Joseph Daul, despre partidul lui Viktor Orban în PPE: Mă doare în cot dacă rămâne sau nu / Replica lui Orban: Nu ne putem lega de destinul unui partid care e pro-migrație

Joseph Daul, despre partidul lui Viktor Orban în PPE: Mă doare în cot dacă rămâne sau nu / Replica lui Orban: Nu ne putem lega de destinul unui partid care e pro-migrație
Publicat: 08/05/2019, 18:08

„Viktor Orban și FIDESZ sunt persoane libere. Trăim în democrație. Dacă va decide să părăsească PPE vom respecta decizia”, a spus Daul, întrebat despre o posibilă excludere a lui Viktor Orban din PPE.

De asemenea, Daul a spus că sunt „anumite reguli de respectat” și cât va fi președinte PPE nu va discuta o alianță cu FIDESZ.

„Mă doare în cot dacă rămâne sau nu în acest partid (Viktor Orban – n.r.). Avem niște reguli de respectat. Nu vorbim de alianță atâta timp cât rămân președinte. (…) Vreau să spun că și în ceea ce privește situația domnului Viktor Orban am pus lucrurile în dezbatere în mod democratic. A avut loc un vot secret, cele două alternative fiind suspendarea sau excluderea. 190 de membri au votat pentru suspendare, dacă lucrurile continuă domnul Orban va fi exclus sau va părăsi singur partidul”, a mai spus liderul PPE.

Potrivit acestuia, înainte de congresul PPE din luna noiembrie va fi luată o decizie democratică cu privire la ce va fi de făcut pe termen lung.

„Sigur nu e bine că a spus că nu îl susține pe candidatul nostru Manfred Weber. Vă aduc aminte că nici pe domnul Juncker nu l-a susținut și totuși domnul Juncker a fost ales”, a mai spus Daul despre posibila exludere sau plecare a lui Orban din PPE.

Viktor Orban, despre relația FIDESZ-PPE:Nu ne putem lega de destinul unui partid care e pro-migrație

Premierul Ungariei, Orban Viktor, a declarat, la Cluj, că formațiunea politică pe care o conduce, FIDESZ, nu își poate lega destinul de un partid, PPE, care este pro-migrație, și care se pregătește să încheie un acord strategic cu formațiunile de stânga din PE care sprijină acest fenomen.

Întrebat, miercuri, la Cluj-Napoca, despre relația FIDESZ cu PPE, Orban Viktor a spus că problema cea mai importantă pentru partidul pe care îl conduce este să poată împiedica migrația.

„Întrebarea este ce se va întâmpla după 26 mai, în ce direcție o ia PPE. În momentul de față, PPE se pregătește să încheie un acord strategic cu stânga, ceea ce nu este ceva inedit. Însă nu putem accepta și nu putem sprijini acest lucru, că întreaga stângă din Europa este pentru migrație, ceea ce înseamnă că PPE are un acord cu acele partide care sunt pentru migrație. Noi considerăm că problema cea mai importantă pentru noi este să putem împiedica migrația. Deci noi nu ne putem lega destinul de un partid care este pro-migrație, aceasta este problema noastră majoră și trebuie să găsim răspunsul la această întrebare după alegerile pentru PE”, a spus Orban.

Acesta a precizat că FIDESZ s-a autosuspendat din PPE până la rezolvarea problemelor care au generat tensiuni, iar formațiunea maghiară nu va aștepta o decizie a PPE în ceea ce o privește, ci va decide singură ce va face în perioada următoare.

„Vom vedea unde își va avea loc FIDESZ-ul, în cadrul PPE sau în afară”, a conchis premierul Ungariei.

Întrebat, miercuri, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, dacă este de acord cu mesajele Papei Francisc privind sprijinirea migranților, Orban Viktor a spus că atitudinea autorităților italiene, care au decis să nu mai permită migranților să vină pe mare în țară, a dus la salvarea de vieți omenești.

„În ceea ce privește declarațiile Sanctității Sale, două lucruri pot să vă spun, sunt de acord cu ambele. El cere să ducem o politică pentru a fi cât mai puțini cei care se îneacă în mare și eu sunt absolut convins că cei care exprimă clar că emigranții fără niciun fel de înregistrare, fără niciun fel de sprijin nu merită să plece din țările lor, să se îmbarce, eu cred că noi, prin atitudinea noastră, salvăm vieți omenești. Dl. Salvini a exprimat clar că nu merită să se plece de pe malurile africane, pentru că Italia nu o să-i lase să intre și cu această poziție a Italiei s-a redus considerabil numărul migranților, deci s-au salvat vieți umane. Sunt absolut convins că această politică care apără Italia a salvat mult mai multe vieți umane față de acea politică care îi ademenește în permanență pe migranți, îi ademenește să abordeze o cale periculoasă, pentru că astfel pierd mult mai multe vieți umane. Asta este realitatea”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, problemele trebuie rezolvate în țările de unde provin migranții.

„Este datoria noastră de creștini și de oameni, însă ajutorul trebuie dus acolo unde problema există și nu problema importată în Europa”, a conchis premierul Ungariei.

Premierul Ungariei a sosit miercuri dimineață într-un turneu în Transilvania, la invitația UDMR. El va participa joi la Summitul UE de la Sibiu, iar vineri va inaugura o fabrică de furaje în județul Mureș și va vizita Academia de Hochei pe Gheață din județul Harghita.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata