Jaroslaw Kaczynski: „Femeile din Polonia nu au suficienți copii pentru că beau prea mult”

Jaroslaw Kaczynski: „Femeile din Polonia nu au suficienți copii pentru că beau prea mult”
Jaroslaw Kaczynski: „Femeile din Polonia nu au suficienți copii pentru că beau prea mult” / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 06/11/2022, 21:11

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator naţionalist aflat la putere în Polonia, a deplâns natalitatea scăzută din ţara sa, pe care a pus-o pe seama consumului excesiv de alcool în rândul femeilor tinere.

Imediat, Kaczynski a fost „bombardat” cu o serie de critici din partea opoziţiei şi a presei.

Kaczynski deplânge natalitatea scăzută

Într-un discurs susţinut la Elk, în nord-estul ţării, el a declarat că demografia din Polonia suferă, între altele, „din cauza unei anumite atitudini a oamenilor, în special a femeilor”. „Dacă se va menţine situaţia în care, până la 25 de ani, tinerele femei beau la fel de mult ca bărbaţii de aceeaşi vârstă, atunci nu vor exista copii. Nu uitaţi că un bărbat, pentru a deveni alcoolic, trebuie să depăşească măsura, în medie, timp de 20 de ani, dar o femeie, timp de numai doi ani”, a declarat Kaczynski, citat de Bloomberg.

Liderul PiS a precizat că are aceste informaţii de la un medic, care i-a spus că „a reuşit să vindece de alcoolism o treime dintre pacienţii săi bărbaţi, dar nicio femeie”. De asemenea, Jaroslaw Kaczynski a insistat că nu este în favoarea ideii ca femeile să aibă copii la o vârstă foarte tânără, deoarece „femeia trebuie să se coacă pentru a fi mamă. Dar, dacă până la vârsta de 25 de ani ea bea prea mult, atunci, ca să glumesc puţin, nu este de bun augur în acest sens”.

El a reluat subiectul și duminică, 6 noiembrie: „Am spus ieri că femeile tinere îi concurează pe bărbaţi la consumul de alcool. Acest lucru este, obiectiv vorbind, dăunător. Iar un lider politic onest, dacă ştie asta, trebuie să o spună, deoarece este un lucru dăunător”. Conform Biroului Central de Statistică, natalitatea scade în Polonia de câţiva ani, iar rata sa a ajuns în 2020 la 1,378 (comparativ cu un nivel de 2,1 necesar pentru a evita scăderea populaţiei).

Kaczynski efectuează un turneu prin țară pentru a-i mobiliza pe membrii PiS în vederea alegerilor parlamentare din 2023. Aflat la putere din 2015, Partidul Lege şi Justiţie, aflat la guvernare,  a încercat să remedieze situaţia în special prin introducerea unei alocaţii de peste 100 de euro de copil începând cu al doilea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase