Italia: Regimul aspru de detenție pentru mafioți, declarat neconstituțional

Italia: Regimul aspru de detenție pentru mafioți, declarat neconstituțional
Legea din Italia prin care mafioții sunt încurajați să ofere informații autorităților, declarată neconstituțională. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11/05/2021, 22:19

Curtea Constituțională din Italia adecis marți că regimul aspru de detenție pentru mafioții care refuză să colaboreze cu autoritățile încalcă Legea Fundamentală.

Astfel, Curtea Constituțională a cerut Parlamentului de la Roma să modifice legislația în acest sens în termen de un an, informează site-ul agenției Agerpres.

În Italia, persoanele condamnate la închisoare pe viață pentru infracțiuni de tip mafiot nu au posibilitatea de a solicita eliberarea condiționată sau alte beneficii pentru bună purtare, decât dacă ajută autoritățile în rezolvarea unor anchete prin oferirea unor informații.

Curtea consideră că prevederea îi pune pe condamnați în fața unei alegeri dificile

Potrivit magistraților italieni, măsura este extrem de importantă în a-i convinge pe mafioți să colaboreze cu autoritățile, însă decizia de marți a Curții Constituționale susține că aceasta riscă să îi pună pe condamnați în fața unei dileme, în sensul că dacă aceștia ar accepta să colaboreze, atunci familiile lor ar fi în pericol. O astfel de situație este inacceptabilă în opinia Curții Constituționale din Italia.

Familiile mafioţilor care devin informatori sunt adesea ţintele grupurilor de crimă organizată pe care aceştia le trădează.

În decizia sa, Curtea arată că respectivii condamnaţi s-ar putea confrunta cu „alegerea tragică” între a colabora pentru a-şi asigura libertatea, caz în care i-ar putea pune în pericol pe cei apropiaţi, şi a renunţa la şansa libertăţii spre a-i proteja pe aceştia.

„Colaborarea nu este în mod necesar un semn de penitenţă credibilă. Poate fi, la fel de bine, rezultatul unor considerente pur utilitariste în vederea avantajelor legate de aceasta”, argumentează Curtea Constituțională de la Roma.

Și CEDO a criticat legislația din Italia

Acum doi ani, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a criticat regimul de detenție din Italia. CEDO a susținut la acea dată că refuzul de a coopera cu autoritățile nu reprezintă întotdeauna rezultatul unei alegeri libere, dat fiind faptul că familiile deținuților ar putea avea de suferit în eventualitatea în care aceștia din urmă ar decide să ofere informații.

Judecătorii Curţii Constituţionale italiene au cerut Parlamentului de la Roma să modifice legislaţia până în mai 2022. În caz contrar, Curtea ar putea face uz de puterile sale extinse spre a impune în mod direct schimbările legislative necesare.

„Drepturile cetăţenilor sunt în joc, iar Curtea are dreptate să impună o limită de timp. Revine acum Parlamentului să acţioneze în consecinţă”, a declarat deputatul democrat Stefano Ceccanti.

Italia a înăsprit condiţiile de detenţie pentru mafioţii şi militanţii condamnaţi după o serie de asasinate mafiote în anii 1980 şi la începutul deceniului următor, care au culminat în 1992 cu omorârea a doi celebri magistraţi anti-mafia sicilieni, Paolo Borsellino şi Giovanni Falcone.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Ziua Națională a României, MARCATĂ la Constanța
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Un bărbat a murit după ce a coborât din mașină să-și remedieze o avarie
PFIZER a făcut anunțul momentului! Nimeni nu s-ar fi așteptat la asta. Răsturnare completă de...
Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...