LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Israelul intensifică atacurile contra Hezbollah / Biden cere Qatarului să intervină pentru eliberarea ostaticilor

Publicat: 17/11/2023, 07:16
Actualizat: 17/11/2023, 22:19
22:04

Biden i-a cerut emirului Qatarului să acționeze pentru eliberarea ostaticilor israelieni

Președintele SUA, Joseph Biden, a discutat, vineri, cu emirul Qatarului, Tamim Bin Hamad Al-Thani, despre eforturile de eliberare a ostaticilor din Fâșia Gaza și a cerut intensificarea asistenței umanitare pe teritoriul palestinian.

Citește articolul AICI

22:04

Armata israeliană intensifică atacurile în sudul Libanului

Avioane și elicoptere militare israeliene au efectuat, vineri seară, raiduri aeriene în sudul Libanului, vizând infrastructura ”teroristă” a mișcării islamiste Hezbollah, după o serie de atacuri lansate spre teritoriul israelian, anunță armata israeliană, potrivit cotidianul Haaretz.

21:13

Erdogan condamnă atacurile israeliene asupra civililor

Recep Erdogan, președintele Turciei, a condamnat vehement, vineri, ”bombardamentele asupra spitalelor palestiniene și uciderea copiilor”.

”Nu au dreptul să facă aceste lucruri”, a afirmat Erdogan, în cursul vizitei în Germania.

Citește articolul AICI

21:13

Scholz reafirmă susținerea pentru Israel, dar cere evitarea atacurilor asupra civililor

”Cine cunoaște Germania știe că solidaritatea noastră cu Israelul nu este negociabilă”, a afirmat Olaf Scholz în conferința de presă organizată la Berlin împreună cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Citește articolul AICI

20:38

Cel puțin 12.000 de morți în Fâșia Gaza

Bilanțul bombardamentelor israeliene în Fâșia Gaza a depășit 12.000 de morți, inclusiv aproximativ 5.000 de minori, anunță Ministerul local al Sănătății, citat de cotidianul Le Monde.

Aproximativ 30.000 de persoane au fost rănite, anunță autoritățile din Fâșia Gaza.

17:58

Zeci de palestinieni răniți, evacuați din Fâșia Gaza

Șaptezeci și trei de civili palestinieni răniți au fost evacuați vineri din Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah, situat la frontiera cu Egiptul, a declarat un reprezentant al organizației Semiluna Roșie, citat de agenția DPA și de cotidianul Haaretz.

16:37

Rachete portabile, obuze de mortieră și numeroase alte arme au fost găsite de trupele israeliene în interiorul unei grădinițe și al unei școli din Gaza

Trupele israeliene au localizat zeci de obuze de mortieră care au fost ascunse de Hamas într-o grădiniță din nordul Fâșiei Gaza. În plus, Israelul a localizat numeroase arme aparținând teroriștilor Hamas ascunse în școala elementară „Al-Karmel” din Fâșia Gaza.

Iată mai jos imaginile:

Sursa/ IDF
15:40

Iranul a transmis Statelor Unite că nu vrea extinderea conflictului, avertizând însă situația ar putea scăpa de sub control

Administrația Iranului a transmis Statelor Unite pe canale diplomatice că nu vrea escaladarea confruntărilor militare dintre Israel și organizația islamistă palestiniană Hamas, însă a avertizat că extinderea crizei poate deveni inevitabilă.

Citește articolul AICI

15:40

Șapte militanți palestinieni, uciși în confruntări cu armata israeliană în Cisiordania

Cel puțin șapte militanți palestinieni au fost uciși, vineri, în schimburi de focuri cu armata israeliană produse în Cisiordania, în contextul intensificării confruntărilor militare.

Citește articolul AICI

12:38

Armata israeliană şi-a intensificat acţiunile la spitalul din Gaza

Armata israeliană şi-a intensificat vânătoarea de presupuse ascunzători ale Hamas ascunse în cel mai mare spital din Gaza, un teritoriu palestinian unde situaţia umanitară este îngrijorătoare şi unde comunicaţiile nu funcţionează din cauza lipsei de combustibil, relatează AFP.

În cursul nopţii, o echipă AFP a raportat o operaţiune israeliană de amploare în tabăra de la Jenin, bastion al mişcărilor armate palestiniene, în Cisiordania ocupată.

Iar agenţia oficială de presă siriană Sana a anunţat lovituri aeriene israeliene care au provocat pagube materiale în apropiere de Damasc, Israelul vizând în ultimii ani, în mai multe rânduri, pe teritoriul sirian, poziţii ale miliţiilor pro-iraniene, ţară care sprijină Hamas, în ultimii ani, potrivit News.ro.

12:19

MAE: Alți 16 români și membrii ai familiilor lor au fost aduși în țară din Gaza/ 237 de români și familiile lor au fost evacuați până acum

În cursul zilei de vineri, 17 noiembrie, alți 16 cetățeni români din Fâșia Gaza împreună cu membri ai familiile lor au ajuns în România, de la Cairo, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București. Până în prezet, 237 de români și familiile au fost evacuați până acum din infernul din enclava controlată de Hamas.

11:33

Trupele IDF au continuat să opereze peste noapte în Fâșia Gaza, iar avioanele de luptă au lovit numeroase ținte ale teriștilor islamici

Pe baza informațiilor furnizate de Shin Bet, trupele IDF au preluat controlul asupra unui bastion al comandantului zonei de comandă aparținând organizației teroriste Jihadul Islamic.

Fortăreața conține birouri ale unor teroriști de rang înalt ai organizației și un loc strategic de fabricare a armelor. În timpul raidului, trupele israeliene au localizat rachete de mare greutate, vehicule aeriene fără pilot (UAV) și arme suplimentare.

În plus, trupele IDF au desfășurat activități în interiorul unei școli în care se ascundeau teroriști Hamas. În timpul activităților, trupele i-au ucis pe teroriști și au localizat un număr mare de arme în interiorul școlii, semn al utilizării populației civile drept scut uman în Gaza.

Sursa/ IDF

Israelienii au mai efectuat în noaptea de joi spre vineri și mai multe raiduri țintite în mai multe zone din Fâșia Gaza, în timpul cărora au localizat echipamente tehnologice, depozite de arme și arme suplimentare, inclusiv puști Kalașnikov, dispozitive explozive, lansatoare de grenade, veste, RPG-uri și lansatoare de rachete antitanc, toate cu însemne ale organizației teroriste islamiste.

Sursa/ IDF
Sursa/ IDF
07:16

Directorul spitalului Al-Shifa, din Gaza, afirmă că unitatea sanitară a rămas fără apă şi fără rezerve de oxigen

Directorul principalului spital din Fâşia Gaza, percheziţionat de soldaţii israelieni, spune că unitatea sanitară a rămas fără oxigen şi apă, iar pacienţii „ţipă de sete”, relatează BBC.

Muhammad Abu Salmiya a spus că în spitalul Al-Shifa, unde erau peste 650 de pacienţi, 500 de angajaţi, personal medical şi 5.000 de persoane strămutate, condiţiile sunt „tragice”.

Tancurile israeliene au înconjurat spitalul din oraşul Gaza, a spus el, cu drone bâzâind deasupra clădirii şi cu soldaţii israelieni încă aflaţi interior, deoarece percheziţionare complexului a durat două zile.

Soldaţii israelieni au găsit un tunel folosit de militanţii Hamas la spitalul Al Shifa din Gaza, a declarat armata, care a publicat o înregistrare video ce ar arăta intrarea într-un tunel, aflată într-o zonă exterioară a celui mai mare spital din Gaza, relatează Reuters.

Înregistrarea video, pe care Reuters precizează că nu a putut să o verifice imediat, arată o gaură adâncă în pământ, plină de moloz şi înconjurată de resturi de beton şi lemn şi nisip. Se pare că zona fusese excavată: un buldozer apare în fundal.

Armata a declarat că trupele sale au găsit, de asemenea, un vehicul în spital care conţinea un număr mare de arme.

Într-un interviu pentru CBS News, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul are „indicii puternice” că cel puţin unii dintre ostatici au fost ţinuţi în principalul spital din Gaza, acesta fiind unul dintre motivele pentru care armata a intrat în spital. Cu toate acestea, a adăugat el, „dacă au fost, ostaticii au fost scoşi”.

El a mai spus că Israelul are „informaţii despre ostatici”. Dar, a subliniat el, „cu cât spun mai puţin despre asta, cu atât mai bine”.

Reacția Hamas

Joi seara, Hamas a reacţionat la afirmaţiile Pentagonului şi ale Departamentului de Stat al SUA potrivit cărora gruparea foloseşte spitalul Al-Shifa în scopuri militare, spunând că „este o repetare a unui narativ vădit fals, demonstrat de performanţele slabe şi ridicole ale purtătorului de cuvânt al armatei de ocupaţie”, potrivit News.ro.

Statele Unite sunt încrezătoare într-o evaluare a propriilor agenţii de informaţii privind activităţile Hamas în spitalul Al Shifa şi nu o vor împărtăşi şi nici nu o vor detalia, a replicat un purtător de cuvânt de la Casa Albă, John Kirby.

Şeful Statului Major al armatei israeliene a declarat că Israelul este aproape de a distruge sistemul militar al Hamas în nordul Fâşiei Gaza şi există semne că armata îşi va extinde campania şi în alte părţi ale enclavei de 2,3 milioane de locuitori. Israelul a distribuit broşuri în care le spune civililor să părăsească patru oraşe din sudul Fâşiei Gaza, zone despre care se spusese anterior că sunt sigure.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari