Jocuri de putere în politica americană. La 80 de ani, câștigă Camera Reprezentanților în Congresul SUA!

Jocuri de putere în politica americană. La 80 de ani, câștigă Camera Reprezentanților în Congresul SUA!
Jocuri de putere în politica americană. La 80 de ani, câștigă Camera Reprezentanților în Congresul SUA! / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 04/01/2021, 10:07

Jocuri de putere în politica americană, de asta avem parte în debutul lui 2021. La 80 de ani, Nancy Pelosi a câștigat un nou mandat de președinte al Camerei Reprezentanților din cadrul Congresului SUA! Victoria ei reprezintă o adevărată lovitură pentru Donald Trump, liderul înfrânt de la Casa Albă.

În cadrul primei sesiune de lucru a celui de-al 117-lea Congres al SUA, democrata Nancy Pelosi a fost realeasă cu un scor restrâns în funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor.

Nancy Pelosi, 216 voturi pentru, 209 contra

La 80 de ani, Nancy Pelosi este considerată un politician maestru al tacticilor abile. A fost principalul adversar al preşedintelui Donald Trump în a doua parte a mandatului său. Ea a rămas în funcţie în pofida reticenţei unor voci din aripa stângă a Partidului Democrat. A obţinut 216 voturi, în timp ce rivalul republican Kevin McCarthy a obţinut 209. Toţi republicanii prezenţi au votat pentru McCarthy, iar cinci aleşi democraţi s-au abținut.

Nancy Pelosi va prelua o majoritate democrată diminuată cu 11 mandate în Camera Reprezentanţilor. Cele 435 de locuri ale reprezentanţilor aleşi în camera inferioară a Congresului american au fost reînnoite în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale organizate pe 3 noiembrie.

Majoritatea în Senat depinde momentan de două alegeri parţiale în statul Georgia, care vor decide echilibrul de putere la Washington pentru începutul mandatului lui Joe Biden (20 ianuarie).

Acesta va fi al patrulea mandat obţinut de Nancy Pelosi la şefia Camerei Reprezentanţilor, unde s-a mai aflat între 2007 şi 2010. A fost prima femeie din istoria SUA care a preluat acest post crucial. Ulterior, a obţinut funcţia de preşedinte a Camerei Reprezentanţilor în ianuarie 2019, după alegerile de la jumătatea de mandat. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor este a treia persoană ca importanţă în stat, după preşedinte şi vicepreşedinte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase