LIVE VIDEO. Regina Beatrix a abdicat. Prințul Willem-Alexander al Olandei, cel mai tânăr monarh al Europei. „Oamenii îmi pot spune cum vor, pentru a se simți relaxați”

LIVE VIDEO. Regina Beatrix a abdicat. Prințul Willem-Alexander al Olandei, cel mai tânăr monarh al Europei. Oamenii îmi pot spune cum vor, pentru a se simți relaxați
Publicat: 30/04/2013, 12:02
Actualizat: 05/07/2016, 23:41

Prințul moștenitor al Olandei, Willem-Alexander, a devenit rege, marți la ora 10.10 (11.10 ora României), după semnarea de către mama sa, regina Beatrix, a actului de abdicare

Prințul Willem-Alexander al Olandei este, la vârsta de 46 de ani, cel mai tânăr suveran din Europa, după abdicarea mamei sale, regina Beatrix, un eveniment pe care olandezii îl vor celebra cu mare fast într-o sărbătoare portocalie, relatează AFP.

Aproximativ 800.000 de vizitatori îmbrăcați în portocaliu, culoarea națională a Olandei, vor impânzi străzile Amsterdamului, în această zi fastuoasă. Tânărul rege va fi primul monarh de sex masculin din 1890, după trei regine și o regentă.

LIVE VIDEO

El va fi, între altele, primul reprezentant al unei noi generații de monarhi europeni, a căror vârstă medie este în prezent de 71 de ani, care accede la tron. După 33 de ani de domnie, regina Beatrix va semna actul adbdicării, predând ștafeta unei noi generații.

Viitorul monarh a declarat deja în cadrul unui interviu că atât el, cât și soția sa argentiniană, Maxima, în vârstă de 41 de ani, nu sunt „fetișiști ai protocolului”.

El a mai spus că nu este în mod special atașat de titlul de „majestate”, spre deosebire de mama sa. „Oamenii îmi pot spune cum vor, pentru a se simți relaxați”, a declarat el, afirmând că dorește să fie un monarh de secol XXI, care să împace tradiția cu modernitatea.

Rolul monarhului a evoluat de la crearea, în 1815, a Regatului Olandei, care avusese până atunci statutul de republică.

Începând cu anul 2012, suveranul nu mai participă la formarea guvernului, Parlamentul preluând acest rol. El păstrează însă atribuția de semnare a legilor. Willem-Alexander a dat asigurări că ar accepta un rol strict ceremonial, în eventualitatea în care Parlamentul ar decide acest lucru.

Noul rege va depune jurământul în fața celor două camere ale Parlamentului, reunite într-o biserică din Amsterdam, aflată în apropierea Palatului Regal. El va fi întronat dar nu și încoronat, o nuanță care traduce separarea între Biserică și monarhie, în Olanda.

Dacă întronarea reginei Beatrix din 1980 a fost marcată de proteste violente în contextul crizei locuințelor, aceea a lui Willem-Alexander nu ar trebui să fie perturbată de probleme.

Orașul Amsterdam are prevăzute șase locuri destinate protestelor antiregaliste, însă până în prezent doar unul a fost rezervat de către republicanii care doresc un protest pașnic, cu steaguri albe.

Aceștia protestează îndeosebi pentru a obține reducerea indemnizației regale, salariul anual fiind de 825.000 de euro.

Aprig criticat pentru versurile sale și amestecul de stiluri, cântecul oficial al procesului de întronare va fi intonat cu atenție. Marți seara, 17 milioane de olandezi au fost invitați să îl intoneze în cor.

Un număr mare de concerte, serate și sărbători în stradă sunt planificate în întreaga țară, printre care se numără și concertul în aer liber al cunoscutului DJ olandez Armin van Buuren, la Amsterdam.

Două absențe vor fi simțite în această zi importantă, aceea a familiei Maximei și cea a fratelui lui Willem-Alexander, Johan Friso.

Din cauza trecutul său de secretar de stat în timpul dictaturii argentiniene a lui Jorge Videla, tatăl Maximei Jorge Zorreguieta nu este binevenit la această ceremonie oficială. El va lipsi de la întronare, la fel cum a lipsit și de la nunta fiicei sale, care a avut loc în 2002.

Al doilea dintre cei trei fii ai reginei Beatrix, Johan Friso, este în comă în urma unui accident de ski, din februarie 2012, astfel încât nu îl va putea vedea pe fratele său mai mare cum devine rege.

Lista de invitați nu a fost încă publicată, însă protocolul stipulează că niciun alt monarh nu poate fi prezent. Doar prinții și prințesele moștenitoare pot asista la ceremonia de întronare, în presă vorbindu-se deja despre participarea Prințului Charles al Marii Britanii, Felipe al Spaniei sau Naruhito al Japoniei.

Cele trei fete ale cuplului regal vor fi alături de părinții lor întreaga zi. În vârstă de nouă ani, fiica cea mare Catharina-Amalia va deveni oficial prințesa moștenitoare.

După ce Regina Beatrix anunțase, la 28 ianuarie, de Ziua Reginei, sărbătoarea națională a Olandei, că va abdica, Catharina-Amalia l-ar fi întrebat pe tatăl său cât timp va mai dura până ce va deveni regină, a mărturisit Willem-Alexander.

Acesta i-ar fi răspuns zâmbind: „dacă ai știi…”

Stefan Costin Anghel, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun