Jens Stoltenberg, la prezentarea raportului anual al NATO: Alianța va continua să stea alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie

Jens Stoltenberg, la prezentarea raportului anual al NATO: Alianța va continua să stea alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie
Publicat: 21/03/2023, 17:41

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a calculat greșit atunci când a decis să atace Ucraina, nominalizând Moscova drept „cea mai importantă amenințare” la adresa securității globale, alături de terorism.

„Putin a vrut mai puțin NATO, dar a primit mai mult NATO”, a declarat Stoltenberg în timpul prezentării raportului său anual, remarcând că granița Alianței Nord Atlantice cu Rusia se va dubla odată cu aderarea Finlandei și Suediei.

Înaltul oficial NATO a calificat Moscova drept „cea mai importantă amenințare” la adresa securității globale, alături de terorism, secretarul general a subliniat că NATO „a fost pregătită” atunci când tancurile rusești s-au desfășurat în Ucraina.

Stoltenberg a adăugat că NATO „a văzut semne” că Rusia a cerut livrări de arme letale din partea Chinei, menționând totodată că Beijingul a pus la îndoială „interesul, securitatea și valorile” Alianței, potrivit agenției de presă Baha.

„Acest război nu a început în 2022, a început în 2014, când Rusia a anexat Crimeea ilegal și a intrat în estul Ucrainei. De atunci, Aliații NATO au antrenat zeci de mii de soldați ucraineni și și-au sprijinit sectorul de apărare și securitate. NATO va continua să stea alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

Aliații NATO au împărtășit informații precise despre planurile Moscovei pentru o invazie cu mult timp înainte. Am încercat până în ultimul minut să discutăm cu Rusia prin mijloacele diplomației pentru a o convinge să nu invadeze Ucraina, inclusiv la o reuniune din ianuarie 2022 a Consiliului NATO-Rusia. Rusia a renunțat la acest dialog.

De la invazie, Aliații NATO au oferit un sprijin fără precedent Ucrainei, cu aproximativ 120 de miliarde USD de asistență militară, umanitară și financiară în 2022. În timp ce Statele Unite sunt cel mai mare contributor unic, Europa și Canada au oferit peste jumătate din asistența totală. De asemenea, europenii au primit aproape cinci milioane de refugiați din Ucraina. Europa și America de Nord continuă să aplice sancțiuni economice fără precedent. Acest lucru demonstrează puterea Americii de Nord și a Europei care stau împreună”, a spus Stoltenberg, potrivit unui comunicat NATO.

NATO promite sprijin deplin Ucrainei

Jens Stoltenberg a subliniat că statele aliate trebuie să rămână pregătite pentru a sprijini Ucraina până la capăt, într-o întâlnire cu parlamentari din Uniunea Creştin-Democrată din Germania (CDU) şi cu membri ai grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE),

El a salutat rolul parlamentarilor în informarea opiniei publice şi în menţinerea unui nivel ridicat de sprijin public pentru Ucraina.

De asemenea, înalta oficialitate a Alianţei Nord-Atlantice a insistat pe necesitatea continuării investiţiilor în apărare şi pe importanţa menţinerii unităţii transatlantice.

Necesitatea susţinerii constante a Ucrainei a fost reafirmată luni şi de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un mesaj online adresat participanţilor la conferinţa ‘Securitatea Europei după invadarea Ucrainei de către Rusia’, organizată de Institutul pentru afaceri europene şi internaţionale de la Dublin (IIEA).

”Prin invadarea Ucrainei, o ţară independentă şi suverană, preşedintele (rus Vladimir) Putin a declarat război ordinii mondiale bazate pe reguli aşa cum o cunoaştem şi o preţuim. Trebuie să susţinem Ucraina atât timp cât este necesar şi cu orice are ea nevoie pentru a câştiga”, a spus Geoană, care a adăugat că în acelaşi timp aliaţii trebuie să-şi consolideze în continuare capacitate de apărare şi descurajare, potrivit Agerpres.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația