Joe Biden: „Ian ar putea fi cel mai periculos uragan din istoria Floridei”

Joe Biden: „Ian ar putea fi cel mai periculos uragan din istoria Floridei”
Joe Biden: „Ian ar putea fi cel mai periculos uragan din istoria Floridei” / Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 29/09/2022, 22:30

Uraganul Ian ar putea cauza pierderi „substanţiale” de vieţi omeneşti în Florida şi ar putea deveni „cel mai periculos” care a lovit vreodată statul din sudul SUA. Președintele Americii a făcut aceste afirmații joi, cu ocazia unei vizite la sediul Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA).

Joe Biden a precizat și că, deși, deocamdată, „cifrele nu sunt clare”, autoritățile primesc „informaţii despre victime al căror număr ar putea fi substanţial”.

Când merge Biden în Florida

Preşedintele american a declarat că se va deplasa în Florida „atunci când condiţiile vor permite acest lucru”, scrie Politico. „Când condiţiile o vor permite, voi merge în Florida pentru a le mulţumi personal celor implicaţi în operaţiunile de salvare şi reconstrucţie”, a declarat el în cursul unei vizite la sediul FEMA.

Uraganul Ian, retrogradat în categoria furtunilor tropicale, şi-a continuat joi traiectoria distrugătoare şi s-a îndreptat spre Carolina de Sud, după ce a devastat coastele statului Florida, rămas în mare parte fără electricitate.

Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite (NHC) a anunţat joi în jurul orei locale 05:00 (09:00 GMT) că uraganul Ian a scăzut în intensitate şi s-a transformat într-o furtună tropicală cu vânturi ce ating viteze de până la 105 km/h, subliniind totuşi că există riscul unor „unde ale furtunii potenţial ucigaşe”, în contextul în care creşterea nivelului apei în zona ţărmului va rămâne importantă până vineri de-a lungul coastelor Floridei, precum şi în statele învecinate Georgia şi Carolina de Sud.

Aproximativ 3.200 de membri ai Gărzii Naţionale au fost trimişi în Florida, potrivit Pentagonului, iar alţi 1.800 se îndreaptă spre acest stat american.

Odată cu încălzirea apei de la suprafaţa oceanelor, frecvenţa uraganelor de mare intensitate, cu cele mai violente vânturi şi cele mai abundente precipitaţii, a început să crească, nu însă şi numărul total al uraganelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase