Liderii republicani din Congresul SUA resping sugestia lui Donald Trump privind amânarea alegerilor

Redactor:
Daniel Matei
Liderii republicani din Congresul SUA resping sugestia lui Donald Trump privind amânarea alegerilor
Donald Trump dă de înțeles de ce nu a participat la funeraliile activistului John Lewis: „A ales să nu vină la inaugurarea mea” / Sursă foto: Shutterstock

Principalii lideri republicani din Congresul SUA au respins, joi după-amiază, ideea preşedintelui Donald Trump de amânare a scrutinului prezidenţial şi parlamentar programat în noiembrie.

O eventuală decizie de amânare a alegerilor trebuie luată de Congresul SUA, informează MEDIAFAX.

„Niciodată în istoria ţării, în războaie, crize economice, în Războiul Civil, nu au fost situaţii în care să nu se desfăşoare la timp alegerile federale, şi vom găsi o modalitate de a face acest lucru şi pe 3 noiembrie. Vom face faţă oricărei situaţii şi vom avea alegerile pe 3 noiembrie, cum este stabilit deja”, a declarat Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane din Senat.

„Niciodată în istoria alegerilor federale nu au fost cazuri în care să nu se organizeze vreun scrutin; vom merge înainte cu alegerile”, a afirmat, la rândul său, Kevin McCarthy, liderul grupului minoritar republican din Camera Reprezentanţilor.

Donald Trump se teme de posibile fraude electorale

Preşedintele SUA, Donald Trump, membru al Partidului Republican, a evocat din nou, joi, riscul fraudelor electorale în cazul votului prin corespondenţă, sugerând că alegerile prezidenţiale din noiembrie ar trebui amânate, potrivit publicaţiei The Hill.

„Cu votul universal prin corespondenţă (nu al celor care lipsesc, acela este bun), scrutinul din anul 2020 va fi cel mai inexact şi fraudulos din istorie. Va fi o situaţie foarte penibilă pentru SUA. Să amânăm alegerile până când oamenii pot vota în mod adecvat, în siguranţă şi în condiţii fără risc??? Votul prin corespondenţă se dovedeşte deja a fi un dezastru catastrofal. Nu există nici măcar spaţii de testare. Democraţii vorbesc de influenţe străine asupra votului, dar ei ştiu că votul prin corespondenţă este un mod mai sigur ca ţările străine să intre în cursă. Nici măcar nu există o numărătoare precisă”, a argumentat Donald Trump.

Este prima dată când Donald Trump evocă posibilitatea amânării scrutinului prezidenţial, în contextul pandemiei. Liderul de la Casa Albă a acuzat în mai multe rânduri opoziţia democrată că încearcă să comită fraude electorale prin extinderea votului prin corespondenţă, în contextul în care adunările mari de oameni sunt evitate din cauza pandemiei.

Donald Trump este pe locul doi în sondajele de opinie privind preferinţele electorale, favorit fiind Joe Biden. În aprilie, Biden, fost vicepreşedinte al Statelor Unite, a afirmat că Trump ar putea încerca să amâne alegerile prezidenţiale, programate în noiembrie. Echipa de campanie a lui Trump a respins la acea vreme ideea.

Inchide