus a arătat vulnerabilitățile națiunilor, de aceea se impune o schimbare majoră, crede secretarul general al ONU.

Antonio Guterres s-a exprimat joi, 25 iunie, în favoarea unei „reinventări” a lumii, care să aibă mai mult multilateralism. ONU a pregătit și un plan: înaintea Adunării Generale din luna septembrie, când se aniversează 75 de ani de la adoptarea Cartei (în iunie 1945), se urmărește organizarea unui summit cu participarea celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate din cadrul ONU!

Soarta lumii, decisă la Summit-ul P5

„Sper în continuare că un summit P5 va fi posibil înaintea Adunării Generale a ONU”, a declarat presei Antonio Guterres. „Diplomaţia înseamnă contacte, prezenţă. Nimic nu înlocuieşte contactele personale, diplomaţia personală (…) care pot genera empatie, consens, sentimentul comun de a lucra împreună pentru a face faţă provocărilor dramatice cu care ne confruntăm”, a continuat secretarul general, citat de ONU Info.

Din martie, din cauza pandemiei, ONU a funcţionat în cea mai pare parte în formă virtuală, iar diviziunile din Consiliul de Securitate s-au adâncit, în special între SUA şi China, membri permanenţi, alături de Rusia, Franţa şi Marea Britanie.

Sărbătorirea celei de-a 75-a aniversare a ONU trebuie să fie o oportunitate „de a reinventa împreună lumea pe care o împărţim”, a spus Antonio Guterres. Pentru aceasta, „avem nevoie de un multilateralism eficient care să funcţioneze ca un instrument de guvernare globală acolo unde este nevoie”.

Secretarul general ONU cere o schimbare totală a lumii!

Prezentând o broşură intitulată „Salvare de vieţi, protejare a societăţilor, recuperare mai bună”, care prezintă acţiunile întreprinse împotriva pandemiei Covid-19 şi trasează o foaie de parcurs pentru viitor, Antonio Guterres a subliniat necesitatea inovării: „Nu putem să ne întoarcem la situaţia anterioară şi să recreăm pur şi simplu sistemele care au înrăutăţit criza. Trebuie să reconstruim mai bine societăţi şi economii mai durabile, mai inclusive şi mai echitabile între sexe”.

Priorităţile pentru viitor sunt clare, susține secretarul general ONU: „Acces universal la sănătate, consolidarea solidarităţii între popoare şi naţiuni, regândirea economiei globale împotriva inegalităţii (…) Trebuie să reimaginăm modul în care naţiunile cooperează”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase