LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Israelul nu va prelungi viza unei reprezentante ONU.„Pune în pericol civilii nevinovaţi israelieni şi palestinieni”

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Israelul nu va prelungi viza unei reprezentante ONU.„Pune în pericol civilii nevinovaţi israelieni şi palestinieni”
Lynn Hastings / Sursa foto: Twitter
Publicat: 02/12/2023, 08:21
Actualizat: 02/12/2023, 14:12
14:11

Schwarzenegger s-a întâlnit cu rudele unor persoane capturate de Hamas în Israel

Fostul guvernator al Californiei, Arnold Schwarzenegger, s-a întâlnit vineri cu rudele celor trei persoane capturate de Hamas în Israel şi deţinute în prezent în Gaza, folosindu-şi celebritatea pentru a-i sprijini pe cei ai căror apropiaţi sunt încă daţi dispăruţi în urma atacului din 7 octombrie, conform Reuters.

Schwarzenegger le-a dăruit vizitatorilor săi sculpturi de vulturi din bronz la o companie de producţie video din Santa Monica, la vest de Los Angeles. La rândul lor, aceştia i-au oferit lui Schwarzenegger plăcuţe de identificare „Bring Them Home”.

14:10

Armata israeliană a bombardat sâmbătă sudul Libanului

Israelul a bombardat sâmbătă sudul Libanului în a doua zi de violenţe după eşecul prelungirii armistiţiului cu Hamas, Hezbollah anunţând că unul dintre luptătorii a fost ucis, transmite Reuters.

Un purtător de cuvânt al UNIFIL, Forţa interimară a ONU în Liban, a declarat pentru Reuters că lovituri trase din Israel sâmbătă dimineaţa au căzut aproape de sediile sale în apropierea oraşului de coastă Naqoura şi în jurul satului de frontieră Rmaych.

Armata israeliană a transmis că bombardamentul de lângă Naqoura a fost un avertisment după ce a observat o ‘activitate neobişnuită’ în zonă.

UNIFIL a detectat ulterior tiruri în jurul orei locale 11.00 (09.00 GMT) spre Israel din zona Tayr Harfa, la circa 1,5 km de frontiera israeliană, conform Agerpres.

Gruparea libaneză Hezbollah a indicat sâmbătă dimineaţa, într-un comunicat, că unul dintre luptătorii săi a fost ucis în sudul Libanului, dar nu a dat detalii.

09:12

Guvernul Hamas anunţă un nou bilanţ de 240 de morţi

Guvernul condus de Hamas în Fâşia Gaza a anunţat, sâmbătă, că 240 de persoane au fost ucise pe teritoriul palestinian de la încheierea, vineri, a tręvei de lupte între mişcarea islamistă palestiniană şi Israel, informează AFP.

Alte 650 de persoane au fost rănite în „sute de lovituri aeriene, bombardamente de artilerie şi navale în întreaga Fâşie Gaza”, a precizat acesta într-un comunicat, adăugând că forţele israeliene „au vizat în special Khan Younčs, unde zeci de case au fost distruse cu locuitorii înăuntru”.

Israelul susţine că Hamas se integrează în infrastructura civilă, inclusiv în spitale şi locuri de joacă pentru copii, pe care le foloseşte în scopuri militare, făcându-le ţinte legitime, scrie News.ro.

De vineri seară, negociatorii încearcă să reia armistiţiul. Hamas a spus că nu mai are femei şi copii de eliberat, dar Israelul nu crede acest lucru, potrivit unor surse familiare cu discuţiile.

09:11

Un ostatic din Fâșia Gaza care avea dublă cetăţenie, israeliană şi română, a murit, informează autoritățile din Israel

Autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza, anunţă sâmbătă dimineaţă MAE.

„În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, precizăm că autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza”, conform MAE, care transmite condoleanţe familiei îndoliate.

În prezent, trei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se mai află ostatice în Fâşia Gaza, context în care Ministerul Afacerilor Externe reiterează necesitatea eliberării tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza.

Ambasada României la Tel Aviv menţine contactul cu autorităţile israeliene. (Detalii suplimentare aici…)

08:07

Israelul reia atacurile şi le extinde către ţinte din sudul Fâşiei Gaza, zonă foarte populată

Israelul şi-a reluat vineri campania militară care vizează distrugerea Hamas după ce a declarat că gruparea militantă a încălcat termenii armistiţiului de şapte zile lansând rachete către teritoriul israelian. Forţele de Apărare Israelului şi-au extins, de asemenea, operaţiunile în partea de sud a Fâşiei Gaza, determinând apeluri din partea liderilor globali de a proteja civilii, transmite CNN.

Zeci de palestinieni au fost ucişi în atacurile israeliene vineri, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.

Israelul susţine că Hamas se integrează în infrastructura civilă, inclusiv în spitale şi locuri de joacă pentru copii, pe care le foloseşte în scopuri militare, făcându-le ţinte legitime, conform News.ro.

De vineri seară, negociatorii încă încearcă să reia armistiţiul. Hamas a spus că nu mai are femei şi copii de eliberat, dar Israelul nu crede acest lucru, potrivit unor surse familiare cu discuţiile.

Israelul nu va prelungi viza unei reprezentante a Naţiunilor Unite

Israelul a informat Naţiunile Unite că viza coordonatoarei pentru afaceri umanitare a ONU în teritoriile palestiniene, Lynn Hastings, acuzată anterior că nu este „imparţială”, nu va fi reînnoită, a făcut cunoscut vineri un purtător de cuvânt al ONU, relatează AFP.

Canadiana Lynn Hastings a fost numită în decembrie 2020 de secretarul general Antonio Guterres coordonatoare pentru afaceri umanitare a ONU în teritoriile palestiniene şi adjunct al emisarului pentru Orientul Mijlociu Tor Wennesland.

„Am fost informaţi de autorităţile israeliene că nu vor reînnoi viza lui (Lynn) Hastings după ce aceasta expiră în cursul acestei luni”, a declarat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al lui Antonio Guterres, refuzând să precizeze în această etapă dacă responsabila, cu sediul la Ierusalim, va fi înlocuită sau dacă îşi va continua activitatea din altă locaţie.

El a asigurat că diplomata canadiană se bucură în continuare de „încrederea deplină” a secretarului general.

„Aţi văzut nişte atacuri publice pe Twitter împotriva ei care au fost complet inacceptabile”, a adăugat Stéphane Dujarric.

„Nu este imparțială și nici obiectivă”

La sfârşitul lui octombrie, Ministerul israelian de Externe a criticat-o printre alţii pe Lynn Hastings pe reţeaua socială X (fostă Twitter), acuzând-o că nu este nici „imparţială”, nici „obiectivă”, relatează Agerpres.

Retorica periculoasă a lui Hastings pune în pericol civilii nevinovaţi israelieni şi palestinieni”, potrivit mesajului însoţit de o înregistrare video deplorând în special faptul că ea nu a condamnat atacul Hamas suficient de repede.

Alţi reprezentanţi ai ONU au fost, de asemenea, puternic criticaţi de oficiali israelieni încă de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, declanşat pe 7 octombrie de atacul sângeros al mişcării palestiniene împotriva Israelului.

Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a cerut de mai multe ori demisia secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres,. La sfârşitul lui octombrie, el a mai afirmat că Israelul nu va mai acorda vize reprezentanţilor ONU „ostili” Israelului.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...