Lloyd Austin consideră PERICULOASĂ situația din Orientul Mijlociu, în contextul atacurilor grupurilor islamiste susținute de Iran

Publicat: 01/02/2024, 20:11

Statele Unite vor acționa pentru contracararea grupurilor islamiste pro-iraniene, afirmă secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, avertizând că situația din Orientul Mijlociu este ”periculoasă”, în contextul în care Iranul a amenințat că va riposta la orice atac american.

”Președintele nu va tolera atacurile asupra trupelor americane și nici eu. Camarazii noștri au fost uciși de miliții radicale susținute de Iran, operaționale în Siria și Irak. După atacurile oribile comise de Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie, grupuri teroriste susținute de Iran și finanțate de Iran au încercat să escaladeze tensiunile, inclusiv militanții huthi, prin atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roșie. Este un moment periculos în Orientul Mijlociu”, a declarat Lloyd Austin într-o conferință de presă organizată la Pentagon.

Secretarul american al Apărării a atras atenția că Washingtonul va acționa pentru protejarea cetățenilor americani și a obiectivelor SUA.

”Noi vom continua să acționăm pentru a evita izbucnirea unui conflict mai amplu în regiune. Dar vom lua toate măsurile necesare pentru a apăra Statele Unite, interesele noastre și cetățenii. Vom riposta când dorim, unde dorim și în modul în care dorim”, a subliniat Lloyd Austin.

Grupuri islamiste pro-iraniene au lansat aproximativ 160 de atacuri asupra bazelor militare americane din Orientul Mijlociu din cauza susținerii acordate de SUA ofensivei israeliene în Fâșia Gaza, lansată ca ripostă la atacurile teroriste produse în Israel pe 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.200 de morți.

Trei militari americani au fost uciși în urma unui atac cu drone care a vizat duminică Baza Turnul 22 (Tower 22), situată în nord-estul Iordaniei, în apropierea frontierelor cu Siria și Irak. Cel puțin 40 de militari americani au necesitat îngrijiri medicale după atac, mulți pentru traume psihice. Statele Unite au trupe în estul Siriei și în Irak în cadrul misiunii de combatere a grupului terorist Stat Islamic (ISIS/Daesh).

Președintele Joe Biden a atribuit atacul ”grupurilor militante radicale susținute de Iran” și a amenințat cu o ripostă militară. ”Îi vom trage la răspundere pe toți cei responsabili, în modul și în momentul alese de noi”, a avertizat președintele SUA.

”Credem că atacul din Iordania a fost planificat, finanțat și comis de un grup denumit Rezistența Islamică din Irak, o organizație din care fac parte mai multe facțiuni, inclusiv Kataib Hezbollah”, a declarat miercuri John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Oficiali americani au declarat joi, sub protecția anonimatului, că Administrația de la Washington a aprobat planuri pentru efectuarea de bombardamente masive, timp de câteva zile, asupra unor obiective militare din Irak și Siria, conform postului CBS News. Bombardamentele SUA ar putea viza inclusiv baze în care se află militari iranieni sau echipamente ale Iranului.

Însă regimul islamist de la Teheran a avertizat că va riposta la orice atac american. ”Auzim amenințări din partea oficialilor americani, eu le spun că ne-au testat deja și că ne cunoaștem unii pe alții, nicio amenințare nu va rămâne fără răspuns. Noi nu vrem un război, dar nici nu ne temem de război”, a declarat Hossein Salami, comandantul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice.

La rândul său, Hossein Amirabdollahian, ministrul iranian de Externe, a îndemnat Washingtonul să se concentreze pe o soluție politică pentru evitarea escaladării conflictului din Orientul Mijlociu. ”Statele Unite trebuie să înceteze amenințările și să se concentreze pe o soluție politică. Trebuie să accepte ideea existenței rezistenței islamice”, a insistat ministrul de Externe de la Teheran.

Foto: Profimedia

Citește și:

Premierul Franței anunță măsuri suplimentare pentru protejarea FERMIERILOR și cere un plan european

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Interdicție completă în România. E ILEGAL pentru orice român sau străin. 3 ani închisoare
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice