Liderul rebel sirian Zahran Alloush, ucis într-un atac la Damasc

Liderul rebel sirian Zahran Alloush, ucis într-un atac la Damasc
Publicat: 26/12/2015, 12:40

Uciderea liderului grupării Jaysh al-Islam, Zahran Alloush, în vârstă de 44 de ani, reprezintă o lovitură pentru rebelii din zona rurală de periferie a capitalei siriene cunoscute sub numele de al Ghouta, denunță insurgenții.

Potrivit unor experți în domeniul apărării, confuzia din rândul forțelor rebele poate consolida controlul forțelor loiale președintelui sirian Bashar al-Assad asupra întregii zone.

Mai mulți lideri insurgenți au fost uciși după ce Rusia și-a început campania aeriană în Siria, pe 30 septembrie, cu scopul de a-l sprijini pe al-Assad, în pofida faptului că Moscova a insistat că își concentrează atacurile asupra grupării Statul Islamic (SI).

Potrivit unor surse rebele, avioane rusești au lansat cel puțin zece rachete asupra unui cartier general secret al grupării, cea mai importantă facțiune insurgentă în zonă, care numără 15.000-20.000 de luptători, potrivit unor servicii occidentale de informații.

Armata siriană a anunțat că Alloush a fost ucis cu ajutorul unor informații de pe teren. Rebelii au dat vina pe avioane rusești de spionaj, despre care afirmă că rareori părăsesc zona.

O sursă rebelă a anunțat că gruparea l-a ales pe unul dintre comandanții ei militari – Abu Hammam al Buwaidani – în funcția de nou lider.

„Martiriul lui Alloush va reprezenta un punct de cotitură în istoria revoluției, iar grupările rebele trebuie să înțeleagă că se confruntă cu un război de exterminare și dezrădăcinare din partea regimului (președintelui rus Vladimir) Putin”, a subliniat Labib al Nahhas, un lider de rang înalt în cadrul grupării Ahrar al-Sham.

Jaysh al-Islam administra în mod efectiv regiunea Ghouta de Est din 2013, când gruparea a fost înființată prin fuziunea mai multor brigăzi rebele.

Potrivit insurgenților, Alloush a fost ucis în timp ce participa la o reuniune cu alți lideri insurgenți, în zona Marj, în al-Ghouta care, în ultimele câteva săptămâni, a fost ținta unui important asalt al forțelor siriene.

Jaysh al-Islam este una dintre principalele grupări rebele care au participat recent la o reuniune a opoziției susținute de Arabia Saudită la Riyadh și care face parte din echipa de negociere ce urmează să participe la negocieri, prevăzute la Geneva, cu reprezentanți ai Guvernului al-Assad.

Înainte să înființeze Jaysh al-Islam, Alloush a fondat Liwa al-Islam (Brigada Islamului), împreună cu tatăl său, Abdallah, un cleric sirian salafist care trăiește în Arabia Saudită. El a absolvit studii postuniversitare religioase la o universitate saudită.

Alloush – eliberat de către autoritățile siriene la începutul conflictului, în 2011, odată cu numeroși alți deținuți islamiști – a fost criticat dur pentru reprimarea unor disidenți în zona asupra căreia deținea controlul.

Unii activiști l-au acuzat de răpirea mai multor personalități disidente.

Alloush se afla într-un conflict ideologic cu Statul Islamic și Al-Qaida, el fiind adeptul unei aripi mai moderate a islamului. El a luptat împotriva mai multor militanți islamiști, pe care i-a gonit din teritoriul pe care-l controla. De asemenea, a încarcerat zeci de jihadiști.

Siria acuză de mult timp Arabia Saudită de finanțarea armamentului și altor furnituri pentru Alloush. Însă, potrivit unor informații, Alloush nu a reușit să obțină sprijinul pe care și-l dorea pentru gruparea sa în cadrul unor vizite în țări ostile Guvernului al-Assad precum Turcia sau Arabia Saudită.

Al-Ghouta este asediată de ani de zile și a fost ținta unora dintre cele mai intensive raiduri vizând civili în această zonă, una dintre cele mai dens populate înainte de conflict.

Un atac cu gaze chimice în Ghouta, în august 2013 – soldat potrivit Statelor Unite cu aproximativ 1.400 de morți și de comiterea căruia occidentalii acuză forțe loiale lui al-Assad – a determinat Occidentul, la vremea respectivă, să amenințe cu o intervenție militară în această țară devastată de război.

Mare parte a capitalei siriene se află în continuare sub controlul ferm al lui al-Assad.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații