LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 324: „Noapte fierbinte”, cu lupte crâncene, în Soledar/Ministerul rus al Apărării anunţă că forţele sale au preluat controlul total asupra oraşului

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 324: „Noapte fierbinte”, cu lupte crâncene, în Soledar/Ministerul rus al Apărării anunţă că forţele sale au preluat controlul total asupra oraşului
Trupe ucrainene, Soledar, Ucraina/Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 13/01/2023, 11:10
Actualizat: 13/01/2023, 13:52

Ziua 324 de lupte în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că trupele sale rezistă în fața trupelor rusești în Soledar, în condițiile în care peste 500 de civili, inclusiv copii, au rămas blocați în acest mic oraș cu mine de sare din estul țării.

UPDATE ora 13:45 – Ministerul rus al Apărării anunţă că forţele sale au preluat controlul total asupra oraşului ucrainean Soledar

Ministerul Apărării rus a anunţat vineri că forţele sale au preluat încă de joi controlul total asupra Soledar, un orăşel din estul Ucrainei cunoscut pentru minele sale de sare, potrivit media de stat ruse, citate de Reuters.

Capturarea acestei localităţi de către Rusia va permite trupelor sale să taie liniile de aprovizionare ale forţelor ucrainene în oraşul Bahmut, situat în apropiere şi mult mai mare, potrivit ministerului.

Reuters nu a reuşit să verifice în mod independent afirmaţiile Ministerului rus al Apărării.

Anterior, Kievul declarase vineri că forţele sale ţin piept unei ofensive ruse de ”mare intensitate” la Soledar, după o ”noapte fierbinte” în această mică aşezare din estul ţării, supus unei presiuni crescute din partea trupelor Moscovei, în timp ce Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank american care monitorizează evoluţia luptelor în timp real, afirma că, de fapt, ”forţele ruse au capturat probabil Soledar în 11 ianuarie”, adică miercuri, potrivit AFP.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească la 20:00 GMT pentru a discuta despre situaţia în Ucraina, la aproape 11 luni de la declanşarea invaziei ruse în această ţară.

În cazul în care se confirmă, cucerirea Soledar, unde au rămas în jur de 500 de persoane din cei 10.000 de locuitori pe care îi avea înainte de război oraşul, astăzi complet distrus, ar permite Moscovei să revendice în sfârşit o victorie militară după o serie de eşecuri umilitoare, la aproape un an de la declanşarea războiului, notează AFP.

Luptele în şi în jurul Soledar făceau ravagii de mai multe luni, dar au crescut brusc în intensitate în ultimele zile, în timp ce armata ucraineană se luptă cu mercenari ai grupului paramilitar rus Wagner în acest oraş.

Referitor la ”fotografii geoetichetate publicate în 11 şi 12 ianuarie”, ISW afirmă că acestea ”indică faptul că forţele ruse controlează probabil cea mai mare parte dacă nu chiar întreg Soledarul şi probabil au împins forţele ucrainene în afara periferiei de vest a oraşului”.

Dar, potrivit ISW, capturarea micii localităţi ”este puţin probabil să anunţe o încercuire iminentă a Bahmut” şi ”nu va permite forţelor ruse să exercite controlul asupra importantelor linii de comunicaţii terestre ucrainene” către marele oraş din zonă, scrie Agerpres.

UPDATE ora 11:00 – Ucraina rezistă după o „noapte fierbinte”, cu lupte crâncene, în Soledar

Forțele ucrainene rezistă vineri, după o noapte „fierbinte” de lupte în orașul Soledar, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar. „Noaptea în Soledar a fost fierbinte, luptele au continuat”, a scris ea pe Telegram.

„Inamicul a aruncat aproape toate forțele principale în direcția Donețk și menține o intensitate ridicată a ofensivei. Luptătorii noștri încearcă, cu mult curaj, să reziste”, a spus ea.

„Aceasta este o fază dificilă a războiului, dar vom învinge. Nu există nicio îndoială”, a adăugat Malyar.

UPDATE 09:00 – Reuniune a comisarilor europeni cu guvernul ucrainean, la Kiev, pe 2 februarie

Mai mult de jumătate dintre membrii Comisiei Europene urmează să se deplaseze la Kiev pe 2 februarie pentru o reuniune cu membrii guvernului ucrainean, în ajunul unui summit UE-Ucraina, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a executivului, relatează AFP.

Summitul UE-Ucraina, care îi reuneşte pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinţii Consiliului European, Charles Michel, şi Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este prevăzut pentru 3 februarie pentru a discuta în special sprijinul financiar şi militar european în contextul războiului declanşat de Rusia.

Preşedinţia ucraineană a anunţat că reuniunea se va desfăşura la Kiev, dar de partea europeană, Consiliul nu a confirmat încă locaţia, relatează Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Dana Spinant, fără a se pronunţa cu privire la locaţia summitului, a declarat pentru AFP că în ajunul acestei întâlniri, „în jur de 15 comisari” – din 27 – vor merge la Kiev pentru o reuniune cu membrii guvernului ucrainean, confirmând o informaţie difuzată de Politico.

UPDATE ora 08:00 – Volodimir Zelenski: Forțele ucrainene își mențin pozițiile în Soledar și provoacă pierderi majore armatei ruse

Forţele ucrainene din oraşul Soledar, situat în estul ţării, îşi menţin poziţiile şi provoacă pierderi semnificative trupelor ruseşti, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul video transmis către naţiune joi seară.

Zelenski a mulţumit celor două unităţi ucrainene din Soledar, despre care a spus că „îşi menţin poziţiile şi provoacă pierderi semnificative inamicului”, dar nu a oferit prea multe detalii.

„Vreau să menţionez în mod special paraşutiştii Brigăzii 77 aeropurtate, care, împreună cu luptătorii Brigăzii 46 aeromobile din Soledar, îşi menţin poziţiile şi provoacă pierderi semnificative inamicului. Vă mulţumim, băieţi!”, a spus preşedintele ucrainean.

El a precizat că s-a întâlnit în cursul zilei cu militari ucraineni de rang înalt şi a analizat în detaliu ce întăriri sunt necesare în lupta pentru Soledar şi pentru oraşele din apropiere şi ce măsuri ar trebui luate în zilele următoare.

„Astăzi, am organizat o şedinţă ordinară a Statului Major. Şedinţa, prin natura sa, a fost consacrată situaţiei de pe linia frontului, în cele mai importante direcţii. Bineînţeles, problema de top este Soledar, Bahmut, lupta pentru direcţia Doneţk în general. Am analizat în detaliu ce decizii sunt necesare, ce întăriri sunt necesare, ce măsuri ar trebui să ia comandanţii în zilele următoare. Am discutat, de asemenea, situaţia cu aprovizionarea trupelor cu arme şi muniţii, interacţiunea relevantă cu partenerii noştri”, a comunicat Volodimir Zelenski.

De asemenea, Zelenski a anunţat că în cadrul platformei de caritate United24 a fost deschisă o nouă direcţie, destinată reconstrucţiei Ucrainei. „Este vorba de generarea de fonduri pentru refacerea, în special, a locuinţelor pentru ucrainenii din teritoriile afectate de loviturile şi ocupaţia rusească”, a precizat Zelenski. El a menţionat că prin intermediul United24 au fost deja strânse aproximativ o jumătate de miliard de grivne de la persoane din peste o sută de ţări pentru restaurarea locuinţelor.  „În general, mai mult de 10 miliarde de grivne au fost deja strânse datorită platformei de strângere de fonduri a statului. Şi le mulţumesc tuturor celor care s-au alăturat strângerii de fonduri United24. Mulţumesc tuturor celor care ajută Ucraina!”, a spus preşedintele, conform news.ro.

Citește și

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele