Război Israel-Hamas, ziua 113: SUA, Australia, Canada și Italia suspendă finanţările către agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni. Motivul deciziei

Război Israel-Hamas, ziua 113: SUA, Australia, Canada și Italia suspendă finanţările către agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni. Motivul deciziei
Publicat: 27/01/2024, 12:18
Actualizat: 27/01/2024, 15:30
15:29

Și Italia anunță că suspendă finanțarea pentru Agenția Națiunilor Unite pentru refugiați palestinieni

Italia a decis să suspende finanțarea Agenției Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni (UNRWA), a declarat sâmbătă ministrul de externe Antonio Tajani, citat de Reuters.

Decizia de retragere a finanțării pentru UNRWA vine ca urmare a acuzațiilor potrivit cărora unii lucrători ai UNRWA ar fi fost implicați în atacurile din 7 octombrie din Israel, comise de gruparea militantă palestiniană Hamas.

Tajani nu a făcut, totuși, nicio referire directă la aceste suspiciuni.

„Guvernul italian a suspendat finanțarea UNRWA după atacul atroce din Israel din 7 octombrie”, a postat Tajani pe platforma de socializare X, citat de Mediafax.

Acesta a adăugat că unii dintre aliații Italiei au luat deja aceeași decizie.

13:00

Israelul vrea ca UNRWA să nu mai aibă niciun rol în Gaza după război (ministru)

Israelul doreşte ca agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) să nu mai joace niciun rol în Gaza, în urma acuzaţiilor că unii angajaţi ai agenţiei ar fi fost implicaţi în atacul Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, a declarat şeful diplomaţiei israeliene Israel Katz, informează AFP.

Guvernul israelian doreşte „să se asigure că UNRWA nu va face parte” din soluţie în teritoriul palestinian după războiul dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, a indicat Israel Katz, citat într-un comunicat, în care şi-a exprimat speranţa că toate activităţile agenţiei ”vor fi oprite”.

Totodată, Katz a mulţumit SUA şi Canadei pentru că şi-au suspendat finanţarea către UNRWA, în urma acuzaţiilor formulate de autorităţile israeliene potrivit cărora angajaţi ai acestei agenţii ar fi putut fi implicaţi în atacul comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023, notează Agerpres.

„Felicit guvernul Statelor Unite pentru decizia de a opri finanţarea UNRWA după ce a fost dezvăluit că unii dintre angajaţii săi au fost implicaţi în masacrul atroce din 7 octombrie”, a spus Katz într-un comunicat. „Aplaud Canada pentru că s-a alăturat acestei decizii şi sper că alte naţiuni vor urma exemplul. UNRWA trebuie să plătească un preţ pentru acţiunile sale”, a adăugat el.

12:12

SUA, Australia şi Canada suspendă finanţarea UNWRA

SUA, Australia şi Canada au anunţat suspendarea finanţărilor către agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA), după acuzaţii formulate de autorităţi israeliene potrivit cărora angajaţi ai acestei agenţii ar fi putut fi implicaţi în atacul comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023, transmit AFP şi EFE.

Statele Unite au anunţat vineri că „suspendă temporar” orice finanţare viitoare pentru agenţia ONU, aflată în centrul distribuţiei de ajutor civililor din Fâşia Gaza şi sub focul luptei dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană.

Sâmbătă, ministrul de externe australian Penny Wong a declarat că este „profund îngrijorată” de acuzaţiile împotriva UNRWA.

„Vorbim cu partenerii noştri şi vom suspenda temporar plata finanţărilor recente”, a scris ea pe reţeaua de socializare X. „Salutăm răspunsul imediat al UNRWA, inclusiv rezilierea contractelor (a membrilor personalului – n.r.), precum şi anunţul unei investigaţii privind acuzaţiile împotriva organizaţiei”, a continuat ea.

Wong a subliniat impactul „muncii vitale” a UNRWA pentru locuitorii din Gaza şi „cei peste 1,4 milioane de palestinieni care se adăpostesc în prezent în facilităţile sale”, conform Agerpres.

La rândul său, ministrul canadian al dezvoltării internaţionale Ahmed Hussen a anunţat vineri că „Canada a suspendat temporar toate fondurile suplimentare pentru UNRWA în timp ce (agenţia) întreprinde o investigaţie amănunţită a acestor acuzaţii”.

„Canada ia aceste acuzaţii extrem de în serios şi este strâns implicată cu UNRWA şi alţi donatori în această problemă”, a scris el pe X. „Dacă aceste acuzaţii se adeveresc, Canada se aşteaptă ca UNRWA să acţioneze imediat împotriva celor identificaţi ca fiind implicaţi în atacurile teroriste ale Hamas”, a adăugat el, precizând că Ottawa este „profund îngrijorată de criza umanitară din Gaza şi continuă să solicite o tranzitare rapidă, durabilă şi nestingherită a ajutorului esenţial”.

UNRWA a anunţat vineri că a primit informaţii de la Israel cu privire la „presupusa implicare a mai multor angajaţi ai săi” în atacul din 7 octombrie 2023.

08:08

Negocieri prevăzute la Paris între CIA, Egipt, Israel şi Qatar

Directorul CIA, serviciul american de informații, urmează să se întâlnească „în următoarele zile la Paris” cu omologii săi israelian și egiptean, precum și cu prim-ministrul Qatarului, în încercarea de a negocia un acord de armistițiu între Israel și Hamas.

O sursă de securitate dintr-un stat implicat în negocieri a confirmat această informație, indicând faptul că președintele Joe Biden intenționează să-l trimită pe șeful CIA, William Burns, în Europa, în speranța de a ajunge la un acord de încetare a focului în Fâșia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor.

Președintele american Joe Biden a discutat cu emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al-Thani, despre „ultimele evenimente din Israel și Gaza, inclusiv despre eforturile de eliberare a ostaticilor răpiți de Hamas”. Casa Albă a subliniat că nu se așteaptă la niciun anunț „iminent”, notează Agerpres.

Preşedintele argentinian Javier Milei va merge în Israel

Președintele argentinian Javier Milei a declarat că intenționează să meargă în Israel, în săptămânile următoare, pentru a consolida legăturile cu statul evreu, pe care l-a catalogat drept un „mare aliat” natural, la fel ca Statele Unite.

Milei a menționat că vizita sa în Țara Sfântă va marca „un nou capitol al frăției” dintre cele două națiuni și va viza „întărirea legăturilor diplomatice, comerciale și amicale”.

Este posibil ca această călătorie să coincidă cu o vizită în Italia, însă aceasta nu a fost confirmată oficial până în prezent, conform Agerpres.

Şefa diplomaţiei Diana Mondino comunicase la mijlocul lui ianuarie, primindu-l pe nunţiul apostolic în Argentina, intenţia lui Milei „de a participa la slujba solemnă de canonizare” a Mariei Antonia de Paz şi Figueroa (1730-1799), prima sfântă argentiniană, pe 11 februarie la Bazilica Sf. Petru din Roma.

Președintele Milei a făcut anterior o scurtă vizită în străinătate la Davos, Elveția, participând la Forumul Economic Mondial, iar înainte de preluarea mandatului, a avut o vizită semi-privată în Statele Unite. În ceea ce privește relația sa cu iudaismul, Milei, crescut catolic, a menționat că s-a apropiat spiritual de această religie, studiind Tora ca autodidact, fără a se converti.

În discursul său, Milei a condamnat actele de violență din Israel, afirmând că „Holocaustul și naziștii nu sunt ceva din trecut” și a denunțat o „resurgență globală a antisemitismului”. El a solicitat eliberarea imediată a tuturor civililor sechestrați de către Hamas, inclusiv „11 compatrioți” cu cetățenie argentiniană.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ