LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 183. Zelenski: Independența Ucrainei nu se va sfârși niciodată/ Explozii puternice în regiunea Kiev. Autoritățile îndeamnă populația să se adăpostească urgent

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 183. Zelenski: Independența Ucrainei nu se va sfârși niciodată/ Explozii puternice în regiunea Kiev. Autoritățile îndeamnă populația să se adăpostească urgent
Publicat: 25/08/2022, 08:56
Actualizat: 25/08/2022, 09:14

Discurs emoționant al președintelui Volodimir Zelenski de Ziua Independenței Ucrainei: Zelenski afirmă că independența Ucrainei nu se va sfârși niciodată și că nu există bombe care să poată șterge libertatea și voința poporului ucrainean. Forţele armate ucrainene au anunțat, într-o alertă emisă prin contul oficial de Telegram, că „mai multe” explozii au fost auzite joi, în jurul orei 3.00, în districtul Vîşhorod, aflat la nord de centrul oraşului. Un alt atac rusesc cu rachete a provocat 22 de decese și 50 de răniți într-un oraș aflat la 145 km de Donețk, chiar de Ziua Independenței Ucrainei. 

UPDATE ora 08:50 – Explozii puternice în regiunea Kiev. Autoritățile îndeamnă populația să se adăpostească urgent

Şeful administraţiei militare regionale Kiev, Oleksei Kuleba, a arătat, tot pe Telegram: „Avem informaţii despre mai multe sunete de explozii într-o comunitate din districtul Vîşhorod. Clarificăm aceste informaţii. Servicii de urgenţă deja lucrează”.

Kuleba a făcut apel la locuitori să caute adăpost imediat.

UPDATE ora 08:30 – Zelenski: Rachetele rusești au ucis 22 persoane în gară de Ziua Independenței Ucrainei

Cel puțin 22 persoane au fost ucise și alte 50 de persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra unei gări ucrainene miercuri, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce Ucraina a marcat aniversarea independenței sale de sub dominația sovietică.

Zelenski avertizase marți cu privire la riscul unor „provocări rusești respingătoare” de Ziua Independenței, care, întâmplător, a împlinit și șase luni de când forțele rusești au invadat Ucraina, declanșând cel mai devastator conflict din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Într-un discurs video adresat Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Zelenski a declarat că rachetele au lovit un tren în micul oraș Chaplyne, la aproximativ 145 km vest de Donețk, ocupat de Rusia, în estul Ucrainei.

Patru vagoane au luat foc, a spus Zelensi.

„Până în prezent, cel puțin 22 de persoane au fost ucise și aproximativ 50 de persoane au fost rănite. Salvatorii lucrează, dar, din păcate, bilanțul victimelor ar putea crește”, a declarat Zelenski.

Ministerul rus al Apărării nu a a transmis niciun fel de comentarii.

UPDATE 08:15 – Papa Francisc și Patriarhul Kirill al Rusiei nu se vor întâlni în timpul vizitei în Kazahstan

Luna viitoare Papa Francisc va merge în Kazahstan, în perioada 13-15 septembrie. El va participa la cel de-al VIII-lea Congres al liderilor religioși. La același congres va lua parte și Patriarhul Kirill al Rusiei, dar conform declarațiilor mitropolitului Antonie, nici nu se pune problema ca cei doi lideri religioși să se întâlnească, potrivit Digi24.

 „Această întâlnire trebuie să fie un eveniment independent, în virtutea importanței sale”, a declarat mitropolitul Antonie pentru RIA.

UPDATE 08:00 – Zelenski: Independența Ucrainei nu se va sfârși niciodată

Președintele Ucrainei s-a adresat poporului ucrainean căruia i-a transmis că independența țării nu se va sfârși niciodată și că nu există bombe care să poată șterge libertatea și voința poporului ucrainean.

E aproape noapte, ziua noastră principală, Ziua Independenţei Ucrainei, se apropie de sfârşit. Dar independenţa noastră nu se sfârşeşte şi nu se va sfârşi niciodată. Şi va exista a 32-a Zi a Independenţei, şi a 33-a, şi cele care urmează, cât timp va mai fi pe pământ. Ucraina va trăi veşnic. Şi va deveni mai puternică în fiecare zi. Şi absolut toată lumea înţelege asta – de la Consiliul de Securitate al ONU la toate capitalele, fără excepţie.

Deci să nu ne retragem de pe drumul nostru, să luptăm, să exprimăm recunoştinţa faţă de fiecare care ne sprijină, să avem grijă de statul nostru, să ne păstrăm unitatea – aceeaşi unitate ca azi, ca în fiecare zi din aceste şase luni. Şi niciun duşman nu va putea să ne învingă. Nu există bombe care să poată şterge libertatea şi nu vor fi niciodată proiectile care să înfrângă voinţa poporului care crede în el însuşi„, a afirmat Zelenski, în mesajul transmis miercuri noapte, potrivit news.ro.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase