Jurnaliști de la Sunday Times, audiați prin comisie rogatorie de DNA în dosarul lui Adrian Severin

Jurnaliști de la Sunday Times, audiați prin comisie rogatorie de DNA în dosarul lui Adrian Severin
Publicat: 12/09/2013, 09:07
Actualizat: 12/09/2013, 09:07

Jurnaliști de la Sunday Times au fost audiați prin comisie rogatorie, la cererea DNA, în dosarul lui Adrian Severin, ei arătând că aveau informații privind „lobbyști” care influențau excesiv activitatea din PE și că se dădeau bani unor deputați, în schimbul modificării legilor.

Potrivit rechizitoriului prin care procurorii anticorupție l-au deferit justiției pe Severin, în cursul anchetei, mai mulți oficiali și jurnaliști de la publicația britanică Sunday Times au dat declarații, prin comisie rogatorie.

„Menționăm faptul că, martorii (…), (…), au fost audiați prin comisie rogatorie de către Ministerul de Interne – Autoritatea Centrală din Marea Britanie – Departamentul de Cooperare Judiciară.

Martorele (…), (…) și (…) au fost audiate tot prin procedura comisiei rogatorii de către Poliția Federală – Oficiul Central pentru Combaterea Corupției din Belgia”, se arată în documentul citat.

Unul dintre jurnaliști a relatat, în declarația sa, că exista suspiciunea potrivit căreia în Parlamentul European (PE) există „lobbyști” care influențau excesiv activitatea instituției.
„Din declarația martorului (…) rezultă că: acesta este angajat al ziarului «The Sunday Times» cu sediul în Londra; că demersul său a fost unul jurnalistic pornind de la suspiciunea că existau lobbyști care influențau excesiv activitatea din cadrul Parlamentului European; că se plăteau sume de bani unor deputați în schimbul modificării legilor. Prin declarație, martorul confirmă toate întâlnirile și discuțiile pe care, împreună cu martora (…), le-a avut cu învinuitul Severin Adrian”, se arată în rechizitoriu.

Același jurnalist, precizează anchetatorii, a depus un hard disk care conține înregistrări audio-video și telefonice, precum și comunicări prin e-mail.

O jurnalistă a aceleiași publicații a dat o declarație identică, potrivit rechizitoriului furnizat oficial de DNA: „Din declarația martorei (…) rezultă că a fost angajată a ziarului «The Sunday Times» cu sediul în Londra; că demersul său a fost unul jurnalistic pornind de la suspiciunea că existau lobbyști care influențau excesiv activitatea din cadrul Parlamentului European; că se plăteau sume de bani unor deputați în schimbul modificării legilor”.

Procurorii au audiat-o și pe asistenta parlamentară a lui Adrian Severin, care a arătat că „l-a informat pe învinuitul Severin Adrian cu privire la faptul că a primit un mesaj pe e-mail de la martorul (…), împrejurare în care învinuitul a spus că știe despre ce este vorba; că învinuitul i-a cerut să ia legătura cu martorul (…) în vederea stabilirii unei întâlniri; că în două rânduri i-a condus pe martorii (…) și (…) la biroul învinuitului Severin Adrian; că i-a cerut să se intereseze în legătură cu un raport care se discuta în acea perioadă în Comisia de afaceri juridice, însă nu s-a ocupat de această problematică ea, ci martora (…); știe că, cu puțin timp înainte de data depunerii amendamentului, martora … a trimis un e-mail la cererea învinuitului Severin Adrian martorei (…), asistenta martorului (…) și că e-mailul respectiv se referea la amendamentul anterior amintit; că la cererea învinuitului Severin Adrian, martora (…) i-a telefonat martorei (…)”.

În acest caz, anchetatorii au audiat și un europarlamentar, care a spus că „în jurul datei de 17 februarie 2011 a fost sunat de martora (…), asistenta lui (Severin – n.r.), care i-a comunicat faptul că europarlamentarul vrea să-i facă o propunere de amendament la Considerentul 26 al Directivei de garantare a depozitelor bancare, în sensul stabilit la patru săptămâni”.

Conform rechizitoriului, în aceeași declarație, europarlamentarul mai afirma: „Propunerea învinuitului Severin Adrian coincidea cu punctul lui de vedere, motiv pentru care i-a comunicat martorei (…) că este de acord cu aceasta, sens în care i-a cerut să-i trimită propunerea prin e-mail; că a constatat că în data de 17 februarie 2011, ora 11:20, i-a fost trimis un e-mail de pe adresa de e-mail a învinuitului Severin Adrian de către martora (…) în numele învinuitului ulterior amintit cu o propunere de amendament la Directiva privind schema de garantare a depozitelor bancare; că în seara zilei de 17 februarie 2011 s-a întâlnit în incinta aeroportului din Strasbourg cu învinuitul Adrian Severin, ocazie cu care acesta i-a mulțumit pentru că a acceptat propunerea sa la amendamentul anterior amintit; că a depus 5 amendamente la directiva privind schema de garantare a depozitelor bancare printre care și cel propus de învinuitul Severin Adrian; că la data de 22 martie 2011 a avut loc votul în comisia juridică referitor la raportul de garantare a depozitelor bancare fiind votate toate cele cinci amendamente depuse de martorul (…), inclusiv cel propus de învinuitul Severin Adrian”.

Europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de luare de mită și trafic de influență, după ce ar fi acceptat să primească 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale PE, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) arată, în actul de sesizare a instanței, că în perioada decembrie 2010 – martie 2011, Severin a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 de euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

De asemenea, în schimbul banilor, Severin a acceptat să voteze împotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor societății comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susțin, acestea fiind în realitate reporteri de la Sunday Times.

La cei 100.000 de euro se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte care ar fi fost efectuate de Severin în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.

„În contextul discuțiilor din perioada ianuarie – martie 2011, inculpatul Severin Adrian le-a pretins celor două persoane, potrivit înțelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influență asupra a doi deputați din Comisia Juridică, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă. În vederea încasării sumei 12 000 euro, inculpatul Severin Adrian a emis o factură pe care a trimis-o pe email uneia din cele două persoane”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Dosarul va fi judecat de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Cercetările privind suspiciunea săvârșirii de către Severin Adrian, alături de alte persoane, a unor infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene vor continua într-un dosar desprins din cel în care a fost trimis în judecată, au precizat procurorii.

Europarlamentarul Adrian Severin a fost în 6 august la DNA pentru a-i fi prezentat materialul de urmărire penală. Severin declara atunci că nu are mari speranțe în acest dosar, precizând că, în opinia sa, este vorba despre o înscenare, motivată de faptul că el reprezintă un pion important în politica externă.

În primăvara 2011, reporterii de la „Sunday Times” au înregistrat o discuție cu europarlamentarul Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbește despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputați – un român, un sloven și un austriac – să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obține. Cei trei deputați au acceptat, relata atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falșilor lobbyiști, afirmând: „Doar ca să știți că amendamentul pe care îl vreți a fost depus la timp”. La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere”.

În 20 martie 2011, Parlamentul European a anunțat deschiderea unei anchete privind acuzațiile de corupție aduse de publicația britanică Sunday Times împotriva celor trei eurodeputați. Conservatorul austriac Ernst Strasser și fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la PE.

Adrian Severin și-a dat demisia însă din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, în care ocupa funcția de vicepreședinte, după ce anterior anunțase intenția de a se retrage. Severin a rămas în continuare europarlamentar neafiliat, refuzând să renunțe la această calitate, în pofida solicitărilor și criticilor primite.

În 5 aprilie 2011, prin intermediul Ministerului Justiției, DNA a solicitat președintelui PE ridicarea imunității lui Severin, cât și o opinie juridică referitoare la incidența unor dispoziții procedurale prevăzute în Protocolul privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene.

În 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotărât ridicarea imunității lui Adrian Severin și a încredințat președintelui PE sarcina de a transmite imediat această decizie autorităților competente și lui Severin.

În 2012, procurorii DNA au extins cercetările în cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat, pe lângă luare de mită și trafic de influență, și de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, pentru a înlesni unor persoane apropiate obținerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Fostul ministru și eurodeputat austriac Ernst Strasser, judecat pentru acte de corupție, a fost condamnat în 14 ianuarie la patru ani de închisoare cu executare. Strasser a respins permanent toate capetele de acuzare pentru corupție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață