Kievul face acuzații grave împotriva Raiffeisen. Austriecii, acuzați că acordă facilități soldaților ruși care comit crime în Ucraina

Kievul face acuzații grave împotriva Raiffeisen. Austriecii, acuzați că acordă facilități soldaților ruși care comit crime în Ucraina
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10/01/2023, 14:39

O importantă bancă austriacă stârnește indignare în Ucraina din cauza facilităților pe care le oferă soldaților ruși. Raiffeisen Bank International (RBI) este acuzată de acordarea de amânări de împrumut militarilor care iau parte la invazie.

Pe cale de consecință, Kievul i-a pus pe o listă a persoanelor supuse sancțiunilor pe CEO-ul Johann Strobl și pe un membru al consiliului de administrație al băncii, Andreas Gschwenter.

Raiffeisen Bank International (RBI) este acuzată că acordă facilități militarilor ruși care iau parte la invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina. Spre deosebire de alte instituții financiar bancare occidentale banca austriacă a rămas în Rusia chiar și după 24 februarie.

Filiala rusă RBI a fost considerată „vaca de numerar” a grupului bancar austriac, de mulți ani. Sumele atrase din Rusia au contribuit esențial la profiturile băncii. Odată cu izbucnirea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei pe 24 februarie, Raiffeisen Bank International a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari din cauza angajamentelor pe care le are cu Moscova.

În prezent, RBI este acuzată de acordarea unor facilități între care și amânări la ratele pentru împrumuturile contractate de soldații ruși participanți la invazie. Conducerea băncii se apără spunând că este obligată prin legea din Rusia să asigure aceste facilități, conform publicației Der Standard.

Oficiali austrieci puși pe lista sancțiunilor

În aceste condiții, Ucraina a decis să-i treacă pe o listă de sancțiuni pe CEO-ul băncii, Johann Strobl, și pe un membru al consiliului de administrație, Andreas Gschwenter. Lista, numită „Război și sancțiuni”, este susținută de Ministerul Ucrainean al Afacerilor Externe și de Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NAZK). Cei trecuți pe această sunt asociați de Kiev cu războiul rusesc de agresiune sau sunt acuzate că sprijină regimul lui Vladimir Putin.

Oficialii de la Kiev au justificat recomandarea de a-i sancționa pe Strobl și pe celălalt manager, deoarece sunt persoane de rang înalt care activează într-o instituție care, în opinia lor, sprijină financiar acțiuni ce subminează securitatea, suveranitatea și independența Ucrainei.

Justificările oficialilor Raiffeisen

RBI este criticată pentru că a oferit amânări la rambursarea creditelor pentru anumite grupuri sociale din Rusia, inclusiv soldaților ruși și rudelor acestora. De asemenea, beneficiază de facilități și persoanelor recrutate din teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina. La solicitarea publicației Standard, reprezentanții RBI au spus că toate băncile din Rusia sunt obligate prin lege să acorde astfel de facilități. Iar banca austriacă nu face decât să respecte legea.

„Toate băncile ruse sunt obligate prin lege să acorde un moratoriu de credit soldaților recrutați”, au precizat reprezentanții Raiffeisen Bank International.

Ambasadorul Ucrainei în Austria, Vasyl Chymynets, a declarat într-un interviu că propunerile de sancțiuni vor fi examinate foarte amănunțit. Iar dacă se dovedește că banca austriacă „oferă beneficii financiare” recruților ruși și a recunoscut indirect „republicile false”, regiunile separatiste din estul Ucrainei, atunci este o „problemă morală”. Ambasadorul a subliniat că recruții din Ucraina „ucid și violează”, iar banii ruși sunt „acoperiți cu mult sânge”. El a făcut apel la companiile austriece să-și reconsidere afacerile cu Rusia și să părăsească această piață.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Samsung Galaxy A55 și A35 au fost lansate în România. Primele noastre impresii
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice