LIVE TEXT. Joe Biden, noul președinte al SUA: „Istoria, credința și rațiunea arată calea, calea unității” – LIVE VIDEO

LIVE TEXT. Joe Biden, noul președinte al SUA: „Istoria, credința și rațiunea arată calea, calea unității” - LIVE VIDEO
LIVE TEXT. Joe Biden și Kamala Harris au depus jurămintele înainte de preluarea funcțiilor de președinte al SUA, respectiv vice-președinte: „Astăzi sărbătorim triumful democrației!” / Sursă FOTO: captură YouTube
Publicat: 20/01/2021, 19:46
Actualizat: 20/01/2021, 21:50

Joe  Biden, în vârstă de 78 de ani, va depune jurământul în calitate de al 46-lea președinte al Statelor Unite în această seară. După asediul Capitoliului, există un nivel extraordinar de securitate pentru ceremonia de inaugurare.

Joe Biden, după ce a depus jurământul: Avem „multe de reparat, multe de restaurat, multe de vindecat”
„Iată mesajul meu către cei de dincolo de granițele noastre. America a fost testată și am ieșit mai puternici pentru asta. Ne vom repara alianțele și ne vom angaja din nou cu lumea”, a declarat acesta, promițând o schimbare față de politicile izolaționiste ale predecesorul său.

Președintele Joe Biden a făcut referire la situația actuală a Americii în timpul discursului său inaugural, menționând că țara are „multe de reparat, multe de restaurat, multe de vindecat, multe de construit și multe de câștigat”.

MAI MULTE DETALII AICI

Biden: „Istoria, credința și rațiunea arată calea, calea unității”

În discursul său de inaugurare, președintele Joe Biden a recunoscut că în SUA există diviziune, dar a asigurat că unitatea a câștigat întotdeauna.

„Știu că forțele care ne împart sunt profunde și sunt reale. Dar știu, de asemenea, că nu sunt unele noi. Istoria noastră a fost o luptă constantă între idealul american conform căruia toți suntem creați egali și realitatea urâtă și dură că rasismul, nativismul, frica, demonizarea ne-au sfâșiat mult timp”, a declarat Biden.

Acesta a subliniat că, prin vremuri grele din istoria SUA – Războiul Civil, Marea Depresie, atât războaiele mondiale, cât și atacurile din 11 septembrie 2001 – „îngerii noștri mai buni au prevalat întotdeauna”.

Biden a declarat că în fiecare caz, americanii au reușit să se reunească pentru binele mai mare.

„Istoria, credința și rațiunea arată calea, calea unității”, a spus Biden.

Președintele-ales al SUA: Avem nevoie de unitate!

Președintele Joe Biden, după ce a semnat jurământul pentru investirea funcție, a vorbit despre importanța unificării țării, spunând că „tot sufletul meu este în asta”.

„Astăzi, în această zi de ianuarie, tot sufletul meu este în acest sens: Aducerea Americii împreună, unirea poporului nostru, unirea națiunii noastre”, a declarat acesta.

Președintele a cerut americanilor să se reunească pentru a depăși provocările extraordinare cu care se confruntă națiunea – o idee pe care a menționat-o adesea de-a lungul campaniei.

„Pentru a depăși aceste provocări, pentru a restabili sufletul și a asigura viitorul Americii este nevoie de mai mult decât cuvinte și necesită cel mai evaziv dintre toate lucrurile dintr-o democrație, unitatea”, a subliniat Biden.

„Unindu-ne pentru a lupta cu dușmanii cu care ne confruntăm. Furia, resentimentul și ura, extremismul, nelegiuirea, violența, bolile, lipsa de muncă și lipsa de speranță. Cu unitatea putem face lucruri mari, lucruri importante”, a adăugat acesta.

Biden: „Voința oamenilor a fost auzită”

„Astăzi sărbătorim triumful, nu al unui candidat, ci al unei cauze – cauza democrației. Voința oamenilor a fost auzită și voința oamenilor a fost ascultată. Am aflat din nou că democrația este prețioasă. Democrația este fragilă. Și la această oră, prieteni, democrația a dominat. America a fost testată din nou, iar America a făcut față provocării. Voința oamenilor a fost auzită și voința oamenilor a fost ascultată”, a susținut Joe Biden în discursul de după depunerea jurământului.

Acesta a subliniat faptul – „cauza demicrației” este celebrat astăzi în SUA.

Președintele-ales Joe Biden și vice-președintele Kamala Harris au depus jurămintele înainte de preluarea funcțiilor

Joe Biden tocmai a depus jurământul în funcție. Acesta a depus jurământul în prezența judecătorului șef al Curții Supreme John Roberts. La prânz (ora SUA), Biden va deveni oficial al 46-lea președinte al Statelor Unite.

De asemenea, și Kamala Harris a depus jurământul și va deveni oficial prima femeie, primul negru și prima persoană din Asia de Sud care devine vice-președinte al SUA.

Aceasta a fost învestită de judecătoarea de la Curtea Supremă, Sonia Sotomayor.

Joe Biden a ajuns la Capitoliu pentru ceremonia inaugurării

Președintele-ales Joe Biden a sosit la Capitolul SUA înainte de inaugurare. Liderii Congresului sunt așteptați să-l întâmpine la intrarea în clădirea Capitolului.

Biden ar urma să depună jurământul în afara clădirii la prânz (ora SUA).

Donald Trump și soția sa, Melania, le-au lăsat mesaje lui Joe și Jill Biden în ziua în care cel din urmă devine președintele Satelor Unite ale Americii

Președintele Trump i-a lăsat o notă pentru succesorului său, Joe Biden, potrivit unei persoane familiare cu această chestiune.

Conținutul notei nu a fost dezvăluit.

Una dintre tradițiile moderne de Ziua Inaugurării pentru președinții care părăsesc funcția este să scrie succesorilor lor o scrisoare prin care să le ofere cele mai bune urări și sfaturi. Acesta este lăsat de obicei pe biroul rezolut pentru a fi citit când noul președinte intră pentru prima dată în biroul oval.

Melania Trump i-a lăsat notă Jill Biden

Melania Trump a lăsat o „scurtă notă de bun venit” pentru Jill Biden, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu această chestiune. Nu este clar unde a fost lăsat sau care este conținutul exact.

Trump pleacă spre Florida cu Air Force One
După scurtul său rămas bun, președintele Trump și prima doamnă Melania Trump au plecat de la baza comună Andrews la bordul Air Force One. Vor călători spre sud, în Florida, unde Trump va locui în stațiunea sa Mar-a-Lago din Palm Beach. Air Force One se va întoarce apoi în Maryland, unde va fi la dispoziția președintelui Joe Biden.
Bidens participă la slujba bisericii

Și exact când se încheie rămas bun al președintelui Trump, președintele ales Joe Biden și  Jill Biden au ajuns la prima lor slujbă, la Catedrala Sfântul Apostol Matei din Washington DC.

Ultimul discurs al lui Trump în calitate de președinte
Având în vedere că acestea sunt ultimele sale remarci în calitate de președinte, Trump pare destul de plin de viață și de pozitiv  – contrar informațiilor mass-media americane potrivit cărora el fierbe de zile întregi. „Am lăsat totul pe teren”, spune el, pentru a-l înveseli pe susținătorii săi.
Trump enumeră realizările sale
Președintele enumeră ceea ce vede ca fiind cele mai mari realizări din timpul său în funcție. „Sper că nu vă vor ridica impozitele, dar dacă o fac – v-am spus!” el spune.
Imagini din ultimul discurs al lui Trump ca președinte
China, despre Trump

Mass-media din China nu s-a sfiit să spună lumii că se bucură să vadă plecarea lui Trump de la Casa Albă.

Ziarul național Global Times a prezentat, de asemenea, un comentariu despre modul în care „China a aflat de la președinția lui Trump, că nu ar trebui să avem prea multe așteptări sau iluzii nerealiste cu privire la viitoarele relații China-SUA” Oficialii au oferit critici deosebit de acerbe asupra secretarului de stat, Mike Pompeo. În briefing-ul periodic al ministerului de Externe, de astăzi, purtătoarea de cuvânt Hua Chunying a spus că „toate minciunile otrăvitoare răspândite de Pompeo vor fi măturate, împreună cu el, în„ gunoiul istoriei”.

Global Times notează că, iubindu-l sau urându-l, rețelele sociale nu vor mai fi la fel. Se spune că „Donald Trump a devenit cel mai căutat individ de pe Weibo”.

Președintele Trump a părăsit Casa Albă

Președintele Trump părăsește Casa Albă miercuri dimineață, ultima dată ca președinte, cu câteva ore înainte ca succesorul său președinte ales Joe Biden să depună jurământul de funcție la prânz. Trump va ieși din Casa Albă către Marine One pentru o scurtă călătorie la baza comună Andrews, unde va face remarci de adio înainte de a urca în Air Force One pentru zborul către stațiunea sa din Florida, Mar-a-Lago.

Într-o adresă de adio lansată marți prin video, Trump a spus că mișcarea populistă pe care a creat-o când a câștigat președinția în 2016 va continua să trăiască.

Președintele Trump a părăsit Casa Albă, miercuri dimineață, pentru ultima dată în calitate de președinte.
Biden va jura pe Biblie, moștenirea familiei, veche de un secol

Biblia pe care Joe Biden o va jura este o moștenire familială în vârstă de 127 de ani, care are o grosime de aproximativ 12 cm. Kamala Harris va jura pe două Biblii, una aparținând fostului judecător al Curții Supreme Thurgood Marshall și una aparținând prietenului familiei care o va duce la biserică în tinerețe.

Biden pune mâna pe Biblia deținută de familia soției sale, în timp ce depune jurământul, pe 20 ianuarie 2013

Nu există nicio cerință ca un președinte să jure pe o Biblie, dar aproape toți au făcut-o. Theodore Roosevelt nu a jurat pe o Biblie, iar John Quincy Adams a jurat pe o carte de legi. Lyndon Johnson și-a depus jurământul de serviciu pe o carte de liturghie catolică.

Trump a semnat ordinul executiv care anulează interdicția de lobby pe care a instituit-o la începutul mandatului
Donald Trump a revocat angajamentul de etică al administrației sale, interzicând numiților politici să facă lobby printr-un ordin executiv, emis noaptea târziu emis în ultimele ore ale președinției sale. Miscarea eliberează foști oficiali ai administrației pentru a începe imediat să facă presiuni asupra agențiilor federale și a angajaților. Trump nu și-a justificat decizia în ordinea executivă, spunând pur și simplu că numiții săi politici „nu vor fi supuși acestor angajamente după amiaza zilei de 20 ianuarie 2021”.
FOTO. Pregătiri pentru inaugurarea lui Joe Biden

Până miercuri la 12:01 pm, la câteva ore după ce Trump însuși va părăsi Washingtonul, în drum spre noua sa casă din Palm Beach, Florida, Joseph R. Biden Jr. și soția lui Joe, Jill, vor ajunge într-un spațiu de locuit curățat în profunzime, unde bagajele lor vor fi despachetate, mobilierul aranjat și alimentele preferate stocate în frigider.

Anul acesta, persoanele implicate în proces au spus că, mutarea presupune și măsuri suplimentare de curățare și siguranță din cauza coronavirusului.

Totul face parte dintr-un ritual de la Casa Albă pe care  Trump nu l-a perturbat complet. Dar, ca și în orice altceva din politică și din viață, anul acesta va fi mai dificil decât anii precedenti.

Artist indian, înainte de inaugurarea lui Biden

Un artist indian Aejaz Saiyed a lucrat la o opera de artă prin care i-a înfățișat pe președintele ales Joe Biden, vicepreședintele ales Kamala Harris și luptătorul indian pentru libertate Mahatma Gandhi, înainte de ceremonia de inaugurare a lui Biden. Inaugurarea lui Biden și Harris este programată să aibă loc miercuri.

Uniunea Europeană a cerut noului președinte american Joe Biden să formeze un „nou pact fondator”

Președintele Consiliului European a salutat inaugurarea lui Joe Biden, spunând că Europa are acum un prieten la Washington. „Această ceremonie onorată pe treptele Capitoliei SUA va fi o demonstrație a rezistenței democrației americane”, a spus Charles Michel.

Echipa Joe Biden-Kamala Harris face istorie

Senatorul american Kamala Harris va face istorie miercuri, când va jura ca prim-vicepreședintă feminină a Statelor Unite – dar nu acesta este singurul mod în care echipa Biden-Harris face istorie. Pentru prima dată, un program special de Ziua Inaugurării, creat special pentru copii, va fi transmis în direct din Washington, D.C.

„Inaugurările sunt una dintre cele mai importante tradiții americane”, a spus prima dată  Jill Biden într-un videoclip postat pe contul Instagram Biden Inaugural. „Și anul acesta, pentru prima dată, difuzăm în direct o transmisie specială live pentru studenți și familii din toată țara: o sărbătoare inaugurală pentru tinerii americani. ”

Iranul sărbătorește plecarea „tiranului” Trump

„Era tiranului a ajuns la sfârșit și astăzi este ultima zi a domniei sale nefastă”, a declarat președintele iranian Hassan Rouhani într-o adresă televizată miercuri.

„Cineva pentru care toți cei patru ani ai săi nu au dat niciun rod în afară de nedreptate și corupție și au provocat probleme propriilor săi oameni și lumii”, a adăugat acesta. Trump a retras SUA din acordul nuclear important cu Iranul – împotriva opoziției UE – și a reimpus sancțiuni asupra țării.

Cum a influențat Trump relațiile SUA-UE?

Imprevizibilitatea lui Donald Trump și politica America First au zguduit profund ordinea globală postbelică și au tensionat relațiile dintre aliații occidentali.

Încrederea dintre Washington și Europa s-a deteriorat în timpul celor patru ani de mandat ai lui Trump, în special în ceea ce privește politica externă. Dar președinția sa a evidențiat și diviziunile dintre statele membre.

Peste 60% dintre europenii chestionați au declarat că sistemul politic american este defect, potrivit unui sondaj comandat de Consiliul European pentru Relații Externe și desfășurat în noiembrie și decembrie după alegerile din SUA din 2020 de către Datapraxis și YouGov.

Ce intenționează să facă președintele Joe Biden în primele 100 de zile în timp ce Donald Trump pleacă de la Casa Albă

O notă a noului șef de Cabinet al lui Biden, Ron Klain, spunea: „Ne confruntăm cu patru crize suprapuse și agravate: criza Covid-19, criza economică care rezultă, criza climatică și o criză a echității rasiale”.

Coronavirus

În primul rând, Biden trebuie să se descurce rapid cu pandemia, care a provocat 400.000 de decese  în SUA.

El a spus că intenționează să obțină un pachet de ajutor de 1,9 trilioane de dolari prin Congres cât mai repede posibil.

Această sumă include 20 de miliarde de dolari pentru un program național de vaccinare și el s-a angajat să se asigure că 100 de milioane de doze sunt administrate în primele sale 100 de zile.

Dacă legislația va trece așa cum era de așteptat, se așteaptă o creștere a salariului minim cu 1.400 de dolari pentru a ușura presiunea asupra lucrătorilor și întreprinderilor afectate.

De asemenea, SUA urmează să se alăture Organizației Mondiale a Sănătății, se așteaptă să anunțe Biden în prima zi.

Purtarea măștii va fi obligatorie pe proprietatea federală, deoarece autoritățile sanitare încearcă cu disperare să recupereze timpul pierdut.

Interdicție de călătorie

Donald Trump a luat atât de multe decizii controversate încât va dura mult până să le anuleze pe toate.

Dar una dintre cele mai imediate probleme pe care Biden a promis să le abordeze este interdicția discriminatorie de călătorie a predecesorului său pentru mai multe țări cu majoritate musulmană.

Trump a interzis oricui, inclusiv refugiaților, intrarea în SUA dacă veneau din Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen.

Biden nu va susține acest lucru, spunând: „În calitate de președinte, voi colabora pentru a smulge otrava urii din societatea noastră pentru a-ți onora contribuțiile și a-ți căuta ideile.

„Administrația mea va arăta ca America, cu musulmani americani care servesc la toate nivelurile”.

Reunirea copiilor cu părinții

Una dintre cele mai rușinoase moșteniri ale administrației Trump a fost politica de separare a copiilor de familiile lor la frontiera SUA-Mexic.

În prima zi, Biden este pregătit să creeze un grup de lucru federal care să îndrepte acest lucru.

Luna trecută au fost încă 628 de părinți separați încă de copiii lor care nu fuseseră reuniti.

Schimbarea climei

O altă decizie din prima zi pe care Biden urmează să o ia este reîntregirea acordului climatic de la Paris după eșecul lui Trump de a proteja mediul înconjurător.

Brian Deese, pe care noul președinte l-a numit director al Consiliului Economic Național, a declarat că SUA vor fi mult mai puternici în această chestiune crucială.

El le-a spus liderilor de afaceri: „Președintele ales a spus că doar reintegrarea la Paris nu este suficientă.
„Nu este suficient acolo unde știința spune că trebuie să fim și nu este suficient pentru că am pierdut timp critic în ultimii doi ani.

„Ne punem pe o traiectorie către o economie cu emisii reduse de carbon.

Controlul armelor

Președinte după președinte a încercat să aducă legi sensibile asupra armelor.

Acum, Biden își ia manta, după ce a promis o serie de măsuri care vizează combaterea violenței armelor.

Printre acestea se numără interzicerea armelor de asalt, verificări mai stricte ale antecedentelor asupra armelor, controale privind depozitarea armelor și încetarea vânzării armelor de foc online.

Cu lobby-ul armelor deosebit de puternic în SUA, acest lucru va fi totuși greu de trecut.

Acord nuclear cu Iran

O politică din epoca lui Barack Obama pe care Biden dorește să o aducă înapoi este revenirea la Planul de acțiune comun global 2015.

Acest lucru a acordat Iranului scutirea de sancțiuni și investiții internaționale atâta timp cât și-a încheiat programul nuclear.

Trump a rupt acest acord în 2018, aducând în schimb sancțiuni dure, iar relațiile cu Iranul au fost ostile de atunci.

Anul trecut, Biden a numit politica iraniană a lui Trump un „eșec periculos”, spunând că abordarea sa va fi „o cale credibilă înapoi către diplomație”.

Joe Biden va continua să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, va continua să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului şi va menţine ambasada în acest oraş, a declarat marţi secretarul de stat desemnat Anthony Blinken.

Blinken a fost intrebat de senatorul republican Ted Cruz dacă el crede că Ierusalimul este capitală Israelului şi dacă SUA îşi vor menţine ambasada în acest oraş, Blinken a răspuns: ”Da şi da”.

În aprilie 2020, Biden, aflat în campanie pentru a obţine nominalizarea Partidului Democrat în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale, declarase că intenţionează să menţină ambasada SUA din Israel în oraşul Ierusalim dacă ar fi câştigat scrutinul din noiembrie.

În calitate de senator, Joe Biden a susţinut în 1995 legea care prevedea mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. Decizia a fost amânată timp de mai bine de două decenii de administraţiile succesive ale lui Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama, până în 2018, când Trump a decis să acţioneze.

Ce se întâmplă cu conturile Twitter de la Casa Albă când Joe Biden preia conducerea?

Conturile @POTUS, @FLOTUS și @VP Twitter au zeci de milioane de adepți. În prezent sunt pe numele lui Donald Trump, Melania Trump și Mike Pence – dar în câteva ore, nu vor mai fi.

@POTUS (Președintele Statelor Unite), @FLOTUS (Prima Doamnă a Statelor Unite), @VP (Vicepreședinte), @PressSec și @WhiteHouse vor fi predate tuturor reprezentanților care intră în aceste roluri. Twitter a confirmat într-o declarație că „colaborează activ cu guvernul SUA pentru a sprijini arhivarea și tranziția conturilor Twitter între administrații”.

Platforma a mai precizat că persoanele care urmăresc deja @PresElectBiden vor deveni adepți ai @POTUS în ziua inaugurării sau, dacă urmăresc deja @SenKamalaHarris, o vor face pentru @VP și așa mai departe. În schimb, adepții vor primi notificări în aplicație cu opțiunea de a-i urmări pe noii lideri și asociați.

Joe Biden va pune capăt epocii Trump

În ajunul inaugurării sale, președintele ales Joe Biden a condus marți o ceremonie de doliu național la Washington pentru a aduce un omagiu celor care au murit din cauza noului coronavirus. La Memorialul Lincoln erau 400 de lumini aprinse pentru a marca cei 400.000 de oameni care au decedat din cauza virusului.

„Uneori este greu de reținut. Dar așa ne vindecăm. Este important să faceți asta ca națiune. De aceea suntem aici astăzi. Între apus și amurg, să strălucim luminile în întuneric de-a lungul bazinului sacru de reflecție și să ne amintim de toți pe cei pe care i-am pierdut ”, a spus Biden.

Trump  a urat succes administrației Biden

Președintele Donald Trump, într-un discurs de rămas bun, a urat succes, marți, administrației Biden, înainte de inaugurare. „Săptămâna aceasta, inaugurăm o nouă administrație și ne rugăm pentru succesul său în păstrarea Americii în siguranță și prosperă”.

Pregătirile finale se fac înaintea celei de-a 59-a inaugurări prezidențiale la Capitoliul SUA din Washington, marți, 19 ianuarie 2021

Trump a oferit grațiere lui Steve Bannon în ultimele ore de președinție

Donald Trump a grațiat sau a comutat sentințele a 143 de persoane în ajunul învestirii lui Joe Biden în funcția de președinte. Unul dintre asistenții politici cheie, Stephen Bannon, a primit  clemență. El a fost acuzat de fraudarea donatorilor politici care au sprijinit construirea unui zid de frontieră pe care l-a promis Trump. Lil Wayne a primit  clemență, de asemenea,  dar nu a existat nicio intenție de grațiere pentru Joe ‘Tiger King’ Exotic, Julian Assange sau Edward Snowden. Trump nu a încercat să emită grațiere preventivă avocatului său personal Rudy Guiliani.

Joe Biden, ceremonia de inaugurare

Evenimentul, care se așteaptă să înceapă în jurul orei 8.30 am IST, va prezenta un prim flux live pentru „tinerii americani”.

După transmiterea live, Biden și Harris vor depune jurământul, după care noul președinte ales își va pronunța discursul inaugural. Biden va expune viziunea pentru administrația sa în următorii patru ani. El va elabora planurile sale de a lupta împotriva pandemiei Covid-19, de a consolida economia și de a unifica națiunea.

Ceremonia va fi urmată de tradiția de lungă durată a Americii despre „Treceți în recenzii”, unde armata va reflecta transferul pașnic al puterii către un nou comandant-șef. Președintele ales, prima doamnă, vicepreședintele ales  vor participa la acest eveniment.

Joe Biden va primi o escorta prezidențială către Casa Albă, care va reprezenta toate ramurile armatei americane.

Ceremonia oficială se va încheia cu o „Parade Across America”, care prezintă comunități din întreaga țară și spectacolele lor. Parada va fi televizată la toate rețelele americane importante.

Când este ziua de inaugurare 2021? La ce oră este inaugurarea?

Conform celui de-al douăzecilea amendament la Constituția SUA, Ziua inaugurării este stabilită pentru 20 ianuarie la fiecare patru ani. Mandatul președintelui care preda functia se încheie la ora locală la prânz, pe 20. Se așteaptă ca Biden să depună jurământul la ora locale 11.30 (18.30 ora României). Tema inaugurării din acest an este „America unită”, o problemă care a fost de multă vreme un punct central pentru Biden, dar care a luat o pondere suplimentară în urma violenței de la Capitolul SUA la începutul acestei luni. Comitetul inaugural prezidențial a declarat că tema „reflectă începutul unei noi călătorii naționale care restabilește sufletul Americii, reunește țara și creează o cale către un viitor mai luminos.

Cine concertează sau participă la ceremonia de inaugurare?

Lady Gaga și Jennifer Lopez vor cânta amândouă la învestire, Gaga cântând imnul național și Lopez susținând o interpretare muzicală.

Mesajul transmis de JLO

Ce onoare să petreci câteva momente cu acești bărbați și femei curajoși. Vă mulțumim pentru serviciul și sacrificiul oferit. Te onorez astăzi și în fiecare zi. ?? Mâine cânt pentru tine și pentru toți americanii.

Foto: Instagram
View this post on Instagram

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo)

Invocarea va fi dată de Pr. Leo O’Donovan, fost președinte al Universității Georgetown, iar Angajamentul de credință va fi condus de Andrea Hall, un pompier din Georgia. Va avea loc o lectură de poezie de la Amanda Gorman, prima laureată a poemului național de tineret, iar binecuvântarea va fi dată de Rev. Silvester Beaman de la Bethel African Methodist Episcopal Church din Wilmington, Delaware.

Mai târziu, în acea seară, Tom Hanks va găzdui un spectacol TV de 90 de minute, în timp ce sărbătorește inaugurarea lui Biden, care va fi difuzat pe ABC și alte rețele. Justin Timberlake, Foo Fighters, John Legend, Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi, Demi Lovato și Ant Clemons vor oferi spectacole la distanță.

Eva Longoria și Kerry Washington vor prezenta segmente ale evenimentului. Kareem Abdul-Jabbar, bucătarul José Andrés, liderul muncii Dolores Huerta și prima femeie director general MLB, Kim Ng, vor participa, de asemenea, la eveniment.

Ce foști președinți vor participa la ceremonia inaugurală?

Președintele Donald Trump a anunțat la începutul lunii ianuarie că intenționează să omită învestirea lui Biden. În mod tradițional, președinții de ” intrare”  și ” ieșire”  merg împreună la Capitoliul SUA împreună în ziua inaugurării pentru ceremonie, o manifestare vizibilă a schimbării liniste a conducerii. Vicepreședintele Pence va participa la inaugurarea președintelui ales Joe Biden, a declarat pentru ABC News o persoană familiarizată cu decizia sa.

Foștii președinți Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton vor fi acolo pentru a fi martori la ritul democrației. Singurul alt președinte în viață, Jimmy Carter, în vârstă de 96 de ani, care a petrecut pandemia în mare măsură acasăm în Georgia, nu va participa.

Cum va arăta securitatea la Washington?

Inaugurarea va avea loc pe aceiași ascendenți în același loc de la Capitoliul SUA, unde o mulțime violentă pro-Trump a actionat la începutul lunii. Dar cele două evenimente nu sunt nici măcar comparabile din punct de vedere al securității, a declarat Michael Plati, agentul special al Serviciului Secret al SUA, care conduce securitatea inaugurării.

Inaugurarea este desemnată drept „eveniment național de securitate specială”, care deschide calea comunicării, finanțării și pregătirii între mai multe agenții din Washington, cum ar fi Poliția Capitoliului, Pentagonul, Securitatea internă și poliția din zona districtului. Alte astfel de evenimente sunt Statul Uniunii, Super Bowl și Convențiile naționale democratice și republicane.

Oamenii legii nu intră niciodată în prea multe detalii despre securitate. Însă Plati a spus că au luat în considerare asediul: „Este o amintire puternică despre ceea ce se poate întâmpla” .

Ce altceva va fi diferit? Și ce va fi asemănător?

Aproape totul!

Președintele care preda functia participă în mod tradițional la inaugurare pentru a simboliza transferul pașnic al puterii. Însă Trump, care a susținut în mod fals că alegerile au fost pline de fraude, a refuzat să fie acolo. Vicepreședintele Mike Pence intenționează să participe.

Nu vor exista mulțimi de oameni si baluri inaugurale pentru ca Biden, Harris și soții lor să danseze toată noaptea.

Organizatorii au căutat inițial să păstreze unele aspecte onorate ale unei inaugurări normale, doar mai puțin aglomerate și în limitele protocoalelor COVID-19. Dar, în urma atacului violent  din 6 ianuarie asupra Capitoliului de către susținătorii lui Trump, toate aparențele de normalitate ar putea să dispară.

Centrul orașului Washington D.C. a fost transformat într-o tabără armată. National Mall este sigilat publicului și monumentul Washington a fost închis. 21.000 de soldați ai Gărzii Naționale vor fi la locul de muncă pe 20 ianuarie, alături de poliția din DC și mai multe agenții federale de aplicare a legii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului