Le Figaro: Moartea lui Navalnîi: Cum își elimină PUTIN adversarii, pe urmele lui Lenin și Stalin

Le Figaro: Moartea lui Navalnîi: Cum își elimină PUTIN adversarii, pe urmele lui Lenin și Stalin
Publicat: 17/02/2024, 07:30

Moartea în închisoare a liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, evidențiază modul în care președintele Rusiei, Vladimir Putin, elimină orice adversar politic, prin continuarea unor practici utilizate de Lenin și Stalin, comentează cotidianul Le Figaro.

”Visez la o Rusie liberă și fericită”, scria Aleksei Navalnîi din închisoare, declarându-se convins că la un moment dat se va prăbuși autocrația exercitată de Putin.

”Însă decesul său tragic într-o colonie penitenciară din regiunea Arctica, unde puterea politică l-a omorât încet, printr-o cruzime inumană, după ce fusese intoxicat cu Noviciok în 2020, reflectă persistența unei nenorociri: a unei Rusii deturnate în 1917 de către un regim bolșevic criminal care, de 100 de ani, cu excepția perioadei din 1990, încarcerează și elimină fără milă opozanții. Din acest punct de vedere, regimul Vladimir Putin, de tip imperial-capitalist și mafiot, condus de un autocrat care deține puterea în totalitate, reprezintă o continuare a practicilor lui Lenin și Stalin (…)”, constată editorialistul Laure Mandeville, într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro, sub titlul ”Moartea lui Navalnîi: Cum își elimină Putin adversarii, pe urmele sângeroase ale lui Lenin și Stalin”.

”Cei 24 de ani ai regimului Putin practic sunt presărați de cadavre ale celor care au îndrăznit să se ridice împotriva stăpânului de la Kremlin. (…) Sigur că fenomenul este mai puțin masiv, este mai punctual și mai sofisticat decât în perioada sovietică. Dar obiectivul este același: paralizarea gândirii și a acțiunilor disidente, anihilarea oricărei forme de contra-putere și a acțiunilor independente. Și, în fond, blocarea apariției unei societăți civice”, subliniază editorialistul.

Acțiunile de reprimare au început în anul 2000 și s-au extins

Ciclul acțiunilor de reprimare ale regimului Putin a început în 2000, chiar dacă anumiți analiști credeau că în primii ani au existat tendințe liberale. La început, reprimarea era selectivă, vizându-i pe cei care aveau semne de întrebare despre ascensiunea lui Putin la putere. Au fost atacați cei care aveau semne de întrebare asupra atentatelor din 1999 de la Volgodonsk și Moscova, atribuite militanților ceceni, care i-au permis fostului KGB-ist să lanseze o campanie prezidențială ”pentru salvarea patriei”.

Au fost vizate mai multe persoane, printre care jurnaliștii Iuri Cekocihin, redactor-șef al publicației Novaia Gazeta, și Artiom Borovik, colonelul liberal Serghei Iucenkov, și generalul Aleksandr Lebed, guvernatorul regiunii Krasnoiarsk, care era o alternativă politică viabilă.

În contextul războiului din Cecenia, soldat cu cel puțin 100.000 de morți, a fost eliminată și Anna Politkovskaia, reporter la publicația Novaia Gazeta, care denunța crimele comise.

Ulterior, ”reprimarea s-a îndreptat împotriva tuturor celor care se opuneau puterii – directori de companii, partide, companii media, oficiali regionali. (…) Printre ei s-a remarcat Aleksei Navalnîi, care a mobilizat opoziția la marile manifestații din 2011-2012, reprimate violent de Putin. (…) În 2013-2014, în plină revoluție Euromaidan la Kiev, Putin a orchestrat o contraofensivă și a anexat Crimeea, generând războiul din Donbas”, amintește editorialistul.

După declanșarea invaziei în Ucraina, în 2022, statutul de ”agent străin” s-a generalizat în Rusia, iar rușii cu simpatii liberale au fugit în masă în Occident, înțelegând că se expuneau unor riscuri mortale, iar cei care au rămas sunt în detenție, cum este cazul lui Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare după ce s-a opus războiului, concluzionează editorialistul Laure Mandeville.

La rândul său, jurnalistul Serghei Parhomenko, unul dintre intelectualii care i se opun lui Putin, a salutat curajul lui Navalnîi. ”Opunea rezistență, era deținut, acționa cum putea mai bine, citind, reflectând, revoltându-se de condițiile inumane care îi erau impuse. L-au asasinat încet”, a subliniat Serghei Parhomenko, notând că încă sunt oameni care vor să negocieze cu dictatorul.

”Unii încă sunt dispuși să îi acorde o șansă (…). Dacă Putin continuă, acest lucru se întâmplă pentru că i se oferă un mandat. Când veți înțelege?”, a subliniat jurnalistul Parhomenko.

Foto: Profimedia

Citește și:

Joe Biden este CONSTERNAT de moartea lui Aleksei Navalnîi / ”Putin este responsabil”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Postarea Andreei Bostanică care a strâns peste 1 milion de like-uri. Artista a primit numeroase...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni