Israelul continuă bombardamentele în Liban și Siria, ca ripostă la atacuri HEZBOLLAH /Senatori din SUA, îngrijorați de riscul unui război

Israelul continuă bombardamentele în Liban și Siria, ca ripostă la atacuri HEZBOLLAH /Senatori din SUA, îngrijorați de riscul unui război
Publicat: 21/02/2024, 22:03

Armata israeliană a atacat, miercuri, poziții islamiste din Liban și din Siria, ca ripostă la atacuri lansate de grupul militant pro-iranian Hezbollah, iar pe fondul tensiunilor, doi senatori americani au cerut acțiuni urgente pentru evitarea izbucnirii unui nou conflict militar de amploare.

Cel puțin trei persoane au fost ucise, miercuri, în urma unui atac aerian israelian care a vizat capitala Siriei, Damasc, conform postului de televiziune BBC News. Organizația Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a raportat atacuri în districtul Kafr Sousa din Damasc, precizând că au fost uciși doi cetățeni străini și un sirian, într-o zonă frecventată de membri ai Gardienilor Revoluției din Iran și ai grupului islamist șiit Hezbollah.

Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu pe tema incidentului, dar, în ultimele luni, a intensificat atacurile asupra pozițiilor islamiste din Liban și Siria după o serie de atacuri lansate de combatanți Hezbollah ca ripostă la ofensiva israeliană din Fâșia Gaza. În ianuarie, cinci comandanți ai Gardienilor Revoluției din Iran au fost uciși într-un raid aerian asupra Damascului atribuit Israelului.

În ultimele ore, armata israeliană a efectuat mai multe bombardamente în sudul Libanului, vizând poziții Hezbollah din localitățile Zibqin, Khaim, Ramyeh și Aitaroun, potrivit cotidianului The Times of Israel.

”Avioane militare israeliene au atacat, în ultimele ore, poziții ale organizației teroriste Hezbollah, în sudul Libanului”, a confirmat armata israeliană, precizând că au fost riposte la atacuri asupra comunității Shlomi, situată în nordul Israelului.

Zeci de mii de locuitori ai comunităților din nordul Israelului au fost evacuați în ultimele luni din cauza atacurilor lansate de organizația șiită libaneză Hezbollah, susținută de Iran.

Doi senatori americani avertizează asupra riscurilor unui război între Israel și Hezbollah

În contextul riscurilor, Guvernul Benjamin Netanyahu a cerut constant Libanului să nu mai permită staționarea infrastructurii Hezbollah în apropierea frontierei, avertizând partenerii internaționali, inclusiv Statele Unite și Franța, că armata israeliană ar putea interveni pentru crearea unei zone de securitate.

Doi senatori americani, Chris Coons și Richard Blumenthal, s-au întâlnit miercuri cu oficiali din Liban și au avertizat asupra riscurilor unui conflict de amploare.

”Următoarele săptămâni sunt cu adevărat decisive, pentru Fâșia Gaza, pentru Israel, pentru Liban, Marea Roșie și Irak. Un armistițiu în Gaza ar avea efecte pozitive și pentru Liban”, afirmă senatorul Chris Coons, citat de agenția Reuters.

”Ar trebui aplicate măsuri pentru recâștigarea încrederii, prin implementarea deplină a Rezoluției ONU 1.701. Cred că este urgent ca ambele părți să profite de oportunitate pentru diminuarea tensiunilor și retragerea forțelor militare”, a subliniat Chris Coons.

Preocupările privind riscurile militare sunt împărtășite de colegul său Richard Blumenthal.

Franța a prezentat recent o propunere a reducere a tensiunilor la frontiera dintre Israel și Liban, iar emisarul SUA, Amos Hochstein, a semnalat activități intense pentru evitarea unui conflict militar major.

Foto: Profimedia

Citește și:

Israelul se apropie de un ACORD cu grupul Hamas /O nouă reuniune a șefilor serviciilor secrete ar putea avea loc la Paris

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii