Islanda renunță la integrarea în Uniunea Europeană

Islanda renunță la integrarea în Uniunea Europeană
Publicat: 22/02/2014, 10:07
Actualizat: 31/01/2019, 19:26

Partidul Progresului (de centru) și Partidul Independenței (de dreapta), care au obținut victoria în ultimele alegeri parlamentare din Islanda, au ajuns la un acord în proiectul de lege care solicită Guvernului „să retragă candidatura de aderare la Uniunea Europeană”, depusă în 2010.

Guvernul islandez a dizolvat deja organismele de negociere cu UE, a căror activitate a fost suspendată la începutul campaniei legislative din 2013.

„O altă candidatură nu va fi depusă fără organizarea unui referendum”, anunță proiectul de lege.

În mai 2013, cele două partide au ajuns la un acord pentru organizarea unui referendum privind aderarea țării la UE, însă acesta nu va mai avea loc.

Islanda are divergențe cu UE asupra problemei drepturilor de pescuit. Cunoscute ca „războiul macroului”, aceste divergențe au apărut după ce Islanda a luat hotărârea unilaterală de a crește în mod considerabil cota sa de macrou. Insula se află în conflict cu UE și asupra problemei vânătorii de balene.

Industria pescuitului constituie o activitate vitală pentru această insulă din Atlanticul de Nord și cei peste 320.000 de locuitori a săi.

Marele avantaj al aderării Islandei la UE ar fi adoptarea monedei euro, care ar contribui la stabilitatea economiei țării, potrivit social-democraților și unei minorități din cadrul partidelor aflate la guvernare.

Președinta grupului parlamentar al Partidului Independenței, Ragnheidur Rikhardsdottir, și-a exprimat regretul în legătură cu faptul că s-a renunțat la organizarea unui referendum.

„Mi-aș fi dorit un rezultat diferit. Dar grupul parlamentar a hotărât să retragă candidatura în acest mod”, a declareat ea pentru site-ul de știri Visir.is.