Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la o nouă eră a integrării UE pentru a susține creșterea în fața unei economii globale care „se fragmentează de-a lungul unor noi linii”.
Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, von der Leyen a declarat că blocul comunitar nu se mai poate baza pe abordarea care i-a susținut evoluția în ultimii 25 de ani, conform Reuters.
Von der Leyen, care a primit un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene în iulie anul trecut, a declarat că lumea de astăzi este „aproape la fel de conectată ca întotdeauna, dar a început să se fractureze de-a lungul unor noi linii”.
„În ultimii 25 de ani, Europa s-a bazat pe valul crescător al comerțului mondial ca motor al creșterii economice. S-a bazat pe energia ieftină din Rusia, iar Europa și-a externalizat prea des securitatea. Dar acele zile au apus”, a declarat von der Leyen în cadrul summitului din stațiunea elvețiană.
“Ordinea mondială bazată pe cooperare pe care ne-am imaginat-o acum 25 de ani nu s-a transformat în realitate. În schimb, am intrat într-o nouă eră de competiție geostrategică dură. Principalele economii ale lumii își dispută accesul la materiile prime, la noile tehnologii și la rutele comerciale globale. Pe măsură ce această competiție se intensifică, vom continua probabil să asistăm la utilizarea frecventă a instrumentelor economice – cum ar fi sancțiunile, controlul exporturilor și taxele vamale – care sunt menite să protejeze securitatea economică și națională”.
Ursula von der Leyen nu l-a menționat pe Donald Trump pe nume, dar remarcile sale privind o colaborare mai strânsă au părut să fie în parte un răspuns la abordarea noii Administrații din Statele Unite.
Comentariile lui von der Leyen au venit să le sprijine pe cele ale înalților funcționari din domeniul finanțelor din UE, care au declarat luni că revenirea lui Donald Trump reprezintă un semnal de alarmă pentru statele membre să-și “repare” economiile și să devină mai competitive.
“Va trebui să lucrăm împreună pentru a evita o cursă globală spre abis. Pentru că nu este în interesul nimănui să rupem legăturile din economia globală. Mai degrabă, trebuie să modernizăm regulile pentru a susține capacitatea noastră de a produce câștiguri reciproce pentru cetățenii noștri”.
Von der Leyen a declarat că, în scurt timp, Comisia va publica noi propuneri în trei domenii – ca răspuns la raportul pe care l-a comandat anul trecut fostului președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, cu privire la modul de stimulare a productivității și a creșterii economice.
Von der Leyen a făcut apel la o integrare mai profundă a piețelor de capital, la eliminarea barierelor de pe piața unică și la o nouă „uniune energetică” pentru a pune capăt definitiv dependenței de gazul rusesc.
În ceea ce privește piețele de capital, von der Leyen s-a plâns că 300 de miliarde de euro din economiile familiilor din UE sunt investite în străinătate în fiecare an.
„Nu ne lipsește capitalul. Ne lipsește o piață de capital eficientă care să transforme economiile în investiții, în special pentru tehnologiile aflate la început de drum, care au potențial de schimbare”, a spus ea.
Pentru a rezolva această problemă, ea a făcut apel la o „uniune a economiilor și investițiilor”, care ar crea noi produse de investiții pentru consumatori.
În ceea ce privește eliminarea barierelor de pe piața unică, întreprinderile inovatoare ar putea astfel să funcționeze conform unui singur set de norme pe toate cele 27 de piețe:
„Îl numim „regimul 28”: dreptul societăților comerciale, insolvența, dreptul muncii, fiscalitatea – un cadru unic și simplu în întreaga noastră uniune”, a spus von der Leyen.
În ceea ce privește energia, von der Leyen a arătat că eliminarea dependenței de gazul rusesc după începutul invaziei ruse în Ucraina a venit la pachet cu prețul mai mare plătit de consumatorii casnici și de companii. Acum, competitivitatea Uniunii depinde de revenirea la prețuri scăzute și stabile la energie.
„Energia curată este răspunsul pe termen mediu, deoarece este ieftină, creează locuri de muncă bune aici în Uniunea Europeană și ne consolidează independența energetică. Nu numai că trebuie să continuăm să ne diversificăm aprovizionarea cu energie și să extindem sursele curate de producție din surse regenerabile și, în unele țări, din surse nucleare. Va trebui să investim în următoarea generație de tehnologii energetice curate, cum ar fi fuziunea, energia geotermală îmbunătățită și bateriile în stare solidă. De asemenea, trebuie să mobilizăm mai mult capital privat pentru a ne moderniza rețelele electrice și infrastructura de stocare. Trebuie să eliminăm barierele rămase în calea uniunii noastre energetice. Și trebuie să conectăm mai bine sistemele noastre energetice curate și cu emisii reduse de carbon. Toate acestea vor face parte dintr-un nou plan pe care îl vom prezenta în februarie. Este timpul să finalizăm uniunea noastră energetică, astfel încât energia curată să poată circula liber pe continentul nostru și să reducă prețurile pentru toți europenii”.
În ceea ce a părut a fi o aluzie critică la abordarea lui Donald Trump, von der Leyen a spus:
„Cu Europa, ceea ce vezi este ceea ce primești. Noi jucăm după reguli. Acordurile noastre nu vin cu condiții ascunse”.
Ea a insistat, de asemenea, că blocul își va „păstra direcția” ca semnatar al Acordului de la Paris privind schimbările climatice, pe care l-a numit „cea mai bună speranță a întregii omeniri”, în contextul în care Donald Trump a semnat deja un ordin executiv care semnalează retragerea SUA din tratat.
Von der Leyen a insistat că UE este pregătită pentru discuții cu noua Administrație americană și a subliniat legăturile economice profunde dintre SUA și Uniunea Europeană, inclusiv faptul că 3,5 milioane de americani lucrează pentru companiile europene din SUA, iar SUA furnizează mai mult de jumătate din livrările de gaze ale blocului.
„Nu există alte economii din lume care să fie atât de integrate ca noi”, a spus ea, menționând că volumul schimburilor comerciale dintre UE și SUA a fost de 1,5 trilioane de euro, reprezentând 30% din comerțul mondial:
„Prin urmare, prima noastră prioritate va fi să luăm legătura repede, să discutăm despre interesele comune și să fim pregătiți să negociem. Vom fi pragmatici, dar ne vom respecta întotdeauna principiile. Să ne protejăm interesele și să ne susținem valorile – aceasta este calea europeană.”
Von der Leyen a declarat că prima călătorie pe care a planificat-o cu colegii din noua Comisie va fi în India, unde a spus că UE va colabora cu prim-ministrul Narendra Modi „pentru a moderniza parteneriatul strategic cu cea mai mare țară și democrație din lume”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: