Liderii lumii, îngrijorați de situația din SUA: „Scene șocante” / „Votul democratic trebuie respectat” / „Inamicii democrației vor fi încântați de aceste imagini”

Liderii lumii, îngrijorați de situația din SUA: „Scene șocante” / „Votul democratic trebuie respectat” / „Inamicii democrației vor fi încântați de aceste imagini”
FOTO: Profimedia
Publicat: 07/01/2021, 00:13
Actualizat: 07/01/2021, 00:57

Au apărut primele reacții internaționale, după ce susținătorii lui Donald Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului, în încercarea de a opri validarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale.

Premierul britanic Boris Johnson a catalogat scenele din Congresul american ca fiind „rușinoase”.

„Statele Unite susțin democrația în lume, iar acum este vital să existe un transfer pașnic și ordonat al puterii”, a completat el.

La rândul său, premierul canadian Justin Trudeau și-a exprimat îngrijorarea cu privire la violențele din capitala SUA.

Evident că suntem îngrijorați și urmărim situația minut cu minut. Cred că instituțiile democratice americane sunt puternice și sper că totul va reveni la normal în scurt timp”, a spus Trudeau pentru postul de radio News 1130 Vancouver.

„Scene șocante în Washington, D.C. Rezultatul acestor alegeri democratice trebuie respectat”, a scris pe Twitter secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Și premierul italian, Giusepe Conte, a scris, pe Twitter, că urmăreșete ceea ce se întâmplă în Washington cu mare îngrijorare. „Violența este incompatibilă cu exercițiul drepturilor democratice și al libertăților. Am încredere în puterea și robustețea instituțiilor SUA.”

„Inamicii democrației vor fi încântați de aceste imagini șocante din Washington DC. Trump și susținătorii săi trebuie să accepte în cele din urmă decizia alegătorilor americani și să nu mai încalce democrația”, a scris și ministrul german de Externe, Heiko Maasel, tot pe Twitter.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat că „scenele de la Capitoliul SUA sunt profund îngrijorătoare. Votul democratic trebuie respectat. Suntem convinși că SUA se vor asigura că democrația va fi protejată”.

Și europarlamentarul Dacian Cioloș, președintele grupului Renew Europe și Parlamentul European și-a exprimat dezacordul față de scenele de la Capitoliu: „Otrava populismului și a dezbinărilor semănată de @realDonaldTrump nu rămâne fără consecințe. Susținere totală pentru prietenii noșttri dedicați democrației și statului de drept. Nimic nu poate fi mai puțin american decât asta.”

Agenția de presă Anadolu, citată de Digi 24, relatează că „Turcia invită toate părțile din SUA să fie moderați, să aibă bun simț pentru a depăși această criză poitică internă”.

Statele Unite au intrat, miercuri, în haos în timp ce sute de protestatari pro-Trump au intrat cu forță în clădirea Congresului american, forțând membrii Senatului să fie evacuați și pe vicepreședintele Mike Pence să fie condus într-o locație sigură.

Președintele ales, Joe Biden, s-a adresat țării, miercuri după-amiază

Președintele ales, Joe Biden, a numit protestele violente asupra Capitolului SUA „un atac asupra celei mai sacre întreprinderi americane”. De asemenea, Biden i-a cerut președintelui Donald Trump să facă imediat o adresă televizată prin care să ceară susținătorilor să înceteze violența pe care a descris-o drept un „atac fără precedent.

Preşedintele ales al SUA, democratul Joe Biden, a avertizat, miercuri, că democraţia americană se află sub un asalt fără precedent, potrivit BBC.

Joe Biden avertizează: „Nu este un protest. Este o insurecție!”

Toți ați văzut ceea ce am văzut și eu. La această oră democrația noastră este în fața unui asalt fără precedent, un asalt asupra Congresului, asupra reprezentanților oamenilor, polițiștilor. Un asalt la adresa statului de drept, la adresa celor mai sacre valori americane. Aceasta nu este disidență. Este dezordine. Este haos. Este la limita rebeliunii. Și trebuie să înceteze acum! Cer acestei mulțumi să se retragă. Acesta nu este un protest, este o insurecție”, a spus Joe Biden.

Șeful senatorilor democrați: „Unii republicani susțin o tentativă de lovitură de stat”

Oficialii republicani care se opun victoriei obținute de Joe Biden în fața lui Donald Trump, sunt asociați cu o „tentativă de lovitură de stat”, a afirmat, în ședința Congresului, liderul senatorilor democrați Chuck Schumer, informează agenția de presă AFP.

Liderul senatorilor democrați, îngrijorat de situația instabilă

„Din păcate și periculos, anumite elemente ale partidului republican cred că supraviețuirea lor politică depinde de participarea lor la o tentativă de lovitură de stat”, a spus Schumer.
După ce senatoarea Amy Klobuchar a afirmat că cele 11 voturi electorale din Arizona îi vor fi alocate lui Biden și Kamalei Harris, Paul Gosar, un congresman republican din Arizona, a ridicat o obiecție, a confirmat că obiecția a fost co-semnată de senatorul Ted Cruz, iar republicanii l-au ovaționat îndelung.

O femeie a fost împușcată în Capitoliul SUA

O femeie a fost împușcată în interiorul Capitoliului SUA, după ce susținătorii președintelui Donald Trump au luat cu asalt clădirea și s-au confruntat violent cu poliția în încercarea de a opri certificarea victoriei lui Joe Biden

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea de la Mangalia care a întrebat dacă tânărul mort în...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu! Lovitură năucitoare: Ajunsese să...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Adevărul despre carnea de pui. Ce s-a descoperit n laboratorul UE
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
O nouă specie de furnică, numită după Lord Voldemort din seria Harry Potter