Liderii zonei euro constată încetinirea activităților economice și cer aprofundarea uniunii fiscale și intensificarea rezilienței Uniunii Europene

Liderii zonei euro constată încetinirea activităților economice și cer aprofundarea uniunii fiscale și intensificarea rezilienței Uniunii Europene
Publicat: 27/10/2023, 16:18

Liderii statelor din zona euro au admis, cu ocazia summitului desfășurat vineri la Bruxelles, că activitățile economice încetinesc, în contextul diverselor crize internaționale, și au cerut continuarea acțiunilor de intensificare a rezilienței la nivelul Uniunii Europene, inclusiv prin aprofundarea uniunii fiscale.

”Am discutat despre situația economică și financiară. Economiile noastre au dat dovadă de o reziliență remarcabilă în contextul diverselor șocuri economice și continuă să crească, deși într-un ritm redus. Inflația rămâne o preocupare principală și este esențial ca procesul de reducere a inflației să continue. Menținem unitatea în determinarea noastră constantă de intensificare a rezilienței și competitivității economiilor noastre”, arată Declarația Summitului zonei euro, postată pe site-ul Consiliului European.

Liderii europeni cer Eurogrupului să continue monitorizarea atentă a evoluțiilor economice și să intensifice aplicarea reglementărilor financiare comunitare.

”Continuarea coordonării strânse a politicilor economice rămâne esențială, cu obiectivul de a atinge creștere economică sustenabilă și mai integrantă. Regulile de coordonare a politicilor noastre fiscale sunt esențiale pentru cooperarea eficientă în cadrul Uniunii Economice și Monetare, precum și pentru susținerea rezilienței și stabilității economiei zonei euro și a Uniunii Europene”, subliniază liderii europeni.

Liderii țărilor din zona euro au pledat și pentru intensificarea aprofundării integrării pe piețele financiare europene și au cerut stimularea investițiilor private, în special pentru proiecte care să asigure tranzițiile ecologică și digitală.

De asemenea, liderii europeni au notat că sectorul bancar european este ”rezilient”, având capital puternic și un volum suficient de lichidități. ”Uniunea Bancară a consolidat semnificativ reziliența sistemului bancar al Uniunii Europene”, concluzionează liderii statelor zonei euro, la finalul summitului de la Bruxelles.

Christine Lagarde: Activitățile economice în zona euro rămân ”slabe”

Banca Centrală Europeană (BCE) a întrerupt, joi, seria majorărilor dobânzii de referință, dar a semnalat continuarea liniei rigide în materie de politică monetară, în eforturile de stabilizare a inflației.

Referindu-se la ritmul activităților, Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a admis că ”economia zonei euro rămâne slabă”, pe fondul scăderii producției ”ca urmare a reducerii cererii externe și a înăspririi condițiilor financiare”.

”Economia probabil se va menține slabă până la sfârșitul anului, dar, în contextul în care inflația va continua să scadă, se vor relansa veniturile familiilor și vor crește exporturile din zona euro, astfel că economia ar trebui să se consolideze în următorii ani”, a afirmat Christine Lagarde.

Scăderea ritmului activităților economice în zona euro s-a accelerat la începutul ultimului trimestru al anului, generând riscuri de recesiune, pe fondul reducerii cererii ca efect al politicilor monetare stricte, conform unui raport elaborat de agenția de evaluare S&P pe baza datelor furnizate de grupul Hamburg Commercial Bank (HCOB).

Foto: Profimedia

Citește și:

Noul președinte al Camerei Reprezentanților îi cere lui Biden să spună care este miza conflictului din Ucraina

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto