Mihai Draghici
20.01.2020
Internațional

Iranul amenință cu retragerea din Tratatul de Neproliferare Nucleară

Iranul amenință cu retragerea din Tratatul de Neproliferare Nucleară
Administrația din Iran a avertizat, luni, că ar putea retrage participarea la Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) în cazul în care disputa privind programul atomic ajunge la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, informează postul TRT și cotidianul Times of Israel.

Marea Britanie, Franța și Germania au lansat săptămâna trecută procedura de sancționare a Iranului pentru încălcarea Acordului atomic din 2015, iar, în cadrul procedurii, cazul poate ajunge în atenția Consiliului de Securitate ONU.

Iranul a acuzat cele trei țări membre UE de pasivitate față de sancțiunile impuse de Statele Unite după decizia președintelui Donald Trump de retragere din Acordul atomic.

Manevra țărilor europene „nu are nicio bază legală”, iar, dacă vor adopta măsuri suplimentare, „va fi analizată posibilitatea retragerii Iranului din Tratatul de Neproliferare Nucleară”, a declarat luni Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe.

„Dacă europenii revin la angajamente, Iranul va diminua, de asemenea, limitarea angajamentelor, dar, dacă europenii vor continua actuala abordare, avem diverse opțiuni”, a atras atenția șeful diplomației de la Teheran.

Acordul nuclear din 2015 a fost semnat de Iran cu marile puteri din Grupul 5+1, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania.

Președintele Donald Trump contestă Acordul atomic și a decis retragerea Statelor Unite din tratat.

Tags:
Inchide