LIVE | Război în Ucraina, ziua 404. Șeful Wagner susține că ar fi cucerit primăria Bahmut/Rusia și Belarus sărbătoresc ziua „unității”

LIVE | Război în Ucraina, ziua 404. Șeful Wagner susține că ar fi cucerit primăria Bahmut/Rusia și Belarus sărbătoresc ziua „unității”
Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 03/04/2023, 09:19
Actualizat: 03/04/2023, 14:27

Războiul din Ucraina a ajuns duminică în ziua cu numărul 404, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente legate de conflictul din țara vecină.

Grupul paramilitar rus Wagner a revendicat luni cucerirea primăriei din Bahmut, oraş în estul Ucrainei, afirmând că această preluare înseamnă că în prezent controlează oraşul „în sens legal„, scrie AFP.

UPDATE: Explozie în orașul ucrainean Melitopol, ocupat de ruși. Oficial pro-rus rănit într-un atac cu o mașină capcană

Un oficial numit de Rusia a fost rănit luni într-o explozie de mașină în orașul ucrainean Melitopol, a declarat primarul ucrainean al orașului, Ivan Fedorov, într-o postare pe Telegram.

Zelenski le mulțumește apărătorilor lui Bahmut, în timp ce șeful Wagner spune că orașul a căzut

Luptele din jurul orașului Bahmut, din estul Ucrainei, au rămas „deosebit de fierbinți”, a declarat președintele Volodimir Zelenski, fără a da indicii că orașul a căzut în cele din urmă în mâinile Rusiei, așa cum susține fondatorul forței de mercenari Wagner.

„În sens legal, Bahmut a fost capturat. Inamicul este concentrat în zonele din vest”, a declarat patronul grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, pe canalul său Telegram, scrie Agerpres.

Dar nu a existat niciun indiciu din partea oficialilor ucraineni că Bahmut, un oraș de 70.000 de locuitori înainte de invazia rusă lansată în urmă cu peste un an, a căzut în mâinile rușilor.

„Mulțumesc soldaților noștri care luptă în Avdiivka, Maryinka și Bahmut”, a declarat Zelenski în discursul său video de noapte. „În special Bahmut. Acolo este deosebit de cald”.

De asemenea, Zelenski a declarat că numai victoria militară a Ucrainei poate pune capăt terorii rusești, transmite cotidianul ucrainean.

Există o singură cale de a opri teroarea rusă, de a restabili securitatea în toate orașele și comunitățile noastre. Iar această singură cale este victoria militară a Ucrainei. Nu există și nu va exista altă cale”.

Ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a descris anterior situația din jurul orașului ca fiind „tensionată”. Forțele ucrainene își apărau pozițiile, iar forțele rusești nu acordau prea multă atenție pierderilor în timp ce atacau, a declarat Maliar.

Proeminentul analist militar ucrainean Oleh Zhdanov a declarat că luptele au cuprins centrul orașului Bahmut. Forțele ucrainene au respins 25 de atacuri inamice, dar forțele rusești au capturat uzina metalurgică AZOM, pe care trupele ucrainene o apărau de zile întregi.

„Inamicul atacă centrul orașului dinspre nord, est și sud și încearcă să preia orașul sub controlul său total”, a declarat Zhdanov, într-o înregistrare video difuzată pe YouTube.

Oraş cu circa 70.000 de locuitori înainte de război, Bahmut a devenit – în virtutea îndelungatei bătălii şi a pierderilor grele suferite de ambele tabere – simbolul luptei între ruşi şi ucraineni pentru controlul regiunii industriale Donbas.

Rusia și Belarus sărbătoresc ziua „unității”

Minsk și Moscova au marcat duminică ziua unității, amintindu-și când, în 1996, președintele belarus Alexandr Lukașenko și președintele rus de atunci Boris Elțin au semnat un tratat care vizează formarea unui stat al Uniunii.  Unele propuneri, precum o monedă comună, nu a  fot agreată niciodată, dar statul Uniunii a devenit baza unei cooperări care se aprofundează treptat.

În timp ce Belarusul părea interesat și de relațiile cu Occidentul, asta s-a schimbat în 2020, când Moscova a venit în salvarea lui Lukașenko. Liderul se confruntase cu uriașe proteste de stradă antiguvernamentale. Rusia a spus că este pregătită să trimită trupe, pentru a sprijini represiunea împotriva disidenței. În cele din urmă, nu au fost implicate trupe rusești, dar oferta a contribuit într-un fel la înăbușirea revoltei.

În ultimul an, pe măsură ce Rusia a lovit Ucraina, Belarus a stat loial Rusiei și a acceptat recent să găzduiască arme nucleare tactice rusești – un semn al legăturilor mai puternice. Fără ieșire la mare și cuprinsă între Rusia, Ucraina, Lituania și Polonia, Belarus a devenit independentă odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Trei ani mai târziu, Alexandru Lukașenko, un deputat sovietic cândva radical și reformator, a venit la putere. Mandatul său a fost, fără îndoială, o întoarcere la trecutul sovietic, Belarusul menținând o economie centralizată, în mare parte de stat și o societate strict controlată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor