Joe Biden, fără concesii în relația SUA – China! Mutare neașteptată făcută de viitorul președinte al Americii

Joe Biden, fără concesii în relația SUA - China! Mutare neașteptată făcută de viitorul președinte al Americii
Joe Biden, fără concesii în relația SUA - China! Mutare neașteptată făcută de viitorul președinte al Americii / Sursa FOTO: https://live.staticflickr.com
Publicat: 10/12/2020, 10:26

Președintele ales al Americii, Joe Biden, nu face nicio concesie Chinei, deși s-a speculat intens pe marginea intereselor economice și financiare pe care fiul său le-ar avea la Beijing. Presa din SUA anunță că viitorul lider de la Casa Albă a mutat neașteptat în relația cu Beijingul.

Astfel, el o va desemna în influentul post de reprezentant pentru Comerţ (USTR) pe Katherine Tai, o avocată specializată în probleme de liber schimb şi China.

Cine este Katherine Tai

De origine asiatică, Katherine Tai vorbeşte fluent dialectul mandarin şi a lucrat între 2007 şi 2014 la biroul reprezentantului american pentru Comerţ, unde a apărat Statale Unite în faţa OMC în raporturile cu China.

Potrivit susţinătorilor săi, Katherine Tai „are o expertiză care poate ajuta Statele Unite să înfrunte Beijingul în probleme cum sunt munca forţată şi drepturile de proprietate intelectuală, păstrând în acelaşi timp o relaţie comercială eficientă între primele două puteri economice ale lumii”, notează agenția Politico. Ea „a jucat un rol-cheie în elaborarea noului acord de liber schimb american”, mai scrie și New York Times.

Katherine Tai va avea misiunea de a restaura relaţiile comerciale chino-americane, deteriorate de doi ani de război comercial dus de Donald Trump. Totuși, se pare că Joe Biden nu ar urma să schimbe prea mult politica dusă de Trump, având intenţia de a rămâne ferm în privinţa comerţului.

Katherine Tai, absolventă a prestigioaselor universităţi Yale şi Harvard, îl va înlocui în funcție pe Robert Lighthizer.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase