Liderii NATO sunt determinați să contracareze riscurile, inclusiv cele generate de Rusia sau China

Redactor:
Mihai Draghici
Liderii NATO sunt determinați să contracareze riscurile, inclusiv cele generate de Rusia sau China
Alianța Nord-Atlantică este determinată să contracareze riscurile strategice, inclusiv cele generate de Rusia și China, afirmă liderii NATO în Declarația comună a summitului de la Londra, pledând pentru asumarea în mod proporțional a responsabilităților.

„Ne-am adunat astăzi la Londra, prima casă a NATO, pentru a celebra 70 de ani de la crearea celei mai puternice și celei mai de succes Alianțe din istorie și pentru a marca 30 de ani de la Căderea Zidului Berlinului. NATO garantează securitatea teritoriului nostru și a celor un miliard de cetățeni, libertatea noastră și valorile comune, inclusiv democrația, libertatea individuală, drepturile omului și statul de drept. Solidaritatea, unitatea și coeziunea sunt principii fundamentale ale Alianței. În contextul în care depunem eforturi comune pentru prevenirea conflictelor și menținerea păcii, NATO rămâne baza apărării noastre colective și forumul esențial pentru consultări în materie de securitate și luarea deciziilor. Reafirmăm permanența legăturii transatlantice între Europa și America de Nord, aderarea la scopurile și principiile Cartei ONU și angajamentul solemn prevăzut în Articolul 5 al Tratatului de la Washington că un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac la adresa tuturor”, se arată în Declarația summitului NATO de la Londra.

„Suntem determinați să asumăm în comun costurile și responsabilitățile securității noastre indivizibile. Prin Angajamentul în materie de investiții pentru apărare, creștem investițiile în conformitate cu liniile de 2% și 20%, investind în noi capabilități și contribuind cu forțe la misiuni și operațiuni”, subliniază liderii NATO.

„Noi, ca Alianță, ne confruntăm cu amenințări specifice și provocări din toate direcțiile strategice. Acțiunile agresive ale Rusiei reprezintă o amenințare la adresa securității euroatlantice; terorismul, în toate formele și manifestările, rămâne o amenințare persistentă la adresa noastră. Entitățile statale și nonetatiste generează provocări la adresa ordinii internaționale axate pe reguli. Instabilitatea din zonele situate dincolo de frontierele noastre contribuie la migrația necontrolată. Ne confruntăm cu riscuri cibernetice și hibride. NATO este o Alianță defensivă și nu generează amenințări pentru nicio țară. Ne adaptăm capabilitățile militare, strategia și planurile în conformitate cu abordarea de 360 de grade în materie de securitate. Am luat decizii pentru îmbunătățirea capacității de reacție, pentru a putea reacționa la orice amenințare, în orice moment, din orice direcție. Suntem fermi în angajamentul de combatere a terorismului și adoptăm acțiuni puternice pentru a învinge acest fenomen. Abordăm și vom continua să abordăm în mod ponderat și responsabil instalarea de către Rusia a noilor sisteme de rachete cu rază medie de acțiune, care au generat încetarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) și care generează riscuri semnificative pentru securitatea euroatlantică”, se mai arată în Declarația liderilor NATO.

„Alianța Nord-Atlantică și statele membre sunt angajate să garanteze securitatea comunicațiilor, inclusiv a sistemelor 5G, recunoscând necesitatea de a ne baza pe sisteme sigure și rezistente”, precizează liderii NATO.

„Recunoaștem că influența din ce în ce mai mare a Chinei în politica internațională prezintă atât oportunități, cât și provocări care trebuie abordate în comun de Alianța Nord-Atlantică”, subliniază liderii NATO.

 

Tags:
Inchide