Israelul cere Statelor Unite să oprească dotarea Iranului cu arme NUCLEARE /Teheranul generează „cea mai mare amenințare” globală

Publicat: 25/06/2024, 22:25

Guvernul Benjamin Netanyahu a cerut, marți, Statelor Unite să onoreze angajamentul de a opri Iranul să se doteze cu arme nucleare, avertizând că un astfel de scenariu reprezintă ”cea mai mare amenințare” mondială.

Aflat în vizită la Washington, Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, a cerut Administrației Joe Biden să acționeze urgent pentru a opri programul nuclear iranian.

”Cea mai mare amenințare pentru viitorul omenirii și pentru viitorul regiunii noastre este Iranul. Iar timpul se scurge. Acum este momentul să fie realizat angajamentul asumat de-a lungul anilor de administrațiile SUA, de a opri Iranul să dețină arme nucleare”, a afirmat Yoav Gallant, cu ocazia întâlnirii cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

”Știm că cetățenii Israelului încă se confruntă cu amenințări foarte reale și foarte periculoase din partea Iranului și din partea partenerilor teroriști și a grupurilor intermediare, inclusiv din partea Hezbollah, a militanților huthi și, bineînțeles, din partea Hamas. Statele Unite vor susține permanent dreptul Israelului de a se apăra. Și Statele Unite se vor asigura permanent că Israelul are tot ce trebuie pentru a se apăra”, a afirmat, la rândul său, Lloyd Austin.

”Menținem solidaritatea pentru a ne asigura că Iranul, sursa violențelor și a instabilității regionale, nu se va dota niciodată cu arme nucleare”, a subliniat șeful Pentagonului.

Administrația Joe Biden a exprimat preocupări în legătură cu activitățile nucleare ale Iranului, îndemnând regimul de la Teheran să reia imediat cooperarea totală cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

”Iranul continuă să extindă programul nuclear în moduri care nu au niciun scop pașnic credibil. Noi rămânem foarte preocupați de activitățile nucleare iraniene și continuăm să le monitorizăm cu vigilență. Așa cum am transmis în Declarația comună a Grupului G7, Iranul trebuie să coopereze fără întârziere cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA)”, a declarat, săptămâna trecută, Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Iranul a inițiat lucrări pentru extinderea complexului nuclear de la Fordow, ceea ce ar putea tripla producția de uraniu purificat, conform unor documente citate de cotidianul The Washington Post. De asemenea, Teheranul a anunțat că intenționează intensificarea activităților nucleare în complexul nuclear Natanz. Iranul a intensificat activitățile nucleare ca reacție la sancțiunile impuse de Statele Unite după ce Administrația Donald Trump a anulat în 2018 Acordul atomic semnat de Teheran cu marile puteri. Iranul condiționează reluarea cooperării cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică de anularea în totalitate a sancțiunilor occidentale.

Foto: Profimedia

Citește și:

Triunghiul Weimar vrea să dezvolte un parteneriat pentru producerea de arme cu rază lungă de acțiune în Europa

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...