Israelul trimite trupe la granița cu Fâșia Gaza. Situația, din ce în ce mai tensionată

Israelul trimite trupe la granița cu Fâșia Gaza. Situația, din ce în ce mai tensionată
Continuă conflictul dintre Israel și Hamas. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 13/05/2021, 16:00

Israelul a trimis joi trupe înarmate de-a lungul frontierei cu Fâșia Gaza, în contextul în care Hamas a continuat să lanseze rachete asupra teritoriului israelian.

Comunitatea internațională, în schimb, solicită oprirea confruntărilor dintre cele două părți, după cum informează Digi24, care citează Reuters.

O rachetă lansată din Fâșia Gaza a lovit joi o clădire din apropierea capitalei financiare a țării, Tel Aviv. Cinci oameni au fost răniți în urma acestui incident, a anunțat poliția israeliană.

Sirenele de avertizare au fost activate în mai multe orașe din sudul Israelului, iar mii de oameni au fugit către buncărele publice pentru a se adăposti.

Israelul a lansat noi atacuri în Fâșia Gaza

În replică, autoritățile israeliene au lansat noi atacuri în Gaza, distrugând o clădire rezidențială cu șase etaje din capitala teritoriului.

Cel puțin 72 de persoane au fost ucise în ultimele zile în Fâșia Gaza, de la declanșarea ostilităților dintre cele două părți.

Ca urmare a acestor atacuri, spitalele din Fâșia Gaza sunt aproape de colaps, în contextul în care deja erau intens solicitate de cazurile de COVID-19 din enclavă.

La rândul său, Israelul a anunțat șapte victime în rândul cetățenilor săi până în prezent.

Confruntări între israelieni și arabi

Un val de violențe între israelieni și membri ai minorității arabe s-a declanșat în cele mai multe orașe din Israel. Mai multe sinagogi și moschei au fost atacate, iar între evrei și arabi au izbucnit lupte pe străzile localităților.

Joi, Israelul a anunțat că a comasat trupe la granița cu Fâșia Gaza și că se află „în diverse stadii de pregătire a operațiunilor terestre”.

Anunțul a fost făcut de către un purtător de cuvânt al Armatei israeliene.

Această mișcare aduce aminte de incursiunile Armatei israeliene în teritoriile pastiniene în timpul conflictelor din 2008-2009 și 2014.

„Șeful Armatei inspectează aceste pregătiri și oferă asistență”, a declarat locotentent-colonelul Jonathan Conricus.

Autoritățile de la Washington se pregătesc să trimită un emisar pentru discuții cu israelienii și palestinienii, de teama unei escaladări a violențelor din regiune.

La rândul lor, autoritățile britanice au făcut apel la ambele părți „să facă un pas înapoi”.