Liderii NATO sunt determinați să contracareze riscurile, inclusiv cele generate de Rusia sau China

Liderii NATO sunt determinați să contracareze riscurile, inclusiv cele generate de Rusia sau China
Publicat: 04/12/2019, 17:25

„Ne-am adunat astăzi la Londra, prima casă a NATO, pentru a celebra 70 de ani de la crearea celei mai puternice și celei mai de succes Alianțe din istorie și pentru a marca 30 de ani de la Căderea Zidului Berlinului. NATO garantează securitatea teritoriului nostru și a celor un miliard de cetățeni, libertatea noastră și valorile comune, inclusiv democrația, libertatea individuală, drepturile omului și statul de drept. Solidaritatea, unitatea și coeziunea sunt principii fundamentale ale Alianței. În contextul în care depunem eforturi comune pentru prevenirea conflictelor și menținerea păcii, NATO rămâne baza apărării noastre colective și forumul esențial pentru consultări în materie de securitate și luarea deciziilor. Reafirmăm permanența legăturii transatlantice între Europa și America de Nord, aderarea la scopurile și principiile Cartei ONU și angajamentul solemn prevăzut în Articolul 5 al Tratatului de la Washington că un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac la adresa tuturor”, se arată în Declarația summitului NATO de la Londra.

„Suntem determinați să asumăm în comun costurile și responsabilitățile securității noastre indivizibile. Prin Angajamentul în materie de investiții pentru apărare, creștem investițiile în conformitate cu liniile de 2% și 20%, investind în noi capabilități și contribuind cu forțe la misiuni și operațiuni”, subliniază liderii NATO.

„Noi, ca Alianță, ne confruntăm cu amenințări specifice și provocări din toate direcțiile strategice. Acțiunile agresive ale Rusiei reprezintă o amenințare la adresa securității euroatlantice; terorismul, în toate formele și manifestările, rămâne o amenințare persistentă la adresa noastră. Entitățile statale și nonetatiste generează provocări la adresa ordinii internaționale axate pe reguli. Instabilitatea din zonele situate dincolo de frontierele noastre contribuie la migrația necontrolată. Ne confruntăm cu riscuri cibernetice și hibride. NATO este o Alianță defensivă și nu generează amenințări pentru nicio țară. Ne adaptăm capabilitățile militare, strategia și planurile în conformitate cu abordarea de 360 de grade în materie de securitate. Am luat decizii pentru îmbunătățirea capacității de reacție, pentru a putea reacționa la orice amenințare, în orice moment, din orice direcție. Suntem fermi în angajamentul de combatere a terorismului și adoptăm acțiuni puternice pentru a învinge acest fenomen. Abordăm și vom continua să abordăm în mod ponderat și responsabil instalarea de către Rusia a noilor sisteme de rachete cu rază medie de acțiune, care au generat încetarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) și care generează riscuri semnificative pentru securitatea euroatlantică”, se mai arată în Declarația liderilor NATO.

„Alianța Nord-Atlantică și statele membre sunt angajate să garanteze securitatea comunicațiilor, inclusiv a sistemelor 5G, recunoscând necesitatea de a ne baza pe sisteme sigure și rezistente”, precizează liderii NATO.

„Recunoaștem că influența din ce în ce mai mare a Chinei în politica internațională prezintă atât oportunități, cât și provocări care trebuie abordate în comun de Alianța Nord-Atlantică”, subliniază liderii NATO.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom