Decizia președintelui Donald Trump de a trimite membri ai Gărzii Naționale și ai Forțelor Navale în Los Angeles, prin blocarea deciziilor autorităților locale, se înscrie într-o logică dorită și asumată, comentează cotidianul francez Le Monde.
Detașarea membrilor Gărzii Naționale pentru restabilirea ordinii publice este un lucru rar în Statele Unite. Blochează și mai mult deciziile guvernatorului statului, în acest caz, California.
”Decizia președintelui Trump de a trimite mii de rezerviști ai Gărzii Naționale pe străzile din Los Angeles, urmată de mobilizarea militarilor din Forțele Navale, prin ignorarea avizului guvernatorului Gavin Newsom, din Partidul Democrat (opoziție), se înscrie într-o logică a tensiunilor dorită și asumată. Trump a luat aceste măsuri după confruntările între agenți ai unităților anti-imigrație și contestatari ai politicilor de expulzare în masă a imigraților”, comentează cotidianul Le Monde, într-un editorial cu titlul ”Los Angeles: Escaladarea crizei în mod calculat de către Donald Trump”.
Aflat în dificultate în privința adoptării planului fiscal care riscă să amplifice deficitul federal, ceea ce ar încălca propriile angajamente și pe cele ale Partidului Republican, președintele Statelor Unite revine pe un teren cunoscut – combaterea imigrației și restabilirea ordinii publice, eventual prin forță, estimând că are sprijinul celor mai mulți concetățeni. Recurgerea la forțele armate pentru menținerea ordinii amintește de veleitățile autoritariste manifestate de Donald Trump în primul mandat.
Partidul Democrat, aflat în opoziție, a plătit scump pentru lipsa de acțiuni în materie de imigrație. Acest factor a contribuit, alături de problemele economice, la înfrângerea candidatei în scrutinul prezidențial, Kamala Harris. În prezent, deși numărul imigranților care intră clandestin în Statele Unite este în scădere, Administrația Trump denunță o ”invazie” și vrea intensificarea deportărilor, pentru a le prezenta cifre clare alegătorilor Partidului Republican.
”În actualul context, dosarul imigrației rămâne ostatic al disputelor politice, generând efecte asupra economiei și societății americane”, concluzionează cotidianul Le Monde.
Foto: Profimedia
Citește și: