Lituania a fost atacată cibernetic înainte de summitul NATO de la Vilnius. Când va intra Ucraina în NATO și Turcia în UE

Lituania a fost atacată cibernetic înainte de summitul NATO de la Vilnius. Când va intra Ucraina în NATO și Turcia în UE
Publicat: 10/07/2023, 17:38
Actualizat: 12/07/2023, 13:05

Lituania a fost bombardată cibernetic, luni, cu o zi înainte de reuniunea liderilor statelor din NATO, care se va avea loc marți și miercuri la Vilnius. Atacul a fost de mică amploare și a vizat mai degrabă obiective civile, adică rețele de utilități, servicii publice și private și un radio regional, anunță autoritățile de lituaniene citate de AFP.

„La momentul la care vorbim, împotriva ţării noastre continuă un nou atac prin blocarea distribuită a serviciului” (atac de tip DDoS, distributed denial-of-service), a declarat şeful Centrului naţional pentru securitate cibernetică al Lituaniei, Liudas Alisauskas. Un atac de tip DDoS este o încercare frauduloasă de a indisponibiliza sau bloca resursele unui calculator, inundându-le cu un trafic de internet anormal.

Atacuri subversive la radio local

Atacurile cibernetice au vizat site-urile web ale municipalităţii de la Vilnius, în special cel de informaţii turistice, şi o aplicaţie de transport. Centrul naţional pentru securitate cibernetică al Lituaniei cooperează cu agenţiile de informaţii şi cu poliţia, precum şi cu parteneri străini. Centrul a mai informat că a primit duminică un raport privind alte două atacuri cibernetice, dintre care unul privind piratarea unui post de radio regional. Funcţionarea acestuia a fost întreruptă prin dezinformări privind NATO şi Ucraina. Operatorul de telecomunicaţii lituanian Telia a mai semnalat luni că a urmărit pe reţeaua Telegram îndemnuri la atacuri asupra mai multor instituţii şi companii publice lituaniene.

Ucraina mai are de stat la ușa NATO, Turcia la poarta UE

Lituania va găzdui summitul NATO marţi şi miercuri. Ucraina invocă o evoluție pozitivă înaintea summitului NATO; Turcia șatajează Uniunea Europeană cu blocarea aderării Suediei la NATO.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat luni după-amiaza că NATO a decis să renunțe la cerința ca Ucraina să urmeze un Plan de acțiune pentru aderare (MAP) care stabilește obiectivele de îndeplinit înainte de a adera la alianța militară. Aderarea Suediei la NATO, va fi amânată pe termen nedefinit după ce președintele turc Recep Erdogan a declarat luni că Uniunea Europeană ar trebui să deschidă calea pentru aderarea Turciei la blocul comunitar înainte ca parlamentul turc să aprobe cererea Suediei de a adera la alianța militară. „Fac apel de aici la aceste țări care fac Turcia să aștepte la ușa Uniunii Europene de mai bine de 50 de ani”, a declarat Erdogan cu o zi înainte de începutul summitului de la Vilnius. Aderarea Turciei este mai problematică ca acum 50 de ani, consideră analiștii, pentru că Istanbul se de depărtează de UE, și nu invers, prin sistemul politic semi-dictatorial și discreționar în ceea ce privește drepturile omului.

Citiți și: Recep Erdogan, toate cărțile pe masă la summitul de la Vilnius. Apartenența Suediei la NATO, în mâinile președintelui turc?

Stoltenberg sprijină intrarea Turciei în UE. Este condiția pusă de Erdogan pentru a fi de acord cu extinderea NATO

UPDATE | Ziua 500 de război. Zelenski, vizită pe Insula Șerpilor/Erdogan: Ucraina „merită” să adere la NATO / SUA trimit muniții cu dispersie la Kiev

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA dă lovitura totală în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din...