Jurnalista bulgară de investigații Victoria Marinova, TORTURATĂ ȘI ASASINATĂ la Ruse. Ce legătură avea cu un jurnalist ROMÂN recent ARESTAT de Poliția din Bulgaria

Redactor:
Gilda Popa
Jurnalista bulgară de investigații Victoria Marinova, TORTURATĂ ȘI ASASINATĂ la Ruse. Ce legătură avea cu un jurnalist ROMÂN recent ARESTAT de Poliția din Bulgaria
Victoria Marinova, jurnalist bulgar de investigații, torturată și asasinată la Ruse. Vezi ce legătură avea cu un jurnalist român recent arestat de Poliția din Bulgaria

Marinova este al treilea jurnalist asasinat în Uniunea Europeană în mai puțin de un an, informează Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Tânăra, în vârstă de 30 de ani,  era implicată în mai multe investigații jurnalistice privind corupția din Bulgaria, a mai precizat OCCRP pe Twitter.

Nu este clar dacă crima a fost legată de activitatea profesională a lui Marinova, scrie balkaninsight.com. Șeful biroului de urmărire penală din Ruse, Georgi Georgiev și vice-directorul poliției locale, Ilian Enchev, au declarat în cadrul unei conferințe de presă că „toate versiunile” despre crimă sunt luate în calcul.

Corpul ei a fost găsit într-o zonă greu accesibilă, în niște tufișuri, lângă Dunăre. Potrivit primelor elemente ale anchetei, ziarista a fost torturată, violată și strangulată. Majoritatea obiectelor sale personale lipseau când a fost găsită în iarbă, într-o zonă mai puțin circulată a promenadei rusești, au declarat autoritățile, citate de balkaninsight.com. Încă nu sunt suspecți.

„Lucrăm la caz și zi și noapte… sperăm în curând să avem mai multe informații despre identitatea făptuitorului”, a spus Georgiev.

Site-ul bulgar Terminal 3 a subliniat, în ultimul raport difuzat, că Marinova i-a intervievat recent pe jurnalistul român de investigație Attila Biro de la Rise Project și pe colegul său bulgar, Dimitar Stoianov, de la Bivol.

Tema interviului a fost arestarea recentă a celor doi reporteri de către Poliția din apropierea orașului Radomir, la sud de Sofia, în timp ce aceștia investigau distrugerea documentelor legate de o presupusă fraudă cu fonduri europene, în care ar fi fost implicată compania GP Group. Jurnalistul și analistul Ruslan Trad a scris pe Twitter că ultimul reportaj al Victoriei Marinova se referea la deturnarea de fonduri publice.

 

Victoria Marinova este cel de-al treilea jurnalist european asasinat în mai puțin de un an, după Daphne Caruana Galizia în Malta și Jan Kuciak în Slovacia.

Victoria Marinova lucra la o investigație privind implicarea firmelor de consultanță în marea corupție cu fonduri europene și contracte publice.

 

Inchide