Liderul grupului Socialiștilor și Democraților din PE: România și Bulgaria trebuie admise rapid în Schengen. UE trebuie să respecte promisiunile

Liderul grupului Socialiștilor și Democraților din PE: România și Bulgaria trebuie admise rapid în Schengen. UE trebuie să respecte promisiunile
Mai multe pe gandul.info

România și Bulgaria „sunt pregătite” să adere la Spațiul Schengen și trebuie admise cât mai curând posibil, dar Croația va putea adera „când va îndeplini criteriile tehnice”, a declarat miercuri, în ședința plenară a Parlamentului European, Gianni Pittela, liderul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, informează agenția de presă ANSA.

Aderarea acestor țări la spațiul de liberă circulație ar putea „stimula economia europeană, facilitând accesul la unele dintre cele mai mari porturi din sudul Europei”, și fiind o reacție adecvată la „populismul național”, a adăugat Gianni Pittella.

„Vom continua să le cerem statelor membre să înceteze blocarea aderării” României și Bulgariei la Schengen „și i-am scris președintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-i solicita să acționeze în acest sens, dar până acum răspunsul lui a fost vag și evaziv”, a subliniat Gianni Pittella.

„Donald Tusk și Consiliul trebuie să înceteze să tergiverseze lucrurile din cauza egoismelor naționale și trebuie să permită României și Bulgariei să adere imediat; Europa trebuie să își respecte promisiunile”, a insistat Gianni Pittella.

Inchide